LIG Insurance, oprit la preluarea contractelor de către International Insurance Company

LIG Insurance, oprit la preluarea contractelor de către International Insurance Company
scris 7 mar 2018

Curtea de Apel București (CAB) a respins cererea LIG Insurance, asigurător fără autorizație de funcționare din decembrie 2016, prin care societatea a solicitat obligarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să accepte intenția International Insurance Company de preluare în administrare a tuturor răspunderilor de daune deschise existente și viitoare și a contractelor de asigurare. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs Înalta Curte de Casație și Justiție.

“LIG Insurance a solicitat instanței să anuleze răspunsul ASF care face obiectul Adresei nr. SA-DRA 17.343/14.06.2017, să oblige ASF să soluționeze favorabil Cererea nr. 87/10.05.2017 prin care casa de avocatură Ferariu și Asociații a comunicat ASF intenția clientului său, International Insurance Company, de a prelua de la LIG Insurance administrarea tuturor răspunderilor de daune deschise existente și viitoare și a contractelor de asigurare, precum și obligarea ASF la plata cheltuielilor de judecată. Prin Adresa nr. SA-DRA 17.343/14.06.2017 s-a răspuns Informării nr. 87/2017 adresate de casa de avocatură Ferariu si Asociații, în calitate de reprezentant convențional al Tomfed&Partners SRL, împuternicit al International Insurance Company NV (client)”, a transmis ASF la solicitarea Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ASF pierde în fața proprietarului ONIX Asigurări, căruia i-a retras avizul pentru șefia companiei în urmă cu 4 ani CITEȘTE ȘI ASF pierde în fața proprietarului ONIX Asigurări, căruia i-a retras avizul pentru șefia companiei în urmă cu 4 ani

International Insurance Company NV și-a manifestat interesul de preluare integrală a LIG Insurance prin intermediul Photonike Capital, potrivit informațiilor dintr-un document consultat de Profit.ro.

În decembrie 2016, ASF a retras autorizația de funcționare a asigurătorului, a constatat starea de insolvență și a solicitat instanței deschiderea procedurii falimentului împotriva LIG Insurance.

Decizia autorității de reglementare a fost motivată de faptul că LIG Insurance avea, la 30 septembrie 2016, fonduri negative de 88,6 milioane de lei și un coeficient de lichiditate subunitar, situație care punea asigurătorul în imposibilitatea achitării obligațiilor exigibile din fondurile proprii.

Potrivit ASF, necesarul de capitalizare a asigurătorului în vederea restabilirii MCR (cerințele minime de capital) era de 117,11 milioane de lei, iar în vederea restabilirii SCR (cerințele de capital de solvabilitate) de 195,5 milioane de lei.

“Din nota de informare privind stadiul evoluției potențialilor investitori întocmită în data de 6 decembrie 2016 de către LIG Insurance, anexă la decizia consiliului de administrație menționată mai sus, societatea comunică că la data de 31 octombrie 2016 înregistrează un număr de 1.691 contracte în vigoare pentru clasa 15 (Italia) cu o expunere în valoare de 453.742.342 euro, din care 893 reprezintă contracte fără acte adiționale cu o expunere de 215.735.071 euro, diferența de 798 fiind contracte cu acte adiționale”, se arată în preambulul deciziei ASF din decembrie 2016.

Un acționar City Insurance, fost administrator al asigurătorului, a pierdut procesul împotriva unei amenzi ASF CITEȘTE ȘI Un acționar City Insurance, fost administrator al asigurătorului, a pierdut procesul împotriva unei amenzi ASF

LIG a cerut în instanță anularea decizie ASF emise în decembrie 2016. Dosarul a fost înregistrat în ianuarie 2017 și CAB a respins cererea patru luni mai târziu. Asigurătorul a înaintat recurs în august 2017 la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul nu are programat niciun termen.

Anterior deciziei de la finele anului 2016, în februarie 2015, ASF a amendat asigurătorul cu 100.000 lei și a interzis temporar activitatea de asigurare, “până la data la care LIG Insurance va face dovada remedierii tuturor deficiențelor constatate în timpul controlului, precum și dovada deținerii unui sistem adecvat de control intern asupra procesului de management al riscurilor, în corelație cu angajamentele asumate prin contractele de asigurare încheiate”.

Deficiențele au fost constate de ASF în urma unui control inopinat efectuat la asigurător în septembrie 2014.

În iulie 2015, autoritatea de reglementare a adoptat o nouă decizie prin care a menținut sacțiunile aplicate asigurătorului cu 5 luni în urmă.

“Cu toate că s-au rezolvat majoritatea aspectelor de neconformitate și au fost soluționate în cea mai mare parte deficiențele constatate de către ASF și sancționate prin Decizia ASF nr. 209/10.02.2015, starea de suspendare prelungită a activității a deteriorat valorile indicartorilor marja de solvabilitate, coefficient de lichiditate și active admise care acoperă rezervele tehnice”, se menționează în situațiile financiare pe anul 2015 ale LIG Insurance.

ASF a stabilit avocatul care o va apăra în procesul cu Raluca Țintoiu. Fosta șefă NN Pensii, care a primit cea mai dură amendă din istorie într-un scandal politic, vrea banii și autorizația înapoi, dar și daune morale CITEȘTE ȘI ASF a stabilit avocatul care o va apăra în procesul cu Raluca Țintoiu. Fosta șefă NN Pensii, care a primit cea mai dură amendă din istorie într-un scandal politic, vrea banii și autorizația înapoi, dar și daune morale

LIG Insurance a fost sancționat și de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care, în martie 2012, a interzis temporar activitatea de subscriere pentru că asigurătorul nu a respectat obligația desemnării și transmiterii documentelor prevăzute de norme, în vederea aprobării directorului general adjunct, conducătorului activității juridice și conducătorului activității economico-financiare, obligație impusă printr-o decizie din noiembrie 2011.

Ulterior, societatea s-a conformat și fosta CSA a decis reluarea activității de subscriere în iunie 2012.

LIG Insurance și-a început activitatea în anul 1992 sub denumirea Roumanie Assurance International (RAI), fiind înființată de Daniel George Tudor, viitorul președinte al fostei CSA în perioada octombrie 2012 – aprilie 2013. Ulterior, el a fost numit de Parlament vicepreședinte al ASF, instituție creată prin comasarea CSA, Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Euroins a depășit pragul de 1 miliard de lei din subscrieri. RCA domină portofoliul CITEȘTE ȘI Euroins a depășit pragul de 1 miliard de lei din subscrieri. RCA domină portofoliul

Tudor a ocupat această funcție până în octombrie 2013, când și-a dat demisia pentru că devenit incompatibil în urma obținerii de către soție, Doina Anca Tudor, a unui mandat de senator.

El a vândut RAI în februarie 2007 către fondul ceh de investiții PPF Investments, valoarea tranzacției fiind estimată la 10 milioane de euro. La momentul tranzacției, Tudor controla un pachet de acțiuni reprezentând 47,4% din capitalul social al RAI, alături de Doina Anca Tudor - 20,71%, Maria Tudor - 20,62%, Alexandrina Dumitru - 7,5% si Aneta Stavarus - 3,77%.

În 2008, PPF Investements a vândut la pachet acțiunile deținute la RAI și Ardaf, într-o tranzacție estimată la 80 milioane de euro. Cumpărător a fost Generali PPF Holding, o societate de tip holding înființată în Olanda în iunie 2007 de către Assicurazioni Generali și PPF Group, care deține toate participațiile și interesele Generali și PPF din domeniul asigurărilor și activităților auxiliare din Centrul și Estul Europei (Republica Cehă, Cipru, Slovacia, Polonia, Ungaria, Slovenia, România, Bulgaria, Croația, Serbia, Rusia și Ucraina).

În februarie 2011, RAI a ieșit de sub umbrela grupului Generali PPF Holding, portofoliul de asigurări generale al societății, format din 649 de polițe, fiind transferat către Ardaf, conform unui comunicat dat publicitărții de fosta CSA.

ASF pierde din nou în fața unui șef de asigurător. După Lelkes de la Asirom, instanța anulează o amendă aplicată șefului City Insurance CITEȘTE ȘI ASF pierde din nou în fața unui șef de asigurător. După Lelkes de la Asirom, instanța anulează o amendă aplicată șefului City Insurance

Noii acționari, International Soft Consult SRL București și Patrimonial Liga Ltd (Marea Britanie), au decis, în aprilie 2011, schimbarea denumirii asigurătorului în LIG Insurance.

La finele anului 2015, capitalul social al companiei se situa la 31,256 milioane de lei. Ultima majorare de capital a avut loc în septembrie 2015 și a fost în sumă de 4,3 milioane de lei, conform situațiilor financiare pe anul 2015 ale LIG Insurance.

ASF a anunțat, în noiembrie 2015, că LIG Insurance, alături de alți asigurători, nu respectă, conform situațiilor financiare ale anului 2014, cerințele de capital minim și de solvabilitate impuse de regimul Solvabilitate II, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

În acest context, acționarii asigurătorului au încercat să majoreze capitalul social cu 6 milioane de euro în cursul anului 2016, operațiunea fiind inclusă într-un plan de măsuri aprobat de ASF în decembrie 2015.

Aprobată în februarie 2016, operațiunea a fost anulată două luni mai târziu de către acționari din cauza “imposibilității identificării resurselor de majorare a capitalului în termenul stabilit (60 de zile – n.r.)”, se menționează în situațiile financiare pe anul 2015 ale LIG Insurance.

Asirom învinge ASF în instanță. Anterior, șeful asigurătorului a obținut anularea unei amenzi CITEȘTE ȘI Asirom învinge ASF în instanță. Anterior, șeful asigurătorului a obținut anularea unei amenzi

Datele asigurătorului arată că, la finele anului 2015, International Soft Consult SRL București deținea 76,01% din acțiunile societății, iar Patrimonial Liga Ltd (Marea Britanie) – 23,99%.

International Soft Consult este controlată integral de Robertino Marian Iudean, arată datele www.termene.ro.

Conform situațiilor financiare ale companiei, LIG Insurance a subscris în 2015 prime de asigurare în sumă de 118,22 milioane de lei, de la 80,9 milioane de lei în 2014.

Orange pierde în instanță suspendarea unei decizii ANPC, care obligă operatorul să înceteze o practică comercială apreciată ca incorectă, descoperită după un control într-un magazin CITEȘTE ȘI Orange pierde în instanță suspendarea unei decizii ANPC, care obligă operatorul să înceteze o practică comercială apreciată ca incorectă, descoperită după un control într-un magazin

Cifrele privind activitatea de subscriere aferentă anului 2016 nu sunt disponibile pe pagina web a companiei, dar un document consultat de Profit.ro arată că primele subscrise s-au situat sub 11 milioane de lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, LIG Insurance a înregistrat pierderi de 77,4 milioane de lei în 2016, în creștere cu 50,6% față de anul precedent.

În intervalul 2010 – 2014, activitatea asigurătorului a fost pozitivă în fiecare an, profiturile totalizând 16,3 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
lig insurance
litigiu
asf
instanta