Eugen Rădulescu, BNR, avertizează că gradul de îndatorare pentru debitorii cu venituri reduse ajunge la 80% dacă dobânda mai crește cu un punct procentual

Eugen Rădulescu, BNR, avertizează că gradul de îndatorare pentru debitorii cu venituri reduse ajunge la 80% dacă dobânda mai crește cu un punct procentual
scris 16 nov 2017

Eugen Rădulescu, directorul Direcției de stabilitate financiară din BNR, avertizează, din nou, că gradul de îndatorare a debitorilor este în creștere și că există o categorie de debitori care este foarte expusă la creșterea dobânzilor. O treime dintre debitori, cei cu veniturile cele mai reduse, plăteau deja 70% din venitul disponibil pe ratele la credite, iar o creștere de două puncte ale dobânzii, din care jumătate s-a întâmplat deja, duce la o creștere a gradului de îndatorare la 80%.

“Gradul de îndatorare a crescut și crește în continuare”, declară Rădulescu într-o conferință de presă organizată de patronatul instituțiilor financiare nebancare.

Urmărește-ne și pe Google News
ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează? CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează?
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Oficialul Băncii Naționale se arăta îngrijorat la finele lunii septembrie, când ratele de dobândă de pe piața monetară interbancară au început să crească. susținând că nu vrea să se gândească la ce se va întâmpla când dobânzile vor crește.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

De atunci ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt stabilite ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 2% și e de două ori peste nivelul de la mijlocul lui septembrie.

Recuperatorul de credite APS face promoție debitorilor, de Black Friday: reduceri de datorie pentru cine plătește rapid CITEȘTE ȘI Recuperatorul de credite APS face promoție debitorilor, de Black Friday: reduceri de datorie pentru cine plătește rapid

“Pentru o treime dintre debitori, cei cu veniturile cele mai scăzute, serviciul datoriei în veniturile disponibile este de aproape 70%, în condițiile în care am avut dobânzile cele mai scăzute din istorie”, spune Rădulescu.

“La o creștere de 2 puncte procentuale la dobândă, dintre care unul s-a întâmplat, ajungem la 80% grad de îndatorare. 80% din venitul disponibil sunt rate scadente. Și să știți că aceste cifre nu cuprind toate creditele. Nu avem creditele de la IFN care nu sunt în Registrul special și nu avem decât câteva date de la câteva IFN care sunt în Registrul special și au acceptat să furnizeze informații”, susține oficialul BNR.

Rădulescu confirmă tendința observată în rapoartele anterioare ale BNR, care indicau o creștere a îndatorării medii a românilor cu credite.

Ponderea ratelor în venituri a crescut mai ales pe segmentul celor cu împrumuturi noi, unde cel mai mare aport a venit din programul cu garanții de stat Prima Casă. BNR a apărat programul în ultimii ani, susținând că este foarte util.

Recent, BNR și-a nuanțat poziția, însă conducerea executivă spune că este nevoie ca programul să îi excludă pe cei cu venituri ridicate.

Banca centrală semnaliza, recent, că populația se îndatorează într-un ritm ridicat în ultima perioadă și că discută cu băncile limitarea serviciului datoriei.

Inflația va crește peste estimările anterioare și va ajunge la aproape 4% în primăvara anului viitor, arată ultimul raport de inflație al BNR. În condițiile creșterii prețurilor, BNR a redus coridorul de variație a dobânzilor în piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
eugen radulescu
bnr
dobanzi
grad de indatorare