Administrația Trump a fost data în judecată miercuri, pentru că ar fi apelat la tactica neconstituțională de a verifica fără mandate laptopurile și telefoanele mobile ale americanilor opriți la granițe, relatează Reuters.
Zece cetățeni americani și o persoană cu reședință permanentă au dat în judecată Departamentul de Securitate Internă, spunând că verificarea și reținerea prelungită a dispozitivelor lor electronice încalcă drepturile la liberă exprimare și la viață private stipulate în Constituție, arată news.ro.
Departamentul de Securitate Internă nu a comentat informațiile.
CITEȘTE ȘI O nouă achiziție militară majoră, după Patriot: Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete de artilerie de peste un miliard de euroProcesul vine în condițiile în care numărul dispozitivelor electronice verificate a crescut semnificativ în ultimii ani, ceea ce îi îngrijorează pe susținătorii drepturilor civile.
În aprilie, serviciile vamale și de grăniceri au anunțat că, în annul iscal 2016, numărul dispozitivelor verificate a fost de 19.000, față de 8.500 în 2015. În prima jumătate a anului discale 2017, grănicerii au verificat 15.000 de aparate.
Procesul, depus la un tribunal din Massachusetts, a fost inițiat, printre alții, de un militar veteran, un inginer NASA, doi jurnaliști și un programator. Mai mulți dintre reclamanți sunt musulmani, au anunțat The Electronic Frontier Foundation și The American Civil Liberties Union, care îi reprezintă pe călători.
Suhaib Allababidi, un cetățean american care a făcut reclamație în dosar, a declarat că a fost oprit pe aeroportul din Dallas pe 21 ianuarie, la întoarcerea dintr-o călătorie de afaveri în Dubai.
CITEȘTE ȘI Decizia ICCJ care stabilește că funcționarii bancari sunt funcționari publici poate fi aplicată. Dacă vor încălca legea penală, funcționarii bancari vor avea parte de un tratament mai durAllababidi a spus că a refuzat să își deblocheze telefonul personale pentru ofițeri, după ce le-a permis acestora să îi verifice telefonul de serviciu.
Ofițerii i-au confiscat ambele aparate și i l-au returnat pe cel de serviciu după două luni. El nu și-a primit încă, nici după șapte luni, telefonul personal.
“Ești lăsat în întuneric, fără răspunsuri (…). Îmi voi primit relefonul înapoi, am făcut ceva greșit?”, a povestit bărbatul.
În mod normal, autoritățile SUA au nevoie de mandat înainte de a putea verifica dispozitivele electronice ale unui cetățean american. Însă o așa-numită excepție a controalelor la frontier le permite autorităților să facă astfel de controale pe o rază de 160 de kilometri de la graniță, fără mandat.