Orban: Insula Belina revine de azi în administrarea statului, fără contractele cu Tel Drum

Orban: Insula Belina revine de azi în administrarea statului, fără contractele cu Tel Drum
scris 21 mai 2020

Premierul Orban a anunțat că de azi insula Belina și brațul Pavel, din albia minoră a Dunării, vor reveni în administrarea statului român, prin Administrația Națională Apele Române. Aceasta va prelua insula fără contractele care fuseseră încheiate de Consiliul Județean Teleorman cu firma Tel Drum.

De ce este important: Dosarul DNA privind insula și lacul Belina a dus la demisia a doi miniștri: Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu, și, în același dosar, Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, acuzată de complicitate, în calitate de fost ministru al Mediului în Guvernul Ponta.

Urmărește-ne și pe Google News

Dosarul vizează trecerea, considerată ilegală, în 2013, a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării,  din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Fostul premier Victor Ponta a afirmat că, în perioada în care era prim-ministru, liderul PSD Liviu Dragnea i-ar fi solicitat să treacă Lacul Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, precizând că nu ar fi știut că lacul a ajuns în proprietatea firmei Tel Drum și că acest lucru l-a aflat din presă. 

ULTIMA ORĂ Guvernul a anunțat schema de credite garantate de stat pentru marile companii. Condițiile de acordare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a anunțat schema de credite garantate de stat pentru marile companii. Condițiile de acordare

”Oh, Belina! Am o veste bună să vă dau. După o lungă perioadă în care insula Belina și brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului și ai lui Dragnea, astăzi insula Belina va reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a insulei Belina și a brațului Pavel, iar reluarea - că de-aia a și apărut o întârziere față de planul pe care l-am avut -  se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul Județean, adică beneficiarul, îl știți foarte bine, Teldrum. Practic preluarea va fi curată. Sigur, după aia, trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal în insula Belina și trebuie dispuse toate măsurile necesare”, a declarat joi prim-ministrul Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că Ministerul Mediului va trebui să propună o hotărâre de guvern prin care să fie reglementate toate aspectele legate de modul de administrare a insulei Belina și a brațului Pavel.

Iohannis a promulgat legea prin care firmele și populația pot amâna plata chiriei. ANAF va deconta chiria proprietarului CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat legea prin care firmele și populația pot amâna plata chiriei. ANAF va deconta chiria proprietarului

Anunțul premierului vine după ce, la finele anului trecut, proiectul care instituie scutiri de taxe și reduceri de TVA la cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice, inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, a fost adoptat de Senat. Este pentru a treia oară când senatorul PSD inițiază proiectul, deși Curtea Constituțională a decis recent că propunerea legislativă încalcă normele constituționale.

Proiectul așteaptă în prezent votul final al Camerei Deputaților.

Curtea Constituțională a României a respins în iunie proiectul care fusese aprobat de Parlament în aprilie. Șerban Nicolae venise, în 2017, cu actul pentru a doua oară în Parlament. Anul trecut, în septembrie, la începutul noii sesiuni legislative, senatorul social-democrat a înregistrat proiectul pentru a treia oară la Senat, iar luni a fost adoptată prin vot în plen.

Judecătorii Curtea Consituțională a declarat neconstituțional proiectul, după sesizarea opoziției și a președintelui Klaus Iohannis, care a atenționat că documentul a fost adoptat cu depășirea termenelor legislative, nu a fost supus avizării Consiliului Economic și Social, iar unele facilități pot reprezenta ajutor de stat.

Inițiativa legislativă adoptată din nou de Senat reia prevederile din proiectul anterior, cu aceleași argumente.

Senatorul propune modificarea sistemul de facilități fiscale, motivând că astfel va fi creat un cadru legal stimulativ pentru dezvoltarea unor activități economice pe anumite terenuri, cu specific aparte.

Orban speră ca România să obțină până la 5 miliarde euro de la UE. Suma va fi folosită pentru a subvenționa măsurile anunțate de susținere a salariilor celor care revin la muncă sau sunt angajați CITEȘTE ȘI Orban speră ca România să obțină până la 5 miliarde euro de la UE. Suma va fi folosită pentru a subvenționa măsurile anunțate de susținere a salariilor celor care revin la muncă sau sunt angajați

Proiectul stabilește în mod explicit că terenurile proprietate publică sau privată a statului care fac obiectul legii sunt: insule, grinduri și alte suprafețe de uscat, cu potențial de exploatare economică, rezultate prin acțiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. 

Toate terenurile proprietate publică sau privată de acest fel urmează a fi scutite de taxa pe teren, conform proiectului.

Regimul fiscal derogatoriu prevăzut urmează să se aplice corespunzător și terenurilor concesionate de către unitățile administrativ- teritoriale, dacă sunt utilizate exclusiv pentru activitățile economice prevăzute.

Proiectul stabilește că se va aplica doar o cotă redusă de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru următoarele activități: cele de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora.

Pentru construcțiile și activitățile economice realizate pe aceste terenuri, taxele și impozitele locale calculate și datorate potrivit dispozițiilor Codului Fiscal vort fi reduse cu 50%, prin hotărâre a consiliului local, prevede proiectul.

Legea PSD, declarată neconstituțională, prin care închisoarea pentru evaziune fiscală este evitată la achitarea prejudiciului - la un singur pas de o nouă adoptare CITEȘTE ȘI Legea PSD, declarată neconstituțională, prin care închisoarea pentru evaziune fiscală este evitată la achitarea prejudiciului - la un singur pas de o nouă adoptare

 

Guvernul Orban a transmis Parlamentului că nu susține proiectul, dar rămâne de văzut dacă, după revenirea insulei Belina în administrarea statului, liberalii își vor menține părerea și la votul final.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
insula
belina
guvern
orban
administrare
apele romane
teldrum
parlament
proiect
cazino
club
restaurant
magazine
scutire
taxe
impozite