VIDEO Cel mai mare schelet de stegosaurus, scos la licitație

VIDEO Cel mai mare schelet de stegosaurus, scos la licitație
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2024

Cel mai mare schelet de stegosaurus reconstituit vreodată va fi scos la licitație săptămâna viitoare la New York de casa Sotheby's.

Prezentat miercuri, înainte de a fi expus până la vânzare, la 17 iulie, acest stegosaurus, recunoscut după plăcile ascuțite de pe spate și cu o vechime de aproximativ 150 de milioane de ani, impresionează prin dimensiunea sa (3,3 metri înălțime, 6 metri lungime) și prin starea sa de conservare, cu 254 de fosile osoase dintr-un total de 319. Printre acestea se numără și un femur care măsoară aproximativ 1,10 m, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Samsung și-a prezentat noile smartwatch-uri inteligente CITEȘTE ȘI FOTO Samsung și-a prezentat noile smartwatch-uri inteligente
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Apex", numele său, "este un animal foarte rar, iar să găsești unul de această dimensiune și atât de complet este fenomenal", a declarat pentru AFP Cassandra Hatton, responsabilă pentru știință și cultură populară la Sotheby's.

Casa de licitații a estimat valoarea acestuia între 4 și 6 milioane de dolari, unul dintre cele mai mari prețuri de pe piață, deși acesta este încă departe de recordul de 31,8 milioane atins în 2020 la New York pentru un Tyrannosaurus Rex, vedeta dinozaurilor.

Scheletul "Apex" a fost descoperit în mai 2022 pe terenul privat al unui celebru paleontolog, Jason Cooper, iar Sotheby's afirmă că a colaborat cu acesta încă de la început pentru a organiza această vânzare, o garanție de "transparență", potrivit companiei.

În 2022, casa de licitații Christie's a retras din vânzarea de la Hong Kong, cu câteva zile înainte, un schelet de T-Rex din statul Montana, din cauza îndoielilor cu privire la autenticitatea sa.

Aceste licitații s-au înmulțit în ultimii ani, provocând dezbateri și frustrări în rândul paleontologilor care văd cum fosile extraordinare ajung în mâinile colecționarilor privați.

Schelete de stegozaur sunt deja expuse în întreaga lume, dar, potrivit Sotheby's, "Apex" este cu 30% mai mare decât "Sophie", cel mai complet specimen expus publicului la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

"Este o dezbatere pe care o auzi foarte des (...) dar majoritatea oamenilor cu care lucrez donează sau împrumută aceste specimene muzeelor, înțeleg semnificația", spune Cassandra Hatton. Potrivit acesteia, un muzeu poate întotdeauna să achiziționeze o piesă cu ajutorul unui mecena.

Potrivit Sotheby's, Jason Cooper a donat deja un "număr semnificativ" de specimene unor instituții "din întreaga lume".

Acest dinozaur este piesa principală dintr-o serie mare de vânzări de obiecte științifice.

viewscnt
Afla mai multe despre
licitație
sotheby's