VIDEO Sonda InSight a NASA a asolizat pe o suprafață ușor înclinată a planetei Marte

VIDEO Sonda InSight a NASA a asolizat pe o suprafață ușor înclinată a planetei Marte
scris 1 dec 2018

Sonda InSight a NASA, care a ajuns luni pe Marte după un periplu interplanetar, a asolizat pe o suprafață ușor înclinată, însă acest lucru nu împiedică desfășurarea misiunii științifice, a asigurat vineri Agenția spațială americană, relatează AFP.

"Vehiculul se află ușor înclinat (aproximativ 4 grade), într-un crater de impact de mică adâncime plin cu praf și nisip", a explicat NASA într-un comunicat, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Sonda InSight a fost proiectată să funcționeze la o înclinație maximă de 15 grade, iar experții sunt încrezători. Cele două instrumente științifice de la bordul său, un seismometru francez și o sondă de temperatură germană, ar trebui să funcționeze normal.

FOTO Descoperire după 61 de ani: Una dintre cele două fotografii despre care se credea că îl reprezintă pe Van Gogh s-a dovedit a fi o eroare CITEȘTE ȘI FOTO Descoperire după 61 de ani: Una dintre cele două fotografii despre care se credea că îl reprezintă pe Van Gogh s-a dovedit a fi o eroare

"Nu am putea fi mai fericiți", a declarat liderul proiectului InSight, Tom Hoffman. "Pe Marte nu există platforme de aterizare sau piste, așadar coborârea într-o zonă care este, de fapt, o cutie mare cu nisip, lipsită de roci mari, ar trebui să faciliteze amplasarea instrumentului", a adăugat el.

Primele fotografii realizate de Insight indică prezența a doar câteva pietre în imediata sa vecinătate. Însă, imagini mai bune sunt așteptate în zilele următoare când vor fi îndepărtate protecțiile transparente de praf ale lentilelor celor două camere foto de la bord.

Sonda InSight a fost plasată în Elysium Planitia, o zonă plată aflată puțin mai la nord față de ecuatorul planetei, considerată un loc ideal de asolizare datorită suprafeței sale plane și lipsite de roci.

Aceasta a fost prima tentativă făcută de NASA pentru a trimite un dispozitiv spațial pe planeta Marte după o pauză de șase ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
marte