Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență, trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea Ministerului Apărării Naționale cu patrimoniul și personalul aferent, potrivit notei de fundamentare a actului normativ, urgența fiind dată de „amenințările războiului hibrid și necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare și producție națională a vaccinurilor”. Potrivit actului normativ, sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ în creditele bugetare reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naționale.
„În 30 de zile vom face noua organigramă, personalul va fi format din personal civil și militar, și după aceea vom întocmi documentațiile pentru accesarea de fonduri europene”, a afirmat la începutul ședinței Executivului secretarul de stat din MApN Mircea Dușa, potrivit News.ro.
„Caracterul urgent al prezentului act normativ este dat de amenințările războiului hibrid și necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare și producție naționale și de necesitatea menținerii la parametri normali a Colecției naționale de culturi microbiene și celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranță (BSL 3), a Biobazei și a Unității de intervenție rapidă în urgențe microbiologice și bioterorism. Neadoptarea imediată a unor măsuri generează disfuncționalități majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populației, precum și perturbări grave, în situații de criză, de epidemii și pandemii, ce pot afecta atât sistemul național de sănătate publică, cât și securitatea națională a României”, potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit actului normativ, sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ în creditele bugetare reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naționale.
Finanțarea Institutului Cantacuzino se realizează integral din venituri proprii, și în completare din subvenții acordate de la bugetul de stat.
„Patrimoniul Institutului Național de Cercetare „Cantacuzino" se preia de Institutul Cantacuzino prin protocol de predare-preluare încheiat în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe”, se mai arată în ordonanța de urgență.
Executivul își propune astfel să revitalizeze și să dezvolte activitatea institutului, ca producător național de vaccinuri și alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic în asigurarea independenței României în domeniul producției de vaccinuri.
„Prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmisibile și sănătatea publică reprezintă o problemă de siguranță națională. Previziunile privind evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României în următoarea perioadă impun operaționalizarea capacităților naționale de producție a mijloacelor de imunoprofilaxie pentru siguranța stării de sănătate a populației”, potrivit Executivului.
CITEȘTE ȘI Top daune plătite de Omniasig: peste 1 milion de lei pentru un accident de mașină în Germania cu 11 răniți, un pieton acroșat în Anglia de un șofer român, un bicilicist italian decedat după ce a fost lovit cu portiera mașiniiPersonalul Institutului Național de Cercetare "Cantacuzino" se preia cu menținerea drepturilor salariale avute în plată la data preluării. Salarizarea personalului se va face potrivit prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Personalul se compune din personal civil și militar, cel civil beneficiind și de drepturile salariale în natură acordate personalului civil din Ministerul Apărării Naționale, potrivit legislației în vigoare, precizează sursa citată.
Numărul maxim de posturi care va fi stabilit în hotărârea Guvernului privind organizarea și funcționarea Institutului Cantacuzino nu va fi inclus în numărul de posturi aprobat Ministerului Apărării Naționale.