Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acceptat RTZ&Partners SPRL Filiala Alba în calitate de lichidator judiciar provizoriu în dosarul de faliment al LIG Insurance, asigurător căruia i-a retras autorizația în decembrie 2016 și a decis să solicite instanței falimentul.
LIG Insurance, una dintre societățile care se bazau exclusiv pe polițe de garanții emise în afara țării, avea activitatea suspendată de facto încă de acum trei ani.
Profit.ro a scris în exclusivitate despre faptul că sectorul asigurări din ASF a recomandat ridicarea licenței LIG încă din vara anului 2016.
La acel moment, decizia era pregătită să fie adoptată imediat, dar, după apariția textului Profit.ro, LIG Insurance s-a prezentat la ASF arătând că are o ofertă de la un grup de investitori, printre care și cunoscutul broker de reasigurare Stellar Re.
CITEȘTE ȘI Sebastian Ghiță se opune extrădării, invocând persecuții politiceUlterior, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a arătat pentru Profit.ro că prezentarea unor oferte de ultim moment a fost o strategie pentru LIG, acesta fiind motivul pentru care ridicarea licenței s-a prelungit, în pofida faptului că societatea nu mai avea activitate, cu excepția unor acte adiționale de prelungire a contractelor deja existente.
Cu o pierdere de 51,3 milioane de lei în 2015 și cu capitaluri proprii negative de 15,2 milioane de lei, LIG Insurance încălca legea societăților 31/1990, conform căreia ar fi trebuit să majoreze capitalul social până la reconstituirea unui activ net care să ajungă la o valoare cel puțin egală cu jumătate din capitalul social.
În opinia auditorului extern, aceste aspecte indică existența unei incertitudini semnificative cu privire la capacitatea siocietății de a-și continua activitatea. Mai ales în condițiile în care, arată același auditor, LIG nu a întocmit planul de redresare planificat a se realiza conform comunicatului ASF din aprilie 2016, iar hotărârea de majorare a capitalului social cu 6 milioane de euro, aprobată de acționari în februarie 2016, a fost revocată de aceiași acționari două luni mai târziu.
Și alți auditori externi, angajați pentru situațiile financiare din anii anteriori au exprimat rezerve, în condițiile în care societatea nu înregistrase în contul debitori diverși 18,74 milioane de lei reprezentând sume achitate către persoane fizice, sub formă de avans achiziție active, și nu au putut fi obținute probe de audit cu privire la posibilitatea recuperării acestor creanțe până la finele lui 2014.
La finele anului 2015, LIG Insurance avea datorii totale de 17,56 milioane de lei, în creștere de la 14,2 milioane de lei în 2014, și un capital social de 31 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI DPD România: Curieratul va depăși 420 milioane de euro în 2017În 2015, potrivit celor mai recente date, societatea a încasat din prime subscrise 103,09 milioane de lei, în creștere față de cele 85,9 milioane de lei încasate în 2014, plătind agenților de asigurări aproape un sfert din această sumă (24,2 milioane de lei).