Și bogații plâng, dar de fericire

Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 15 iun 2016

Cel mai frumos business răsărit din ruinele armatei române s-a născut greu. La 16 ani de când i-a venit ideea să cumpere o fostă fabrică de muniție pe care s-o transforme în obiectiv turistic și după ce a reușit să-și împlinească visul care l-a costat 20 de milioane de euro, unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din România plânge de fericire. "E foarte greu în România să-ți transformi visele în realitate", articulează printre lacrimi.

Bogații vorbesc rareori despre bani, poate și pentru că nu simt lipsa lor, cum nu prea vorbesc nici despre fericire. Marți seară, însă, la conferința în care a anunțat că ultimele investiții din complexul Arsenal Park de la Orăștie sunt gata, Marius Cristescu, unul dintre românii instalați constant printre primele zece locuri din topurile bogaților români, mărturisește plângând că e fericit.

Urmărește-ne și pe Google News

Cristescu își amintește că în 2001, când a anunțat că vrea să cumpere fosta fabrică de muniție de la Orăștie, nu i s-a dat voie să intre în “obiectiv”. Fabrica militară, întinsă pe 80 de hectare, într-o pădure de lângă Orăștie, aparținea Ministerului Industriilor atunci când a fost scoasă la licitație.

"Ne-am dus să o cumpărăm și am zis <<domn’e, vă rog frumos, vreau să intru în fabrică. Vreau să văd ce cumpăr>>. Zice: <<Nu e posibil decât după ce o cumpărați>>". A licitat - era singurul ofertant - și i s-a spus că o poate cumpăra doar dacă îi păstrează obiectul de activitate. Cristescu voia să o transforme în "obiectiv turistic", dar statului nu i-a căzut bine și a refuzat să-i vândă fabrica. În cele 80 de hectare de pădure de la Orăștie nu s-a întâmplat, însă, nimic în acel an. Nici nu s-a produs muniție și nici n-a ajuns vreun turist.

Românii care merg în croaziere ieftine, spaima vaselor: pun \ CITEȘTE ȘI Românii care merg în croaziere ieftine, spaima vaselor: pun "cu lopata" în farfurie și cheltuiesc doar 7 euro pe săptămână

Anul următor, fosta fabrică a fost scoasă din nou pe tarabă, iar frații Cristescu au revenit la licitație, dar s-a repetat istoria din 2001. Povestea, ca într-un teatru absurd, a durat trei ani, după care fabrica s-a transformat din obiectiv militar în societate “civilă” și abia atunci frații Cristescu, care nu renunțaseră la idee, au putut să o cumpere. Statul nu s-a mai opus de acestă dată ca “obiectivul” să fie transformat în obiectiv turistic. Dar nimeni nu-i dădea vreo șansă de succes.

"Nimeni în afară de mine personal nu credea așa ceva", și-a amintit Marius Cristescu, izbucnind subit în plâns, chiar în  timpul conferinței de presă. Nimeni nu credea că o unitate militară se poate transforma într-un "obiectiv" ...  turistic.

"Nici măcar frate-miu, nici măcar el! Sunt 16 ani de când cred asta și cred că azi e prima zi în care sunt fericit cu adevărat", a mărturisit omul de afaceri pe lângă care Gigi Becali sau George Copos par, după cifre, niște tipi săraci și naivi.

"E foarte greu în România să-ți transformi visele în realitate", a continuat, tot printre lacrimi, Marius Cristescu. Trebuie să ai o ambiție extraordinară și să lași totul deoparte, spune omul de afaceri, care crede că orice tânăr român poate să-și transforme visele în realitate, cu condiția să facă față birocrației și tuturor piedicilor care i se pun în viață.

"Pentru că nimeni nu te lasă să faci ceea ce-ți dorești. Trebuie să demonstrezi ce poți să faci și pe urmă toată lumea te aplaudă, dar până n-ai reușit să faci, toată lumea te hulește".

Exact ca această unitate militară de la Orăștie mai sunt 500 în România, spune Cristescu. "Mai arătați-mi una care a ajuns măcar 10% din acesta de aici, ca obiectiv turistic. De ce? Pentru că statul române este împotriva acestui fapt. Preferă ca ele să stea în degringoladă, lăsate în paragină, decât să le dea unui investitor. Sunt investiții, de exemplu în Germania, prin care o fostă centrală nucleară, care s-a dat pe un euro unui investitor olandez, a fost transformată într-un parc de distracție. La noi mai bine stau în paragină".

Turoperator: La all inclusive merg românii săraci care n-au văzut mâncare CITEȘTE ȘI Turoperator: La all inclusive merg românii săraci care n-au văzut mâncare

Pentru celelalte câteva sute de unități în paragină e nevoie de investitori, dar e greu ca un om de turism român să investească ani de zile bani fără să vrea să și-i recupereze imediat. Invesitorii români din turism sunt obișnuiți cu comoditatea litoralului, unde indiferent cât de urât arată hotelul și cât de proaste sunt serviciile, turiștii dau năvală vara și sunt dispuși să plătească de la an la an tot mai mult.

Și bogații plâng, dar de fericire

Frații Cristescu știu și ei că românilor le place să stea la plajă, iar miercuri a fost inaugurat în complexul de la Orăștie un aqua park care vara poate găzdui 1.000 de persoane, iar în restul anotimpurilor în jur de 300. Cu aqua park-ul și o sală de sport multifuncțională, deschisă tot acum și care au costat, împreună, 12,5 milioane de lei, la Arsenal Park au fost inaugurate ultimele obiective dintr-un proiect mai amplu, de 27,6 milioane de lei, costruit în ultimii doi ani.

Arsenal Park s-a deschis în iunie 2009, și de atunci s-a tot dezvoltat și treptat au apărut diverse obiective. Mai întâi au fost construite spații de cazare, complexul având acum 230 de locuri. În paralel, frații Cristescu au cumpărat de la Ministerul Apărării în jur de 150 de exponate militare, care au fost recondiționate și formează acum cel mai mare muzeu militar în aer liber din România. Turiștii care se plimbă prin cele 80 de hectare de pădure pot vedea, expuse din loc în loc, tunuri, TAB-uri, transportoare șenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere și tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanță militară, o locomotivă, trenuri de mină, un avion IAR 93, un avion AN-2 și un MIG 21 și un elicopter Kamov Ka 26. Iar cei care ies dimineața devreme se pot întâlni printre tancuri și transportoare cu câte o căprioară ieșită să-și ia micul dejun.

Și bogații plâng, dar de fericire

Marius Cristescu crede că și dacă ar fi rămas doar un muzeu militar în aer liber, Arsenal Park ar fi atras turiști. Dar după șenilate și MIG-uri, la Orăștie s-a amenajat un parc de aventură cu șase trasee de diferite dificultăți, pentru copii și pentru adulți, cu peste 70 de platforme și dispozitive amplasate la o înălțime de până la 25 de metri, s-a construit un patinoar sintetic, un skate park din beton, cu suprafața de 1.500 de metri pătrați și un centru de agrement de călărie. Între timp, în complex au mai apărut o rețea de piste de biciclete de 13 kilometri, un dispozitiv de tip PowerFan pentru salturi libere de la 30 de metri înălțime și o tiroliană lungă de 570 de metri, în care s-au investit 3 milioane de euro.

Turiștii de care se tem hotelierii de la mare CITEȘTE ȘI Turiștii de care se tem hotelierii de la mare

Un loc de joacă pentru copii cu echipamente pentru cățărare, echilibristică, explorare, tunele, tobogane, carusele, leagăne, și balansoare completează oferta complexului. La locul de joacă s-au adaptat, iarăși, după regulile din Capitală - piese de mobilier urban pentru adulții care supraveghează copiii și o capacitate de ”găzduire” simultană a peste 300 de copii.

În toată această perioadă, numărul de turiști a crescut de la an la an, iar în 2015 complexul a depășit 50.000 de vizitatori, spune Emil, celălalt frate Cristescu. Pentru acest an, ajutat de aqua park-ul proaspăt deschis, Arsenal Park va trece de 100.000 de vizitatori, speră Emil Cristescu. În momentul de față, 70% dintre turiștii de la Arsenal Park sunt din segmentul corporate și vin pentru team building-uri, conferințe și incentive. Aproape 20% din turiștii care ajung în complexul de la Orăștie sunt străini, în principal din țările europene.

Printre turiștii corporate și cei străini, turiștii români individuali vin din ce în ce mai mult, pentru aventură sau doar relaxare. Marius Cristescu se așteaptă că vor veni și mai mulți, mai ales că drumul către cetățile dacice, greu practicabil până acum, a fost asfaltat recent.

Pasionat de istorie, în general, dar în special de cea a dacilor, Marius Cristescu spune că, dintre toate, a investit la Orăștie tocmai pentru că românii își au originile aici: "E un loc plin de istorie, care trebuie să facă parte din trecutul, prezentul și viitorul nostru, și dacă vom înțelege toți asta, probabil că o să fim puțin mai buni și mai permisivi unii cu alții".

viewscnt
Afla mai multe despre
armata
turism
parc distractii
arsenal
tiroliana
top
bogati