Statul Washington, situat în nord-estul Statelor Unite, a devenit primul stat american care a legalizat transformarea rămășițelor umane în compost, în vederea hrănirii solului, relatează Reuters.
Legea a fost promulgară marți de către guvernatorul statului Jay Inslee, un candidat la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidențiale din 2020, care își concentrează campania asupra protecției mediului și luptei împotriva modificărilor climatice. Legea urmează să intre în vigoare în mai 2020, scrie News.ro.
Această practică - a unei ”reduceri organice naturale” - este o alternativă a îngropării sau incinerării, afirmă Katrina Spade, fondatoarea Recompose, o societate cu sediul la Seattle care se pregătește să o comercializeze.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ea răspunde problemei spațiului disponibil în vederea înhumărilor clasice, în contextul unei reduceri a terenurilor. Iar ea permite evitarea emisiilor de gaze cu efect de seră și consumului de energie prin incinerare.
Procesul adaptează, la nivelul corpului uman, metode folosite de mult timp de către fermieri în privința carcaselor de cai și alte animale.
Corpurile urmează să fie acoperite cu bucăți de lemn și depuse într-un container hexagonal, care să faciliteze procesul de descompunere naturală, prin crearea unui mediu favorabil acțiunii microbilor și bacteriilor. După 30 de zile, familiile defuncților urmează să recupereze 0,65 metri cubi de pământ fertil.
Acest proces face parte dintr-o schimbare rapidă a mentalității cu privire la corpul defuncților. Potrivit unui studiu comandat în 2018 de Asociația națională a antreprenorilor în pompe funebre, un american din doi se declară interesat de o gestionare compatibilă ecologic a corpului său după moartea sa.