Tehnica fabricării parfumurilor din localitatea franceză Grasse, inclusă în patrimoniul umanității UNESCO

Tehnica fabricării parfumurilor din localitatea franceză Grasse, inclusă în patrimoniul umanității UNESCO
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2018

Tehnica fabricării parfumurilor din localitatea franceză Grasse (departamentul Alpes-Maritimes) a fost înscrisă, miercuri, în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității de către UNESCO, finalizare a unei proceduri începute acum zece de ani, scrie AFP.

"Este o mare fericire după atâția ani de muncă și de proceduri", s-a felicitat senatorul Jean-Pierre Leleux, primar onorific al orașului, care a fost prezent la Port-Louis din Mauritius, unde a avut loc reuniunea ad-hoc a comitetului UNESCO, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

"Sunt fericit că am putut să fac în așa fel încât toate aceste generații care s-au succedat pentru a face din Grasse ceea ce este astăzi să fie recunoscute în prezent", a continuat edilul, care a depus dosarul de candidatură la UNESCO în 2013.

FOTO Mașina Anului în Europa, ediția 2019: au fost anunțate cele șapte finaliste. Dacia Duster nu a impresionat juriul CITEȘTE ȘI FOTO Mașina Anului în Europa, ediția 2019: au fost anunțate cele șapte finaliste. Dacia Duster nu a impresionat juriul

Orașul Grasse, pol mondial al parfumeriei mondiale, spera ă obțină această includere pentru a-și proteja mai bine câmpurile de tuberoze și iasomie.

În ultimii 70 de ani, acestea sunt supuse presiunilor financiare, dezvoltării produselor sintetice și concurenței altor centre producătoare. Eticheta UNESCO ar trebui să favorizeze posibilitatea de a bloca terenurile pentru tinerii agricultori și a încurajat societățile de parfumerie să semneze contracte pe termen lung pentru a le garanta horticultorilor să poată trăi din recoltele lor.

Sutuate între Alpii de Sud și Mediterana, solurile din regiunea Grasse sunt propice plantelor pentru parfum precum iasomia, trandafirii de mai, tuberozele, irișii și violetele. Unele nume mari ale parfumeriei, ca Chanel, încep în prezent să reinvestească în această regiune într-un demers în special de protejare a materiei prime.

Grasse a început să fabrice parfumuri în secolul al XVI-lea, în apropiere de tăbăcăriile care aveau nevoie de materii prime aromate pentru prelucrarea pieilor de animale și parfumarea mănușilor.

Comitetul UNESCO pentru salvarea patrimoniului imaterial al Umanității examinează miercuri 40 de cereri de înscriere pe această listă dedicată tradițiilor și meșteșugurilor, care numără mai mult de 400 de elemente (cântece, dansuri, specialități gastronomice sau sărbători).

viewscnt
Afla mai multe despre
grasse
unesco
parfum