Venituri mai mari din jocurile de noroc direcționate către industria cinematografică

Venituri mai mari din jocurile de noroc direcționate către industria cinematografică
scris 29 iun 2019

Un fost ministru al Culturii, deputatul liberal Gigel-Sorinel Știrbu, propune, într-un proiect legislativ, majorarea de la 2 la 4% a procentului alocat cinematografiei din sumele colectate la buget de la operatorii jocurilor de noroc. Măsura vine după ce Guvernul a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat pentru industria locală a cinematografiei.

De ce este important: Legislația actuală prevede că un procent de 2% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc este direcționat anual către Fondul cinematografic pentru încurajarea și susținerea industriei cinematografice. Suma este virată fondului menționat până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Celebrul hotel Ceasars Palace din Las Vegas, vândut. Eldorado Resorts fuzionează cu Caesars Entertainment, într-un acord de circa 18 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI FOTO Celebrul hotel Ceasars Palace din Las Vegas, vândut. Eldorado Resorts fuzionează cu Caesars Entertainment, într-un acord de circa 18 miliarde de dolari

Liberalul Gigel-Sorinel Știrbu propune majorarea la 4% a sumelor colectate la buget din taxele operatorilor de jocuri de noroc cu argumentul că industria cinematografică locală s-a bucurat în ultimii ani de succese notabile, care i-au readus pe români în sălile de cinema, în fața unor producții românești de care s-au bucurat cu adevărat. 

Majoritatea acestor producții cinematografice au fost realizate cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul cinematografiei, aflat în subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național care, în conformitate cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, cu modificările și completările ulterioare, acordă credite directe pentru producția de film și dezvoltarea de proiecte precum și sprijin financiar nerambursabil pentru susținerea unor programe de cultură și educație cinematografică, pentru distribuirea și exploatarea fllmelor românești în țară și în străinătate, precum și pentru cinematografial de artă”, arată deputatul.

Guvernul a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat pentru industria locală a cinematografiei, valabilă până în 2021 și având un buget anual de 50 milioane euro, bani pregătiți să fie alocați cu titlul de susținere a producătorilor de film, în scopul creșterii producției autohtone.

Soundgarden și moștenitorii artiștilor Tupac și Tom Petty, între primii care au acționat în judecată compania Universal Music Group CITEȘTE ȘI Soundgarden și moștenitorii artiștilor Tupac și Tom Petty, între primii care au acționat în judecată compania Universal Music Group

Valoarea maximă a finanțării nu va putea depăși 10 milioane euro pentru fiecare proiect.

Condițiile de primire a banilor pot fi văzute AICI.

La finele anului trecut, Guvernul a avansat un document care stabilea că bugetul pentru distribuirea și exploatarea filmelor românești va crește de la 547.000 la 1.000.000 de euro.

Banii provin din Fondul cinematografic, alimentat inclusiv din sumele colectate de la operatorii jocurilro de noroc, fără să fie implicate resurse financiare de la bugetul de stat.

Perioada de valabilitate a schemei în care vor fi acordate ajutoare de minimis este de cinci ani, respectiv până la 8 decembrie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
filme
buget
cinema
jocui
noroc
venituri
majorare