Alegeri parlamentare, duminică, în Polonia. Cine sunt protagoniștii și care sunt mizele?

Alegeri parlamentare, duminică, în Polonia. Cine sunt protagoniștii și care sunt mizele?
scris 15 oct 2023

Polonezii votează duminică în cadrul alegerilor parlamentare, despre care opoziția spune că vor determina postura democratică a țării și locul acesteia în Uniunea Europeană, după o campanie de dispute intense, dominată de probleme de suveranitate și securitate, relatează Reuters.

De la venirea la putere în 2015, partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a intrat în mod repetat în conflict cu UE din cauza schimbărilor legislative care, potrivit criticilor, au politizat sistemul judiciar și au transformat mass-media de stat într-un organ de propagandă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Opoziția afirmă că votul ar putea fi ultima șansă de a opri ceea ce consideră că este îndepărtarea Poloniei de curentul european și trecerea la un sistem semi-autoritar.

Ministrul de externe al Chinei l-a sunat pe Antony Blinken ca să discute despre criza dintre Israel și Gaza CITEȘTE ȘI Ministrul de externe al Chinei l-a sunat pe Antony Blinken ca să discute despre criza dintre Israel și Gaza

"Știu că ei plănuiesc sistematic, cu sânge rece, să scoată Polonia din Uniunea Europeană", a declarat Donald Tusk, liderul celei mai mari alianțe de opoziție, Coaliția Civică (KO). PiS neagă un astfel de plan.

În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina vecină și se prefigurează o criză a migranților, securitatea națională și imigrația au ocupat un loc important într-o campanie care a fost marcată, de asemenea, de o înrăutățire a relațiilor cu Kievul din cauza interzicerii de către Polonia a importurilor de cereale ucrainene.

GERMANIA, OAIA NEAGRĂ A PiS

PiS prezintă scrutinul drept o alegere între o opoziție care este îndatorată intereselor străine, în special cele ale Germaniei, și docilă în ceea ce privește migrația, și un guvern care va apăra suveranitatea și granițele Poloniei.

"Für Deutschland, adică pentru Germania. El a repetat aceste cuvinte foarte des", a declarat liderul PiS Jaroslaw Kaczynski la un miting de campanie, insistând asupra mesajului partidului său, acela că Tusk este un lacheu al Germaniei. "Cu siguranță nu ne-ar fi protejat de potopul de cereale ucrainene, pentru că pentru asta trebuia să ai curaj - să te opui Germaniei, să te opui Uniunii Europene", a continuat atacul liderul conservator.

PiS a subliniat efectul pe care programele sale de beneficii sociale și creșterile salariului minim l-au avut asupra nivelului de trai, spunând că revenirea lui Tusk, care a fost prim-ministru în perioada 2007-2014 înainte de a fi președinte al Consiliului European, ar pune în pericol acest lucru.

FONDURILE UE, GREU DE DEBLOCAT

Tusk s-a angajat să nu pună capăt niciunuia dintre programe și a declarat că o creștere a alocațiilor pentru copii ar trebui să fie implementată mai devreme. Liderul KO a declarat că va debloca fonduri de miliarde de euro reținute de UE din cauza preocupărilor legate de statul de drept în prima zi după ce va câștiga alegerile.

Cu toate acestea, oficialii UE spun că este puțin probabil ca acest lucru să fie atât de simplu, deoarece modificările la orice lege promovată de PiS ar necesita în continuare semnătura președintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS.

În ziua alegerilor va avea loc și un referendum. PiS afirmă că urmărește să se asigure că voința poporului este respectată în patru domenii: privatizarea companiilor de stat, creșterea vârstei de pensionare, construirea unui gard la granița cu Belarus și acceptarea migranților în cadrul unui acord cu UE.

Cu toate acestea, opoziția susține că PiS folosește în mod abuziv fondurile publice pentru un exercițiu de campanie menit să își energizeze susținătorii și să își demonizeze adversarii cu întrebări cu caracter de instigare.

CE ARATĂ SONDAJELE

Sondajele de opinie sugerează că PiS va rămâne cel mai mare partid din parlament, dar s-ar putea să nu ajungă la o majoritate.

Un rezultat neconcludent ar putea duce la o paralizie legislativă într-un stat membru al NATO aflat în prima linie a frontului și de o importanță logistică crucială pentru eforturile alianței de a ajuta Ucraina.

O administrație PiS care s-a bazat pe voturile partidului de extremă dreapta Confederația, care a încercat să valorifice o creștere a sentimentului antiucrainean în rândul unor alegători, ar putea fi mult mai puțin înclinată să ajute Kievul, spun analiștii.

Cheia pentru rezultatul final al alegerilor va fi soarta coaliției de centru-dreapta A Treia Cale.

Coalițiile au nevoie de cel puțin 8% din voturi pentru a intra în parlament, iar unele sondaje au arătat că A Treia Cale se apropie periculos de acest prag. În cazul în care nu reușește să intre în parlament, speranțele opoziției de a forma un guvern ar fi spulberate. Cu toate acestea, A Treia Cale se declară încrezătoare că va obține voturile necesare, iar unul dintre liderii săi, Szymon Holownia, a declarat că "nu se teme deloc" după ce un sondaj recent a plasat coaliția la 7,6%.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri polonia