Negrițoiu, ASF: Dacă statul, prin EximAsig, vrea să devină un jucător puternic pe RCA, nu va fi ușor. Va fi nevoie de bani mulți și achiziții

Negrițoiu, ASF: Dacă statul, prin EximAsig, vrea să devină un jucător puternic pe RCA, nu va fi ușor. Va fi nevoie de bani mulți și achiziții
scris 12 mai 2016

Posibila intrare a EximAsig pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie va presupune bani mulți și achiziționarea altor jucători de profil pentru a ajunge la o cotă de 5 sau 10%, a declarat joi șeful Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu.

“Ideea intrării EximAsig pe RCA este foarte vagă. Agreem orice nou jucător pe piață. Dacă Ministerul Finanțelor, prin EximBank, vrea să devină un jucător puternic pe RCA, atunci este binevenit. Problema este că nu poți să faci acest lucru într-un an de zile. O cotă de piață de 5 sau 10% presupune capitalizare și achiziții, dar asta nu este problema noastră”, a afirmat Negrițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News

În prima parte a lunii februarie a acestui an, vicepreședintele ASF, Marius Vorniceanu, a declarat pentru Profit.ro că piața RCA manifestă tendințe oligopoliste și că liberalizarea accesului pe piața RCA va permite EximAsig să intre pe acest segment de afaceri și să practice tarife rezonabile, devenind astfel o alternativă la oferta asigurătorilor privați, ale căror tarife au crescut foarte mult în ultima perioadă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Dacă există voință politică, EximAsig poate să intre pe RCA cu prețuri rezonabile. Eu susțin această idee care, dacă va fi pusă în practică, va rezolva problemele pieței RCA. Personal, cred că intrarea acestui asigurător este cheia rezolvării problemelor pieței RCA, iar clienții vor avea o alternativă la tarifele practicate de ceilalți asigurători privați”, a afirmat atunci Vorniceanu.

ASF vrea, printr-un proiect de modificare a Normei 23/2014 privind RCA, să reducă barierele de intrare în piața asigurărilor RCA din România a jucătorilor locali și din alte state ale Uniunii Europene.

Astfel, instituția spune că urmărește stimularea unui cadru mai competitiv și stabil în asigurări, care să determine o creștere a ofertei și sporirea accesului asiguraților la produsele de asigurare auto.

În prezent, pe piața RCA activează 9 asigurători și, în cursul acestui an, vor mai intra Grawe Romania și Credit Europe Asigurări, preluată de grupul german Ergo.

Negrițoiu spune că liberalizarea accesului pe piața RCA, continuarea procesului de transparentizare a modului de calcul al tarifelor la acest tip de polițe și intrarea de noi jucători vaor conduce la reducerea majoră a ecartului dintre tariful cel mai mic și cel mai mare și la practicarea de către asigurători a unor prețuri rezonabile.

“Intrarea grupului german Ergo pe piața românească este un semnal pozitiv. Ergo are un plan de intrare pe segmentul RCA, care va deveni efectiv la finele acestui an sau în 2017. De asemenea, și Grawe vrea să intre pe acest segment de piață”, a spus Negrițoiu în conferință.

Aproximativ 90% din piața RCA este controlată de 7 asigurători și, în opinia Consiliului Concurenței, pare să prezinte anumite trăsături oligopoliste, atenuate oarecum de valorile efective ale cotelor asigurătorilor autorizați să emită astfel de polițe, se arată într-un raport al instituției.

EximAsig România este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.

Societatea a fost înființată de EximBank România în 2009, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care prevăd separarea celor două activități ale instituției de credit.

În 2014, conform datelor disponibile în prezent, veniturile asigurătorului din prime subscrise au atins 20,35 milioane de lei, de la 31,98 milioane de lei în 2013, iar pierderile s-au înjumătățit, la 3,5 milioane de lei.

Anul trecut, EximAsig a înregistrat o pierdere de 816.547 lei, de la un minus de 3,55 milioane de lei în 2014, cu toate că, la finele lunii septembrie 2015, datele companiei remise la solicitarea Profit.ro arătau un profit de aproape 600.000 lei.

Compania a consemnat, în perioada 2010 – 2014, pierderi totale de 28,3 milioane de lei, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor Publice.

Asigurătorul este deținut de EximBank Romania, a cărei cotă în capital depășește 93%.

În prezent, asigurătorul parcurge un proces de majorare a capitalului social cu 20 de milioane de lei, de la 17,6 milioane de lei, operațiune aprobată de acționari în octombrie 2015, ca urmare a recomandărilor autorității de supraveghere din domeniu, formulate după derularea exercițiului Balance Sheet Review (BSR) la nivelul întregii piețe de asigurări.
 
Într-o primă fază, capitalului social al asigurătorului a fost cu 26,47 milioane de lei, la 17,6 milioane de lei, pentru acoperirea parțială a pierderilor cumulate înregistrate de societate la finele anului 2014, în cuantum de 27,01 milioane de lei, conform datelor publicate în Monitorul Oficial.
 
Înainte de ședința acționarilor din octombrie 2015, capitalul social al EximAsig era de 44,1 milioane de lei, controlat de EximBank România – 93,78% și mai multe persoane fizice – 6,22%.
 
Majorarea de 20 milioane de lei a fost recomandată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în august 2015, după ce un test de evaluare a activelor a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro. Autoritatea de reglementare a solicitat realizarea infuziei de capital până la 15 octombrie 2015.
viewscnt
Afla mai multe despre
eximasig
rca
capitalizare