Temperaturile în creștere vor schimba culoarea Oceanului Planetar în următoarele decenii

Temperaturile în creștere vor schimba culoarea Oceanului Planetar în următoarele decenii
scris 4 feb 2019

Temperaturile în creștere vor schimba culoarea Oceanului Planetar, acesta devenind mai albastru în următoarele decenii, spun oamenii de știință de la MIT, citați de BBC.

Cercetătorii au descoperit că temperatura în creștere va schimba amestecul organismelor mici din apă care absorb și reflectă lumina. Ei mai spun că acestea vor fi tot mai puține în următoarele decenii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest fapt va duce la schimbarea culorii în peste jumătate din Oceanul Planetar până în 2100.

Digi 24 își închide stațiile locale CITEȘTE ȘI Digi 24 își închide stațiile locale

Plantele acvatice au un rol foarte important în oceane. Fitoplanctonul transformă lumina în energie chimică, consumă dioxidul de carbon și reprezintă baza pentru hrană din mediul acvatic.

Cu cât cantitatea fitoplanctonului este mai mare, cu atât mai puțin albastră va părea apa, fiind percepută mai degrabă verzuie.

Cercetări anterioare au arătat că, odată cu încălzirea, fitoplanctonul se diminuează în mai multe părți ale Oceanului Planetar.

Noul studiu conturează impactul pe care aceste schimbări îl vor avea asupra culorii Oceanului, pe măsură ce planeta se încălzește.

„Ceea ce am descoperit este că se va schimba culoarea, probabil nu atât de mult încât să fie percepută cu ochiul liber, dar anumiți senzori vor putea să detecteze modificări”, a declarat Stephanie Dutkiewicz de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge (SUA) pentru BBC. „Acesta va fi probabil unul dintre primele semnale că am modificat ecologia oceanului”.

Cercetătorii, care au luat în calcul măsurători din satelit, au arătat că schimbările reprezintă un impact indirect al modificărilor climatice, pe măsură ce încălzirea afectează circulația mărilor.

Oamenii de știință sunt de părere că Atlanticul de Nord va fi prima zonă în care va fi detectată modificarea, urmată de zona de sud a oceanului.

„Va fi o diferență de culoare notabilă în 50% din Oceanul Planetar până la finalul secolului 21”, a mai spus Dutkiewicz.

Echipa de cercetători crede că vor fi sesizabile schimbări și în ceea ce privește nuanțele de verde ale oceanelor. Acest lucru se va întâmpla pentru că unele specii de fitoplancton vor răspunde bine la un climat mai cald, iar acest lucru va fi observat în regiuni apropiate de Ecuator și Poli.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

viewscnt
Afla mai multe despre
oceanul planetar
temperaturi