Concursul Internațional „George Enescu” a început ediția din 2020 cu un public record pentru transmisiunile online ale competiției de până acum: 3.027 de spectatori au fost pe site-ul festivalenescu.ro în timpul concertului de deschidere de sâmbătă, de patru ori mai mulți decât ar fi încăput în sala Ateneului Român. O consolare tristă pentru imposibilitatea publicului de a asculta anul acesta muzică în sălile de concert. Duminică a început concursul de violoncel, și acesta accesibil online publicului.
Acestora se adaugă persoanele care au urmărit transmisiunile în direct de pe canalele TVR, de la Radio România Muzical și de pe alte platforme.
În anii trecuți, când era posibilă participarea fizică, în Ateneu ar fi putut avea acces în jur de 700 de spectatori, iar în 2018 au fost 1.656 spectatori online la gala de deschidere.
Triplul concert „Brahmsodia”, compus de Dan Dediu special pentru Concursul „Enescu”, a fost interpretat în premieră mondială la Ateneu. Pe scenă s-au aflat trei laureați din edițiile precendente: Gyehee Kim (vioară, 2016), Valentin Răduțiu (violoncel, 2011) și Victoria Vassilenko (pian, 2016), acompaniați de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Josep Caballé Domenech. O altă premieră din programul de deschidere a fost Concertul pentru clarinet și orchestră, de Alexandru Ștefan Murariu, lucrare distinsă cu premiul I al Concursului „Enescu” din 2018.
CITEȘTE ȘI Organizatorii festivalului Glastonbury vor să reia evenimentul în iunie 2021Concertul de deschidere urmează să fie publicat și pe contul de Youtube al Festivalului „Enescu”.
Prima etapă competițională din Concursul Internațional „George Enescu”, cea de violoncel, a început duminică și cuprinde 54 de mini-recitaluri susținute de muzicieni din întreaga lume, care au fost publicate pe site-ul festivalenescu.ro și supuse analizei juriului, după un concert de gală susținut sâmbătă la Ateneul Român, fără spectatori, care a fost urmărit online de peste 3.000 de spectatori.
Mini-recitalurile sunt disponibile pe site până pe 3 septembrie. Rezultatele vor fi anunțate pe 4 septembrie, la ora 20.00, pe festivalenescu.ro . Doar 12 concurenți dintre cei 54 vor trece în a doua etapă. Cel mai tânăr concurent are 14 ani, iar cel mai în vârstă are 31 de ani.
Accesul la tot conținutul online al Concursului din această perioadă este gratuit.
Programul complet este disponibil pe festivalenescu.ro.
Concursul funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor lui George Enescu în rândul noii generații de artiști din toată lumea. Completează, în fapt, Festivalului „George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.