Guvernul amână pentru marți adoptarea bugetului în lipsa avizului CSAT pentru bugetele Apărării și serviciilor

Guvernul amână pentru marți adoptarea bugetului în lipsa avizului CSAT pentru bugetele Apărării și serviciilor
scris 27 ian 2017

Guvernul a amânat, pentru săptămâna viitoare, adoptarea bugetului de stat pentru anul curent în lipsa primirii avizului  Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru alocările bugetare destinate Ministeruluiu Apărării și serviciilor de informații. 

"Mai este nevoie de un aviz , avizul CSAT", a anuțat premierul Grindeanu, care a precizat că abia marți, după ședința CSAT, va fi adoptat proiectul de buget, în condițiile în care Executivul se reunise vineri în acest scop.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de buget pentru instituțiile din domeniul securității naționale, transmis de către Guvern, a fost primit, vineri după-amiază, la Secretariatul CSAT, iar Administrația Prezidențială a comunicat ulterior că președintele Iohannis a dispus convocarea Consiliului pentru marți, 31 ianuarie , ora 12:30, în vederea analizării proiectului de buget.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cheltuielile Administrației Prezidențiale și ale Serviciului Român de Informații (SRI) sunt diminuate în noua variantă a legii bugetului, care urma a fi discutată vineri de guvern, în schimb Ministerul Apărării primește o majorare de peste 5 miliarde lei, atingând 2% din PIB.

Prima Casă 2017: Statul alocă băncilor garanții de 2,5 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Prima Casă 2017: Statul alocă băncilor garanții de 2,5 miliarde de lei

Noua variantă a legii bugetului, modificările neafectând nici indicatorii pe baza cărora a fost construit - creșterea PIB de 5,2% - și nici cheltuielile sau veniturile totale.

Însă bugetul Administrației Prezidențiale scade cu 5 milioane lei față de primul proiect, fiind stabilit la 41 milioane lei. În 2016, acesta a fost de 48,2 milioane lei.

SRI primește o ajustare de la 1,96 miliarde lei, în proiectul inițial, la 1,84 miliarde lei acum. Anul trecut serviciul a cheltuit 1,87 miliarde lei.

Ministerul Apărării  are o alocare de 16,3 miliarde lei, însemnând 2% din PIB, după ce în prima formă a bugetului avea 11 miliarde lei, în ușoară scădere față de 2016.

Liviu Dragnea, liderul PSD a declarat că SRI și Administrația Prezidențială au primit, inițial, bugete mai mari decât se agrease în partid și a spus că ministrul Finanțelor Viorel Ștefan s-a dovedit moale la presiunile ordonatorilor de credite. Acesta a fost și unul dintre principalele motive care au dus la refacerea proiectului și reluarea discuțiilor în guvern. Președintele Klaus Iohannis s-a arătat și el nemulțumit de suma acordată Apărării, reamintind, într-o scrisoare adresată premierului, că e necesar un buget echivalent cu 2% din PIB pentru ca România să-și respecte angajamentele față de partenerii externi.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
guvern
presedintie
buget