Academia americană de film (AMPAS) a decis, marți noapte, să păstreze neschimbat regulamentul privind eligibilitatea producțiilor pentru premiile Oscar și a modificat denumirea categoriei „cel mai bun film într-o limbă străină” în „cel mai bun lungmetraj internațional”.
Comitetul guvernatorilor AMPAS s-a întrunit marți, la Los Angeles, unde a votat păstrarea regulamentului - orice lungmetraj poate fi luat în considerare pentru premiile Academiei atâta vreme cât rulează cel puțin șapte zile, cu trei proiecții pe zi, în Los Angeles, scrie News.ro.
Filmele pot fi lansate pe platforme de streaming, precum Netflix și Amazon Prime, în ziua premierei în cinematografe sau ziua următoare, și rămân eligibile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Susținem experiența în cinematografe și asta a contat mult în discuțiile noastre”, a spus președintele Academiei, John Bailey, într-un comunicat citat de Variety. „Regulamentul nostru cere prezentarea în cinematografe și permite, de asemenea, unei mari selecții de filme să fie înscrise pentru Oscar”.
El a precizat că board-ul AMPAS va „studia schimbările profunde prin care trece industria noastră”.
La începutul lunii martie, presa americană scria că Steven Spielberg, membru în consiliul de conducere AMPAS, plănuiește să ceară schimbarea regulilor privind eligibilitatea la Oscar, restricționând filmele care sunt lansate de Netflix sau alte servicii de streaming în același timp cu prezentatea în cinematografe.
Spielberg, care reprezintă breasla regizorilor în AMPAS, susține că filmele care au premiera pe platforme de streaming sau care sunt distribuite pentru o scurtă perioadă în cinematografe ar trebui să se califice la premiile Emmy, și nu la Oscar.
Netflix a înregistrat o premieră anul acest la gala premiilor Oscar cu producția „Roma”, regizată de Alfonso Cuaron, care a câștigat trei trofee - „cel mai bun regizor”, „cel mai bun film într-o limbă străină” și „cea mai bună imagine”.
O schimbare a fost făcută marți în privința categoriei „cel mai bun film într-o limbă străină”, aceasta devenind „cel mai bun lungmetraj internațional” (Best international feature film).
„Am observat că referința la «străin» este depășită în comunitatea cineaștilor”, au spus Larry Karaszewski și Diane Weyermann, președinți ai International Feature Film Committee. „Credem că «lungmetraj internațional» reprezintă mai bine această categorie și promovează o viziune pozitivă și cuprinzătoare a creației și artei cinematografice ca experiență universală”.