Ajuns la 98 de ani, averea sa, și a familiei sale, este estimată de revista americană Forbes la 1,7 miliarde de dolari, ceea ce îl face al doilea cel mai bătrân miliardar al lumii, după singaporezul Chang Yun Chung, ajuns la 100 de ani, scrie publicația Time.
Povestea de viață a lui Marcel Adams este greu de întrecut. Omul de afaceri a crescut cu numele de Marcel Abramovici într-o familie de evrei din România. Tatăl său era tăbăcar în Piatra-Neamț. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost forțat să lucreze în lagărele de concentrare naziste, de unde a scăpat și a ajuns în Turcia și apoi în Palestina, unde a luptat pentru independența statului Israel.
Adams s-a mutat în Canada în 1951 și a început să lucreze în industria pielii ca tăbăcar înainte de a trece la imobiliare, din care și-a construit averea. A fondat Iberville Developments în 1958. Localizată în provincia Quebec, compania Iberville a devenit un jucător important pe piața imobiliară canadiană. Cu baza în Montreal, dezvoltatorul deține și administrează circa 750.000 metri pătrați împărțiți între aproximativ 100 de centre comerciale, clădiri de birouri, depozite și locuințe. Principalele plasamente sunt în malluri. Adams a dezvoltat Galeries de la Capitale, cel mai mare centru comercial din Quebec.
„Războiul a fost un coșmar. Am pierdut trei ani din viață, sute de mii au murit fără motiv, iar România s-a autodistrus“, a scris el într-o cronică de carte pentru The Gazette din Montreal.
Adams desfășoară și activități de filantropie. Alături de soția sa Annie, a pus bazele Adams Institute for Business Management Information Systems din cadrul Universității din Tel Aviv. El a mai înființat și Marcel Adams Scholarship Fund, care donează anual câte un milion de dolari prin Academia de Științe și Științe Umane din Israel studenților doctoranzi israelieni în științe exacte și științe naturale.
Are patru copii și 11 nepoți. „Încă ajunge înaintea mea la birou în fiecare zi“, declara fiul său Sylvan, care conduce afacerile Iberville din Israel, într-un interviu pentru Financial Post. „Tatăl meu ajunge înainte de 8:00. Când ai lucrat, practic, toată viața, nu știu daca asta înseamnă obișnuință sau stil de viață. Asta face el. Vine la birou“.