VIDEO Imagini ale Soarelui la o rezoluție inedită, observate de telescopul american Daniel K. Inouye

VIDEO Imagini ale Soarelui la o rezoluție inedită, observate de telescopul american Daniel K. Inouye
scris 31 ian 2020

Un enorm telescop american, aflat în vârful unei insule vulcanice din Oceanul Pacific, a fotografiat Soarele la o rezoluție inedită, permițând să fie observate bule de plasmă de mărimea Franței, potrivit AFP.

Soarele este o bulă de plasmă (gaz la o temperatură foarte înaltă), observat de secole de pe Terra și de decenii cu sateliți. Însă rezoluția imaginilor a fost limitată: un telescop spațial japonez, Hinotori, avea de exemplu un diametru de 50 cm. Noul telescop solar Daniel K. Inouye, aflat pe insula hawaiiană Maui, are un diametru de patru metri, cea mai mare oglindă din lume pentru un telescop solar, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Aceste imagini au cea mai mare rezoluție obținută vreodată", a declarat pentru AFP Thomas Rimmele, directorul telescopului care a costat 344 de milioane de dolari, de la Boulder, unde se află Observatorul Național Solar, o instituție publică americană.

FOTO Alka - Prima companie privată amendată pentru reclame sexiste CITEȘTE ȘI FOTO Alka - Prima companie privată amendată pentru reclame sexiste

"Puteam vedea de acum structuri pe care doar bănuiam că există, pe baza modelelor informatice, dar pe care nu puteam să le vedem din cauză că nu aveam o astfel de rezoluție", a spus acest astronom german sosit în SUA pentru post-doctorat și care s-a alăturat proiectului acum 25 de ani, înainte de a deveni managerul său.

În imaginile și videoclipurile publicate miercuri, se văd cum bule groase care urcă la suprafață înainte de a-și schimba culoarea. Sunt bule de plasmă pe cale să se încălzească și să se răcească. Fiecare celulă, din imagine, este aproape de mărimea Franței. Cel mai apropiat plan apropiat publicat reprezintă o parte din Soare de 8.200 de km pe 8.200 de km.

După nouă ani de construcție, telescopul a fost aprins pe 10 decembrie, își amintește directorul. "A fost foarte emoționant, am fost foarte fericit. Este munca mea de-o viață", povestește Thomas Rimmele, în vârstă de 60 de ani. 

Întrucât telescopul concentrează lumina Soarelui pe o mică suprafață de sub domul său, temperatura urcă până la niveluri extreme. "Dacă am pune acolo o bucată de metal, s-ar topi foarte repede". O întreagă clădire a fost construită pentru a adăposti echipamente de răcire, precum și "o piscină de gheață".

Observațiile la rezoluție înaltă ale telescopului vor ajuta la stabilirea fizicii fundamentale a acestor câmpuri magnetice, pentru a crea modele de previzionare: un fel de "meteorologie spațială", care va permite anticiparea furtunilor solare și oprirea echipamentelor vulnerabile.

Telescopul este inaugurat într-un moment important pentru astronomi: Soarele intră într-un nou ciclu de 11 ani și începe să producă noi pete solare. În acest moment, ciclul este la minimul său, deci nicio pată nu este vizibilă.

"Obiectivul este de a publica un plan mare de pată solară la cea mai mare rezoluție realizată vreodată", a spus Thomas Rimmele. Și cum telescopul înregistrează 30 de imagini pe secundă, timp de mai multe ore, vor exista filme cu aceste pete. 

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel k. inouye
soare