Palatul Știrbey din Buftea a fost scos la vânzare pentru aproximativ 20 de milioane de euro

Palatul Știrbey din Buftea a fost scos la vânzare pentru aproximativ 20 de milioane de euro
scris 2 sep 2016

Domeniul Știrbey din Buftea, care cuprinde palatul și parcul în suprafață de 24 de hectare, a fost scos la vânzare, prețul cerut ridicându-se, conform unor surse, la aproximativ 20 de milioane de euro.

În 2007, domeniul a fost cumpărat de la moștenitorii familiei Știrbey, pentru 9 milioane de euro, de firma Bucharest Arena, din acționariatul căreia face parte și Ion Moraru, ce a deținut timp de mai mulți ani funcția de secretar general al Guvernului în Cabinete PSD.

Urmărește-ne și pe Google News

Până la momentul publicării acestei știri, Moraru nu a răspuns.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Încă din 2007, proprietarii și-au anunțat intenția de a transforma Palatul Știrbey într-un hotel exclusivist, cu un restaurant de cinci stele, dar și un muzeu dedicat familiei Știrbey.

Astăzi, proprietatea este din nou de vânzare și se află în portofoliul Regatta Estate. Intenția de a înstrăina proprietatea nu este una de dată recentă, afirmă Eduard Mircea Uzunov, președintele Regatta Estate.

Raport al unui expert străin despre ANAF: Inspectori nespecializați, controale pe criterii neîntemeiate cu rezultate modeste, intruziune neobișnuită a Curții de Conturi CITEȘTE ȘI Raport al unui expert străin despre ANAF: Inspectori nespecializați, controale pe criterii neîntemeiate cu rezultate modeste, intruziune neobișnuită a Curții de Conturi

Palatul Știrbey, parte a patrimoniului cultural și istoric național, are o vechime de peste un secol și jumătate, fiind ridicat la jumătatea secolului al XIX-lea. Domeniul și palatul ai ajuns în atenția înaltei societății bucureștene la începutul secolului XX. Printre vizitatorii de seamă ai domeniului s-a numărat și Regina Maria.

După anii ʹ50, domeniul a intrat în proprietatea statului, sub regim comunist, fiind amenajat pentru protocol, iar după Revoluția din 1989 a fost transformat în hotel.

Ulterior, în 2006, Palatul Știrbey a fost retrocedat celor șase moștenitori ai familiei Știrbey în urma unui proces câștigat de aceștia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și, timp de doi ani, a stat la vânzare. Inițial, moștenitorii au făcut o ofertă de cumpărare Ministerului Culturii, care a renunțat să achiziționeze proprietatea deoarece suma cerută era prea mare pentru bugetul instituției.

Ca urmare, în 2007, firma Bucharest Arena devine proprietarul domeniului.

Potrivit lui Uzunov, în momentul în care va fi găsit un cumpărător, statul are, din nou, drept de preempțiune asupra proprietății.

Aceasta nu este singura proprietate istorică ce a intrat în atenția investitorilor. După cum a scris Profit.ro, conacul omului politic Ion Mihalache, conacul boieresc Podgoreanu și casa pictorului Corneliu Baba sunt printre proprietățile vechi vândute în ultimii ani. Cumpărătorii interesați de astfel de imobile sunt investitori care doresc transformarea acestora în hoteluri sau restaurante, în sedii de companie, dar există și cazuri în care imobilele sunt folosite ca reședință.

viewscnt
Afla mai multe despre
palatul stirbey
buftea
bucharest arena
vanzare