Marian Sârbu, unul dintre consilierii președintelui ASF, a achitat voluntar, în urma unei sentințe judecătorești care putea fi atacată cu apel, peste 56.000 de lei pentru prejudicii aduse fostei autorități de pensii private.
“Marian Sârbu a achitat voluntar sumele care făceau obiectul dosarului. Până în prezent, ASF nu are cunoștință de exercitarea unei căii de atac în cauză, nefiind înregistrată la ASF o asemenea cerere”, a transmis instituția la solicitarea Profit.ro.
La începutul acestui an, Tribunalul București l-a obligat pe fostul ministru al Muncii Marian Sârbu să achite ASF peste 56.400 lei pentru un prejudiciu realizat de acesta în patrimoniul fostei autorități de pensii private (CSSPP), pe care a condus-o în 2012 și 2013.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Admite acțiunea. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 56.433 lei, reprezentând prima de vacanță, actualizată cu indicele de inflație, precum și la plata dobânzii legale, calculate de la data nașterii obligației până la data plății efective. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare ce se depune la sediul Tribunalului București. Pronunțată în ședință publică luni, 25.01.2016", se arată pe pagina web a instanței.
ASF a depus reclamația împotriva lui Sârbu în aprilie 2015, la două luni după ce un raport al Curții de Conturi, publicat în februarie 2015, arăta că instituția nu a recuperat suma de 1,78 milioane de lei reprezentând prime de căsătorie și de vacanță acordate în mod nelegal în 2012 angajaților fostei Comisii de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Alături de fostul președinte CSSPP, în cadrul ASF a lucrat și soția acestuia, Monica Mihaela Sârbu.
Ea a părăsit instituția prin programul de plecări voluntare, primind și salarii compensatorii, în vara anului 2014, potrivit datelor instituției.
Marian Sârbu a fost ministru al Muncii din partea PSD în Guvernul Năstase și ministru pentru același portofoliu al Muncii, dar din partea UNPR, în Guvernul Boc.
Ulterior, el a condus CSSPP, structură care a fost înglobată în ASF, și a fost membru neexecutiv în Consiliul ASF.
În 16 iunie 2014, el a fost votat prim-vicepreședinte al ASF, dar judecătorii Curții Constituționale au decis că numirea este neconstituțională, deoarece nu are experiență profesională pentru acest post, astfel că a demisionat și a condus pentru o perioadă consulatul României din Dubai, numit de Guvernul Ponta.
CITEȘTE ȘI Deficitul de cont curent al României a crescut la 2,66 miliarde euro după primele nouă luniPotrivit datelor ASF, Sârbu a fost rechemat la cererea sa din postul de consul și s-a reîntors în cadrul Autorității în iulie 2015 pe poziția de consilier al președintelui instituției, Mișu Negrițoiu.
În perioada cât a fost consul în Dubai, contractul de muncă al lui Sârbu a fost suspendat.