Groupama Asigurări, subsidiara grupului francez Groupama și al cincilea jucător local în 2019, a închis pe minus anul precedent, la fel ca în 2018, pe fondul creșterii accelerate a costurilor cu reparațiile auto, despăgubirilor mari achitate pentru vătămări corporale și decese, precum și daunelor climatice mai severe decât nivelul preconizat, înregistrate în cazul politelor agro si CASCO.
"Pe de altă parte, anul 2019 a fost unul provocator, fiind afectat de o serie de factori precum creșterea accelerată a costurilor cu reparațiile pe segmentul auto, abuzurile anumitor unităti reparatoare auto si neachitarea creanțelor provenind din regresele administrative CASCO și decontare directă. Acestora li s-au adăugat daunele mari ce au avut drept consecințe vătămarea corporală și/sau decesul unor persoane, înregistrate în baza asigurărilor RCA și Carte Verde. În plus, rezultatul a fost influențat și de daunele climatice mai severe decât nivelul preconizat, înregistrate în cazul polițelor agro si CASCO", se arată într-un document al companiei.
În 2019, subscrierile asigurătorului au urcat cu 8,4%, la 1,089 miliarde de lei, rezultat care a plasat compania pe locul 5 în ierarhia de profil, cu o cotă de piață de 9,91%.
În primăvare anului trecut, compania anticipa pentru 2019 un avans al primelor de 10% și revenirea pe profit net, respectiv 40 milioane de lei. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, asigurătorul a consemnat în 2018 o pierdere de 6,64 milioane de lei, rezultatul activității fiind afectat de amenda aplicată de Consiliul Concurenței. Cifra a fost calculată conform standardelor locale de contabilitate.
Potrivit strandardelor internaționale (IFRS), asigurătorul a obținut un profit net de 9 milioane de lei.
"Creșterea din 2019 a fost susținută de asigurările generale, care au avut o contribuție de 1.053.400 mii lei, în urcare cu 8,6% față de anul trecut, în timp ce rezultatul tehnic net după comisionare a scăzut cu 35,7%. Deși în ușoară scădere la începutul anului 2019, asigurările de viață au avut o contribuție pozitivă până la finalul anului, performanța generată atât de rețeaua proprie, cât și de partenerii brokeri", se mai spune în document.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rădulescu, Vodafone: România se află în centrul unui ciclon, acum este soare, este frumos, nu bate vântul. Dar dacă vine vârtejul direct peste noi?În privința acestui an, managementul companiei se arată optimist și, în pofida previziunilor economice la nivel național, anticipează că Groupama România va reveni pe profit.
Potrivit documentului, în luna martie a acestui an, grupul francez a împrumutat subsidiara din România cu 24 milioane de euro, rambursabil în 10 ani cu o rată a dobânzii fixă de 2%.
Groupama a intrat pe piața din România prin preluarea Asiban și BT Asigurări, precum și OTP Garancia Asigurări.
Investițiile grupului francez în România au atins 750 milioane de euro, sumă care include și prețul plătit pentru preluarea celor trei asigurători, din care 350 milioane de euro pentru Asiban, în 2008.