Negrițoiu: Piața asigurărilor va crește cu peste 10% în acest an. Cu profitabilitatea, în schimb, e mai greu

Negrițoiu: Piața asigurărilor va crește cu peste 10% în acest an. Cu profitabilitatea, în schimb, e mai greu
scris 12 mai 2016

Piața asigurărilor generale și de viață își va continua și în acest an trendul pozitiv înregistrat în 2015, subscrierile companiilor urmând să crească cu peste 10%, estimează șeful Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, care afirmă, în schimb, că intrarea pe profit la nivelul sistemului este un proces de durată.

“Anul 2015 a fost unul de transformări, de așezare a pieței. 2016 îl vedem ca un an de consolidare și de continuare a creșterii, creștere susținută de condițiile fundamentale la nivelul sistemului, mai bune decât în trecut. Din datele noastre, piața asigurărilor poate să crească cu peste 10% în acest an”, a afirmat Negrițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 8,2% în 2015, la 8,75 miliarde de lei.

Întrebat dacă industria asigurărilor va intra pe profit în acest an, șeful ASF a spus că acest proces este de durată.

“Mă aștept ca rata combinată a daunei la nivelul industriei să se stabilizeze și să se apropie de 100%. E greu să spun că industria de profil va trece pe profit în acest an, având în vedere situatia mai deosebită în cazul unor asigurători”, a spus Negrițoiu, fără să nominalizeze.

Pe lângă falimentul Astra, Carpatica Asig, City Insurance și Euroins sunt asigurători care se confruntă cu probleme financiare. Primul se află în procedură de rezoluție, iar ceilalți doi în redresare financiară.

Grupul american MetLife desființează subsidiara din România și va continua să vândă polițe prin doi asigurători din Irlanda CITEȘTE ȘI Grupul american MetLife desființează subsidiara din România și va continua să vândă polițe prin doi asigurători din Irlanda

În perioada 2006 - 2014, rezultatul financiar consolidat al industriei asigurărilor a fost negativ, pierderile depășind 3 miliarde de lei, cu un vârf de 1,28 miliarde de lei în 2013.

Cifrele pe 2015 nu au fost date publicității, dar la jumătatea anului trecut pierderile treceau de 120 milioane de lei.

Întrebat cum comentează dezvăluirile privind problemele sistemului sanitar și despre șansa reorientării românilor către asigurările private de sănătate, Negrițoiu a afirmat că este aceste polițe sunt o alternativă.

“Cred că este soluția, nu știu dacă este și șansa. În opinia mea, trebuie îmbunătățit managementul sanitar, care este o meserie în sine, și sistemul asigurărilor de sănătate. Așa cum se prezintă acum, problemele sistemului actual al asigurărilor de sănătate nu vor fi rezolvate”, a spus șeful ASF.

Ponderea asigurărilor private de sănătate în total piață se situează la 0,01% în România, cu mult sub celelalte state din Europa Centrală și de Est. Anul trecut, subscrierile din asigurări private de sănătate au atins 105,3 milioane de lei, de la 83,6 milioane de lei în 2014 și de la 35,3 milioane de lei în 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
asigurari
prime
estimare
profitabilitate