Oficial BNR: Sunt câteva bănci unde se pune problema trecerii pe rezoluție, dacă acționarii nu reușeșc să le vândă sau să le redreseze. Mecanismul nu a fost niciodată aplicat în România

Oficial BNR: Sunt câteva bănci unde se pune problema trecerii pe rezoluție, dacă acționarii nu reușeșc să le vândă sau să le redreseze. Mecanismul nu a fost niciodată aplicat în România
scris 27 nov 2017

Există câteva bănci în România care “dorm” și ai căror acționari nici nu vor să vândă și nici nu iau alte măsuri pentru a le readuce în piață, consideră Nicolae Cinteză, directorul Direcției Supraveghere din Banca Națională a României. Asupra situației acestor instituții de credit a avut mai multe discuții cu colegii de la Direcția Rezoluție și se pune inclusiv problema preluării acestora prin mecanismele de salvare definite de lege.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Mecanismul de rezoluție, prezent într-o formă asemănătoare și pe piața asigurărilor, nu a fost niciodată aplicat în România. El presupune preluarea temporară a controlului băncii de la acționari și trecerea acesteia în administrarea Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). În cadrul acestei proceduri este posibilă fie vânzarea integrală a băncii, fie redresarea acesteia prin vânzarea anumitor portofolii pe care le deține.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Într-un interviu acordat la Forumul Bancar organizat de Finmedia, Cinteză a arătat că, pe piața locală, există bănci a căror activitate este extrem de redusă, motiv pentru care acționariatul ar trebui să ia măsuri.

Radu Ghețea, președinte CEC Bank: Mă îngrijorează creșterea dobânzilor. Ar trebui să revenim la sistemul cu dobândă de referință a băncii pentru creditele persoanelor fizice CITEȘTE ȘI Radu Ghețea, președinte CEC Bank: Mă îngrijorează creșterea dobânzilor. Ar trebui să revenim la sistemul cu dobândă de referință a băncii pentru creditele persoanelor fizice

“Nu cred că în următorii doi ani vor fi necazuri în sistemul bancar. Poate cu mici excepții, ale unor bănci care, deși au un nivel al adecvării capitalului foarte bun, nu prea lucrează și atunci trebuie să se gândească ce viitor își rezervă, pentru că astfel de bănci nu pot să rămână în piață... Nici nu a existat până acum dorința acționarilor de a  vinde. Unii acționari nu prea au surse să le susțină și, dacă apar probleme, coboară la etajul 1, unde este Direcția de Rezoluție.  Sunt acolo câțiva clienți asupra cărora ne-am pus problema, dacă nu reușim să redresăm ceea ce vedem în cifre și nu ajungem la o finalitate cu acționarul, ne-am pus problema să le ducem pe rezoluție“, a decarat Cinteză.

Pe piața din România există câteva bănci mici, două cu acționariat românesc, a căror prezență în piață nu a mai fost vizibilă în ultima perioadă. Ofertele lor nici măcar nu mai sunt agregate pe calculatoarele de credite. Este vorba de bănci ca Banca Feroviară, a lui Valer Blidar, sau Banca Română de Credit și Investiții, a lui Dorinel Umbrărescu. Alături de ele sunt și bănci cu capital străin care au preferat să ducă la ralanti motoarele creditării, preferând să împrumute cu precădere statul. 

Acestea sunt însă doar exemple, oficialul BNR neindicând o anumită bancă la care se referă.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezolutie banci
cinteza
fgdb