Ca în fiecare an, în ultima săptămână din ianuarie sunt înmânate Premiile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din București în anul care tocmai s-a încheiat. Anul acesta am avut o dublă gală de premiere, pentru că au fost date în același timp și premiile pentru competiția Topul Restocracy al Mâncărurilor 2019.
Gala Premiilor Restocracy a avut loc duminică 26 ianuarie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, în prezența a peste 250 de invitați, dintre care o sută de manageri ai celor mai importante restaurante, peste douăzeci de ambasadori străini, jurnaliști, personalități din business și din alte domenii, membri ai juriilor de la Topul Mâncărurilor, sponsorii și invitații lor, desigur.
Câștigătorii premiilor
Cele mai bune restaurante din București în 2019
Cel mai bun restaurant din București în 2019: Le Bistrot Français
După bucătărie:
- Cel mai bun restaurant Românesc tradițional: Caru’ cu Bere
- Cel mai bun restaurant Românesc aristocratic: Zahanaua Zexe
- Cel mai bun restaurant restaurant cu Noua Bucătărie Românească: NOUA
- Cel mai bun restaurant Internațional: Joseph by Joseph Hadad
- Cel mai bun restaurant Nord-Mediteranean: Poesia
- Cel mai bun restaurant Sud-Mediteranean: Caju
- Cel mai bun restaurant Fusion: Loft
- Cel mai bun restaurant Japonez: Yuki
- Cel mai bun restaurant Libanez: Piccolo Mondo
- Cel mai bun restaurant Grecesc: Amvrosia
- Cel mai bun restaurant Spaniol: Pata Negra
- Cel mai bun restaurant Chinezesc (European): Zen Garden
- Cel mai bun restaurant Urban creativ: Maison des Chefs by Mega Image
După specificul dominant:
- Cel mai bun restaurant de Pește și fructe de mare: Raionul Floreasca
- Cel mai bun Oyster & Caviar bar: Le Vivier
- Cel mai bun Sushi bar: SushiRoom
- Cel mai bun Steakhouse: Osho
Premii speciale:
- Cel mai bun restaurant nou deschis: KANE
- Restaurantul Cel mai bun prieten al copiilor: Complex Herăstrău
- Cel mai apreciat show de restaurant: Locanta Jariștea
Ca de fiecare dată, am premiat și bucătarii:
Cel mai bun chef din București în 2019: Alex Petricean
Cu această ocazie, am enumerat și tinerii chefs români pe care Restocracy îi apreciază cel mai mult (Restocracy applauded Romanian young chefs) (în ordine alfabetică):
- Adrian Tihulca (Loft)
- Alex Melinte (Poesia)
- Alexandru Dumitru (fost la Bistro Ateneu)
- Alexandru Iacob (Maison des Chefs)
- Cătălin Jernoiu (BistroMar)
- Cătălin Petrescu (Argentine)
- Cristian Lazăr (Prime)
- Daniel Palici (Maize)
- Iulian Constantin (ZenSushi)
- Nicu Lică (JW Marriott Bucharest Grand Hotel)
- Nicolai Tând (La Cantine de Nicolai)
- Radu Ionescu (Kaiamo)
- Sorin Miftode (Le Bistrot Francais)
- Cătălin Bejenariu (Kane)
Mențiunile speciale “Preferințele Restocracy” de anul acesta:
Topul Restocracy al Mâncărurilor din București în 2019
Am avut aceleași categorii în competiție și în acest an:
- Pește, cu subcategoriile pește crud și marinat, respectiv pește gătit la cald
- Fructe de mare, cu subcategoriile fructe de mare crude și marinate, respectiv gătite la cald
- Sushi, cu subcategoriile suhi, sashimi, ramen și udon
- Steak, cu subcategoriile vită nejaponeza, respectiv japoneză
- Foie gras
- Paste, cu subcategoriile paste și risotto
- Humus, cu subcategoriile humus și kibby
În concurs s-au înscris 40 dintre cele mai bune restaurante ale orașului. Au fost 75 de evaluatori din peste 30 de țări în jurii, dintre care peste 20 de ambasadori străini acreditați în România, personalități din business, cultură și alte domenii.
Câștigătorii
Topul Restocracy al Mâncărurilor din București în 2019
Cel mai bun sushi:
Cel mai bun sashimi:
Cel mai bun ramen: Kanpai
Cel mai bun udon: Yuki
Cel mai bun foie gras:
- Le Bistrot Francais & Poesia (ex aequo)
- La Cantine de Nicolai
- L’Atelier
Cel mai bun steak de vită:
Cele mai bune fructe de mare crude sau marinate:
- Le Vivier
- La Pescaderia by Alioli
- Raionul Floreasca
Cele mai bune fructe de mare gătite la cald:
Cel mai bun pește crud sau marinat:
Cel mai bun pește gătit la cald:
Cele mai bune paste:
Cel mai bun risotto:
Cele mai bune humus și kibby:
Și mâncărurile care au ieșit cel mai mult în evidență și i-au impresionat pe evaluatori (în ordine alfabetică):
- Bacalhau @ Dancing Lobster
- Black code marinat în miso cu piure de gulie @ Loft
- Bluefin tuna tartare @ Le Vivier
- Burrata @ Belli Siciliani
- Crab & Scallops cu sos de lamâie @ Poesia
- Creveti în sos de unt și usturoi @ Mesogios
- Ebi-Ten Udon @ Yuki
- Grande Mariscada @ Dancing Lobster
- Halibut cu hamburger de quinoa și piure de cartofi dulci @ Prime
- Kibbeh Nayeeh @ Four Seasons
- Kofta pe bețisor de scorțișoară @ Sharkia
- Muhamara @ Piccolo Mondo
- Paccheri cu creveți roșii sicilieni @ Isoletta
- Pizza Margherita @ Borgo Margherita
- Rapane la tigaie @ Cherhanaua Ancora
- Rasol de oaie cu orez arăbesc @ Octopus
- Risotto cu dovlecei, alune și cafea @ Roberto’s
- Tagliatelle cu vită și sos de șofran @ Caffe Citta
- Tartar de carbineros @ La Pescaderia by Alioli
- Tartar de ton @ Joseph by Joseph Hadad
- Tokana de pește și fructe de mare @ Raionul Floreasca
- Tomahawk (black angus USA) @ Red Angus
- Tuna tataki cu sos ponzu jalapenos @ ZenSushi
- Ramen Yokohama @ Kanpai
Restocracy (www.restocracy.ro) este un sistem de evaluare a restaurantelor de către George Butunoiu și alți evaluatori independenți, de prezentare și de autoprezentare a restaurantelor, lansat în martie 2017.
Lista Restocracy include 200 cele mai bune restaurante din București.