Mediplus Exim, Europharm Holding, Farmexim, Farmexpert DCI, Sanofi Romania și Unifarm vor livra Ministerului Sănătății, în următorii 4 ani, până la 2,62 milioane de doze de vaccin hexavalent, pentru 76,2 milioane de lei, fără TVA.
Contractul a fost estimat inițial între 114,67 milioane de lei și 492,51 milioane de lei, fără TVA.
Pentru acest an trebuie livrate 610.000 de doze de vaccin combinat difteric-tetanic-pertussis acelular, polio inactivat, H.influenzae tip b și hepatitic B (DTPa-VPI-HiB-HB).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În vara anului trecut, ministerul a semnat cu mai multe firme contracte de furnizare a diferitelor tipuri de vaccin, de la cel hepatitic B la ROR sau BCG.
În 2014, au început problemele cu vaccinul hexavalent, când în lipsa vaccinului pentavalent s-a decis înlocuirea lui. Începând cu anul 2014, din cauza absenței vaccinului pentavalent (utilizat în schema națională la vârsta de 4 luni), s-a luat decizia de înlocuire a acestuia cu vaccinul hexavalent, iar schema națională de imunizare a fost adaptată, astfel încât în prezent sunt administrate trei doze de vaccin hexavalent.
Totodată, începând cu același an producătorul Sanofi Pasteur a întâmpinat o serie de probleme de fabricație, astfel încât derularea contractelor încheiate cu Ministerul Sănătății s-a realizat cu mare dificultate. În anul 2015, furnizorul SC Polisano SRL a livrat vaccinul hexavalent – HEXACIMA cu întârziere, existând și în acest an discontinuități în aprovizionarea medicilor de familie cu acest vaccin. Prin urmare, au fost dificultăți în asigurarea vaccinului pentru continuarea procesului de vaccinare a copiilor.
În anul 2016, Ministerul Sănătății a întâmpinat aceleași dificultăți în aprovizionarea cu vaccin. MS a achiziționat vaccinul hexavalent – Hexaxim în cantitate de 107.300 doze, inițial destinat pentru piața din Kazahstan pentru asigurarea cantităților necesare de vaccin, dar aceasta a fost insuficientă pentru acoperirea necesarului de vaccin pentru restanțierii la vaccinare, cât și pentru copiii eligibili la vaccinare. Pe fondul incapacității de livrare a vaccinului de către furnizorul SC Polisano SRL, acesta a întâmpinat dificultăți financiare majore, ceea ce a determinat restrângerea activității, astfel că Ministerul Sănătății a reziliat Acordul Cadru încheiat. Prin urmare, întârzierile frecvente în livrarea vaccinului hexavalent și cantitățile insuficiente au fost factorii care au condus, cumulativ, la apariția unui număr destul de mare de copii nevaccinați cu acest vaccin.