Michael Flynn a demisionat din funcția de consilier pentru securitate națională al lui Trump

Michael Flynn a demisionat din funcția de consilier pentru securitate națională al lui Trump
scris 14 feb 2017

Michael Flynn, aflat în centrul unei controverse privind discuțiile sale cu ambasador rus la Washington, a demisionat din funcția de consilier pentru securitate națională. Casa Albă a anunțat într-un comunicat demisia lui Michael Flynn din funcția de consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump și înlocuirea sa cu Keith Kellogg, care va ocupa interimar funcția, relatează The Guardian.

“Generalul Kellogg este un veteran decorat al Armatei SUA, care a servit din 1967 până în 2003, inclusive două misiuni în războiul din Vietnam”, se arată în comunicatul Președinției.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de retragere, Kellogg a fost director al Directoratului pentru Comandă, Control, Comunicații și Computere în cadrul Statului Major Interarme.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Decizia lui Michael Flynn a venit imediat după ce presa a scris că Departamentul de Justiție a avertizat administrația Trump, luna trecută, că Flynn nu a spus adevărul autorităților în legătură cu discuțiile sale cu ambasadorul rus și ar putea fi vulnerabil la șantaj din partea Moscovei, scrie News.ro.

Demisia lui Flynn vine la mai puțin de o lună de la învestirea în funcție, ceea ce îl face unul dintre consilierii prezidențiali de rang înalt cu cel mai scurt mandat din istorie.

Retragerea sa bruscă marchează primul semn de dezordine la vârful noii administrații, care s-a confruntat cu o serie de controverse și, potrivit presei, cu lupte interne.

Trump a rămas astfel fără unul dintre principalii săi consilieri, care l-a sfătuit în politică externă și securitate națională de la începutul lui 2016.

Top 20 – Cele mai vândute autoturisme în România la început de an CITEȘTE ȘI Top 20 – Cele mai vândute autoturisme în România la început de an

Înalți oficiali de la Casa Albă au revizuit în week-end contactele lui Flynn și dacă el și ambasadorul rus au discutat posibilitatea de a ridica sancțiunile după învestirea lui Trump, ceea ce ar putea încălca o lege care le interzice cetățenilor privați să se implice în politica externă. Miercuri, Flynn a negat că a discutat despre sancțiuni cu ambasadorul rus, dar joi a revenit asupra acestei negări, prin intermediul unui purtător de cuvânt.

Consilierul “a spus că, deși nu își amintește să fi discutat sancțiunile, nu poate fi sigur că subiectul nu a fost ridicat în discuție”, a declarat purtătorul de cuvânt.

“Mai mulți oficiali au subliniat că, deși au fost discutate sancțiunile, nu au văzut dovezi că Flynn ar fi intenționat să ofere o promisiune explicită de a lua măsuri după învestire”, scrie The Washington Post.

Casa Albă a anunțat luna trecută că Michel Flynn, consilier pe probleme de securitate națională, a avut numai două discuții telefonice cu Ambasadorul rus la Washington. Afirmația vine în condițiile în care presa a scris că agenți de contrainformații americani îi analizează comunicațiile lui Flynn, relatează Reuters.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat că Flynn a discutat telefonic o dată cu diplomatul rus – fără a preciza data – și a abordat patru subiecte: o conferință privind Siria, accidentul de avion în care au murit membrii corului Armatei ruse, detalii pentru o discuție telefonică Trump-Putin după învestitură și i-a transmis urări de Sărbători.

Potrivit purtătorului de cuvânt, a doua discuție a avut loc cu puțin înainte ca Trump să depună jurământul și a avut ca obiectiv stabilirea detaliilor pentru o discuție între liderul de la Kremlin și noul lider de la Casa Albă.

Două surse apropiate dosarului au declarat în ianuarie pentru Reuters că momentul apelurilor ridică întrebarea dacă Flynn a încercat să îl liniștească pe ambasador în legătură cu aceste sancțiuni.

Alte trei surse citate de Reuters sub acoperirea anonimatului au declarat că Flynn a avut cinci discuții telefonice cu diplomatul.

Se pare că investigația împotriva consilierului de securitate face parte dintr-o anchetă mai largă a comunității de informații și a autorităților americane cu privire la activitățile demarate de Rusia în Statele Unite.

Aceste discuții telefonice au fost înregistrate în timpul unor operațiuni de monitorizare a diplomaților ruși staționați în SUA.

Locotenent-generalul în retragere Flynn, în vârstă de 57 de ani, și-a început cariera în Forțele Terestre în 1981 și a fost mobilizat în Afganistan și Irak. Flynn a devenit directorul Agenției pentru Informații a Apărării (DIA) în 2012, în administrația Obama, dar s-aretras cu un an înainte să-și încheie mandatul și a devenit un aprig critic al politicii externe a lui Obama.

viewscnt
Afla mai multe despre
michael flynn
trump