EXCLUSIV Guvernul a început să strângă propuneri de la ministere pentru a amenda proiectul legii lobby-ului din Parlament

EXCLUSIV Guvernul a început să strângă propuneri de la ministere pentru a amenda proiectul legii lobby-ului din Parlament
scris 26 iul 2017

Guvernul a solicitat ministerelor cu atribuții în domeniu propuneri pentru proiectul de lege care să reglementeze activitatea de lobby în România, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale. Conform acestora, varianta actuală a Executivului aduce amendamente unui proiect de lege aflat deja în dezbaterea deputaților și inițiat încă din 2010.

Profit.ro a relatat că Guvernul și oamenii de afaceri începuseră, în 2015, redactarea primului proiect din legislația internă care va reglementa lobby-ul, căutând ca termenii să fie exact definiți, astfel încât activitatea să nu fie interpretată, la limită, drept trafic de influență. 

Urmărește-ne și pe Google News

Inițiativa venea după ce parlamentarii încercaseră, în același an, în comisia de specialitate, să-și promoveze un proiect propriu care favoriza acest trafic.

Era vorba de un proiect de lege, inițiat în 2010, de deputatul PSD Constantin Niță, care ulterior, în timpul cabinetului Ponta, a ajuns și ministru al Economiei. Proiectul social-democratului nu s-a bucurat de sprijinul guvernelor Boc, Cioloș sau Grindeanu, care au transmis Parlamentului că se opun adoptării acestuia, iar doar guvernul Ponta, din care făcea parte și Niță, deși a făcut o serie de observații, a arătat că doar Parlamentul este în măsură să decidă asupra proiectului.

Atât Cabinetul Boc, cât și cel condus de Ponta argumentau că majoritatea statelor Uniunii Europene nu au o legislație specifică a lobby-ului, iar la nivelul Uniunii Europene a fost elaborat doar un proiect de cod de conduită al lobby-iștilor, care instituie mai degrabă un registru al intereselor, și acesta opțional.

EXCLUSIV Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care a dus la căderea Guvernului. Lista companiilor la care se gândesc politicienii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care a dus la căderea Guvernului. Lista companiilor la care se gândesc politicienii

Proiectul lui Niță a fost respins de Senat în 2010, dar în 2013 deputații au încercat să modifice proiectul și promoveze o formă mult mai radicală, care, potrivit opiniilor exprimate de societatea civilă, ar fi legiferat traficul de influență. 

Potrivit unui amendament introdus în comisia juridică, parlamentarii și consilierii locali și județeni ar fi putut reprezenta direct sau indirect interesele alegătorilor, precum și ale oricăror persoane fizice sau juridice în relația cu autoritățile centrale sau instituțiile publice, dar fără obligativitatea îndeplinirii procedurilor impuse de lege pentru activitatea profesionistă de lobby sau a altor formalități.

Pe fondul acestor critici, votul asupra propunerii legislative a fost amânat, iar proiectul a fost retrimis în decembrie 2013 la comisia juridică, toate partidele fiind de acord cu necesitatea adoptării unei astfel de legi.

DOCUMENT Statul blochează medicii să iasă la pensie și îi obligă să muncească mai mult CITEȘTE ȘI DOCUMENT Statul blochează medicii să iasă la pensie și îi obligă să muncească mai mult

”Noi am studiat raportul și cu regret spun, chiar dacă e mare nevoie de o asemenea lege, sunt câteva inadvertențe în această lege, sunt câteva amendamente pe care vrem să le propunem, privind modul de înregistrare în acel registru și decât să facem un lucru prost eu v-aș propune să o întoarcem la comisie pentru o săptămână, dar, repet, este mare nevoie să elucidăm o dată pentru totdeauna ce putem face și ce nu putem face”, afirma atunci liderul deputaților PD-L, viitor vicelider PNL, Mircea Toader.

”Este adevărat, legea este extrem de necesară, poate că, știu eu, o săptămână, două, în plus, așa cum ați solicitat, nu deranjează pe nimeni și va fi util de stabilit punctul de vedere al celor care, absolut surprinzător, n-au avut o opinie doi ani și jumătate, trei ani de zile, dar în ultima săptămână, înainte de aprobare sau de dezbatere în Parlament au avut câteva puncte de vedere”, afirma tot atunci liderul deputaților social-democrați, actual secretar general al PSD și consilier onorific al premierului, Marian Neacșu.

Cel din urmă a fost condamnat, în 2016, la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce și-a angajat în mod ilegal fiica la biroul de parlamentar.

EXCLUSIV DOCUMENT PNL: Firmele care nu își dezvăluie deținătorii acțiunilor la purtător vor fi excluse de la licitații publice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT PNL: Firmele care nu își dezvăluie deținătorii acțiunilor la purtător vor fi excluse de la licitații publice

Între timp din proiectul de lege privind lobby-ul, inițiat de Guvern cu oamenii de afaceri în 2015, a fost implementat doar la nivelul administrației publice centrale un Registru Unic al Transparenței Intereselor (RUTI), în care prim-ministrul, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, secretarul general al Guvernului, miniștri, secretari de stat, conducători cu rang de demnitar ai altor instituții sau organe centrale ar trebui să noteze toate întâlnirile avute cu reprezentanți ai mediului de afaceri sau altor organizații neguvernamentale, care au scop discutarea unor proiecte de legi, strategii, finanțări sau alte politici publice. 

Conform calendarului priorităților legislative ale Guvernului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri ar fi trebuit să finalizeze un proiect de lege privind activitatea de lobby până în iunie.

Potrivit planului Guvernului, proiectul ar trebui să reglementeze ”o modalitate transparentă de influențare a deciziilor legislative și executive prin orice acțiuni care au scopul de a susține drepturi și interese legitime în promovarea, adoptarea, modificarea sau abrogarea unor acte normative ori administrative, de către autoritățile publice”. 

DOCUMENT ANAF trece principalele declarații fiscale ale firmelor la depunere obligatorie online CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF trece principalele declarații fiscale ale firmelor la depunere obligatorie online

Surse oficiale au precizat pentru Profit.ro că deocamdată, la nivelul Guvernului, au fost solicitate propuneri din partea mai multor ministere, care ar urma să fie centralizate și depuse apoi ca amendamente în Parlament. 

”Observațiile ministerelor vor fi transmise ca propuneri de amendamente comisiei de specialitate din Camera Deputaților, cu prilejul întocmirii unui nou raport de adoptare a legii”, au arătat sursele citate.

Rațiunea pentru care Guvernul ar putea, prin urmare, renunța la elaborarea unui nou proiect de lege a lobby-ului și propune amendarea proiectului din Parlament ține de timp, având în vedere că inițiativa parlamentară mai trebuie votată doar de deputați și apoi trimisă la promulgare președintelui.

viewscnt
Afla mai multe despre
lobby
lege
proiect
guvern
amendamente
propuneri