Asigurarea de sănătate a celor cu venituri din activități independente va fi prelungită până în iulie. Ordonanța ar putea include și opțiunea de ieșire de la impozitarea pentru microîntreprinderi

Asigurarea de sănătate a celor cu venituri din activități independente va fi prelungită până în iulie. Ordonanța ar putea include și opțiunea de ieșire de la impozitarea pentru microîntreprinderi
scris 2 mar 2018

Asigurarea de sănătate a persoanelor care obțin venituri din activități independente și ar fi trebuit să depună Declarația 600 va fi extinsă până în luna iulie printr-o ordonanță de urgență care va fi emisă pe la mijlocul lunii martie. Vor fi modificări semnificative în ce privește declararea și plata contribuțiilor de către persoanele care obțin anumite tipuri de venituri, cea mai importantă modificare fiind introducerea Declarației Unice, care include 7 formulare utilizate anterior, D200, D201, D220, D221, D600, D604 si D605.

Asigurarea de sănătate a acestor persoane expiră la 25 martie, iar Declarația Unică, în baza căreia vor achita contribuțiile pe viitor, inclusiv pentru asigurarea la sănătate, va fi depusă anul acesta în luna iulie. Persoanele vor deveni asigurate de la momentul depunerii și nu ca acum, de la momentul plății.

Urmărește-ne și pe Google News

Declarația Unică va fi depusă anul acesta pe 15 iulie pentru anul 2018. Contribuțiile vor fi menținute la nivelul actual, la salariului minim pentru pensie și sănătate, cu posibilitatea ca pentru pensie contribuabilii să poată achita mai mult. O schimbare majoră este faptul că nu se vor mai achita contribuții pentru 2018 dacă veniturile din 2017 au trecut de plafonul de 22.800 de lei, ci dacă veniturile sunt estimate să trecă de acest plafon anul acesta.

Începând din 2019, declarația se va depune la 31 martie și va include rectificarea pentru anul precedent și estimarea pentru anul în curs.

Totodată, Ministerul analizează și menținerea stopajului la sursă pentru unele tipuri de venituri, cum ar fi cele din drepturi de autor sau din arendă.

Detalii despre Declarația Unică puteți găsi în documentul din acest articol.

Ordonanța aceasta, planificată pentru mijlocul lunii martie, va modifica mai multe acte normative. În plus, mai multe schimbări la Codul Fiscal aflate în prezent ca amendamente în Parlament, ar putea fi incluse în ordonanța pregătită pentru mijlocul lunii martie.

Declarația unică în locul D600: Plată CAS și CASS la venit estimat, pe 31 martie anul următor, asigurare la sănătate de la depunerea Declarației, bonificații CITEȘTE ȘI Declarația unică în locul D600: Plată CAS și CASS la venit estimat, pe 31 martie anul următor, asigurare la sănătate de la depunerea Declarației, bonificații

Printre acestea se află și opțiunea de ieșire de la regimul de microîntreprindere, impozitarea pe cifra de afaceri, și revenirea la impozit pe profit, condițiile fiind ca o firma să aibă capital social de cel puțin 45.000 de lei și minim 2 angajați. Plafonul pentru microîntreprinderi a fost majorat de anul acesta de la 500.000 de euro la 1 milion de euro.

Reintroducerea opțiunii de ieșire de la regimul de microîntreprindere a fost cerută insistent de mediul de afaceri, după ce a fost eliminată de autorități.

Tot prin aceasta ordonanta ar putea fi acordata microintreprinderilor si posibilitatea de a redirectiona prin sposorizari o parte din impozitul pe cifra de affaceri datorat statului, similar companiilor care achita impozit pe profit.

Guvernul a amânat depunerea declarației 600 până pe 15 aprilie prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență, dar nu a modificat și OUG care stabilește data de 25 martie privind prima plată trimestrială a contribuțiilor de asigurări sociale.

Potrivit Executivului, au fost depuse cateva zeci de mii de formulare dintr-un total de 210.000 estimat la nivelul anului 2016. Declarația trebuia depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care în 2017 au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse.

Formularul 600 a stârnit controverse, întrucât impune unor persoane în 2018 contribuții la CAS și CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obținute în acest an, condiția fiind să fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratia 600
declaratia unica
contributii
activitati independente