Merkel, preocupată de "demersurile" care pot afecta combaterea corupției în România, după atenționarea CE privind ordonanțele Guvernului

Merkel, preocupată de "demersurile" care pot afecta combaterea corupției în România, după atenționarea CE privind ordonanțele Guvernului
scris 27 ian 2017

Cancelarul german, Angela Merkel, a exprimat, într-o discuție avută vineri cu președintele Iohannis, susținerea pentru continuarea luptei anticorupție în România și s-a arătat preocupat de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen.

Remarcile cancelarului Germaniei vin după ce, în această săptămână, Comisia Europeană a atenționat România asupra ordonanțelor privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Administrației Prezzidențial, președintele Iohannis a avut vineri o convorbire telefonică cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, la inițiativa acesteia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Președintele Iohannis a reafirmat, cu acest prilej, angajamentul său pentru continuarea luptei anticorupție în România și a menționat și concluziile pozitive ale recentului raport al Comisiei Europene privind  progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru consolidarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției.

"La rândul său, Cancelarul german a exprimat întreaga susținere pentru continuarea luptei anticorupție în România și s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen", arată Administrația Prezidențială.

EXCLUSIV SIF Moldova, obligată de instanță să restituie Asociației Investitorilor bani executați greșit, din fonduri europene CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Moldova, obligată de instanță să restituie Asociației Investitorilor bani executați greșit, din fonduri europene

Comisia Europeană (CE) a atenționat asupra ordonanțelor de urgență privind grațierea și Codul Penal, avertizând explicit că modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate.

''Orice versiuni finale adoptate ale celor două proiecte de ordonanțe de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar trebui privite din acest punct de vedere'', atenționează Bruxelles-ul, insistând că legislația anticorupție trebuie aplicată tuturor în mod egal și la toate nivelurile.

Unul din proiectele de ordonanță de urgență promovate de Ministerul Justiției prevede grațierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum și jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreținere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani și a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidivistilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei și nici celor care comit infracțiuni după dată de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Un alt proiectul de ordonanță de urgență modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedura Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice. În ceea ce privește conflictul de interese, printre cei menționați că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcționarul public nu se vor mai regăsi și cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunțurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de șase luni de la dată comiterii faptei reclamate.

viewscnt
Afla mai multe despre
ordonante
merkel
iohannis
guvern
gratiere
coruptie