Oferte de Noaptea Muzeelor: Concerte, filme, experiențe audio-vizuale, vânătoare virtuală de simboluri strămoșești

Oferte de Noaptea Muzeelor: Concerte, filme, experiențe audio-vizuale, vânătoare virtuală de simboluri strămoșești
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2018

Concerte la Muzeul Municipiului București, spectacole de teatru în Foișorul de Foc, documentare la MNȚR și Muzeul Storck, ateliere pentru copii la Palatul Regal și experiențe audio-vizuale în District40 și One Night Gallery, vânătoare virtuală de simboluri strămoșești la MNIR sunt câteva dintre ofertele propuse, în această noapte, de sărbătoarea europeană a muzeelor în București.

Trei muzee de nișă sunt „nou intrate” în circuitul bucureștean al Nopții Muzeelor, potrivit News.ro: Muzeul Micul Paris, Muzeul Parfumului și Muzeul Kitsch-ului. În plus, ca și în anii trecuți, organizații ca ARCEN și Romanian Design Week vor participa la eveniment.

Urmărește-ne și pe Google News

MNAC

La Muzeul Național de Artă Contemporană, aflat în Palatul Parlamentului, pot fi văzute cinci expoziții dispuse pe toate cele patru etaje ale spațiului, proiecte speciale pe care muzeul le găzduiește în cadrul Romanian Design Week 2018. 

La parter: "Monumente amânate. Constantin Brâncuși / Dan Er. Grigorescu", la etajul 1: "Prizonierii avangardei. O retrospectivă Ion Bitzan", la etajul 2: "Uși închise, plicuri deschise. Iosif Király - Lucrări timpurii, 1975 - 2000", etajul 3: "Contrapunct. O retrospectivă Octav Grigorescu - Georgeta Năpăruș" și la etajul 4: "Eva și Emerick. Yael Efrati (IL)". 

Muzeografii atenționează că sâmbătă, din cauza volumului mare de vizitatori cu ocazia Nopții Muzeelor, accesul cu automobilul în curtea Palatului Parmalentului nu este posibilă. Ultimul acces în incinta muzeului se va face la ora 1.00.

Muzeul Municipiului București

La cele opt sedii ale Muzeului Municipiului București vor fi organizate evenimente speciale, accesul fiind gratuit. Palatul Suțu, Muzeul "Nicolae Minovici", Muzeul "Theodor Aman", Muzeul "George Severeanu", Muzeul "Ligia și Pompiliu Macovei", Muzeul "Frederick Storck și Cecilia-Cuțescu Storck", Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu", Casa Filipescu-Cesianu sunt deschise în intervalul 18.00 - 04.00.

Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa"

Cercetătorii invită publicul să descopere cine sunt micile viețuitoare cu care împart noaptea, dar și cum comunică liliecii, într-o serie de activități desfășurate în curtea Muzeului între orele 22.00 și 23.00.

MNIR

Programul de vizitare nocturn (gratuit) la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) este cuprins între orele 18.00 și 01.00 (ultimul acces este permis la ora 00.15). Accesul pe bază de bilet gratuit se realizează prin curtea interioară a muzeului situată în Strada Poștei. În acest interval orar vor fi accesibile publicului expozițiile permanente "Tezaurul Istoric", "Lapidarium” și "Copia Columnei lui Traian".

Noaptea Muzeelor începe cu atelierul educativ și de creație "Simboluri străvechi", susținut de educatorii muzeali și desenatorii artistici ai muzeului, ce se va desfășura între 18:30 și 20:30, în spațiul expoziției "Copia Columnei lui Traian".

Momentele de reconstituire istorico-militară vor avea loc pe Strada Poștei, astfel: 19.00 - 19.30, respectiv 20.30 - 21.00 – Asociația "Terra Dacica Aeterna": prezentare armament și echipament antic, tactici și demonstrații de luptă antice între daci și romani; 20.00 - 20.30, respectiv 21.30 - 22.00 - Asociația "Tradiția Militară" și Asociația "Deutsches Freikorps": demonstrație de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului și a ținutelor militare aflate în dotarea Armatei Române în perioada Primului Război Mondial.

MNAR

Peste 90 de pasteluri, acuarele și desene semnate de Ștefan Luchian de-a lungul vieții vor face parte dintr-o expoziție organizată de Muzeul Național de Artă al României din București, care poate fi văzută sâmbătă gratuit.

“Ce vrei să faci la MNAR?” este tema evenimentului găzduit de Muzeul Național de Artă a României, la care părinții și copiii (orele 18.00 - 20.00), tinerii (20.00 - 22.00) și adulții (22.00-00.00) pot descoperi cum lucrează artiștii, ce este un crochiu, cum se desenează după model, cum se pictează, cum se modelează. Expozițiile temporare "Mihail Grecu - Între metaforă și realitate" și "World Press Photo” sunt deschise de Noaptea Muzeelor.

Muzeul Național Cotroceni

Holul de Onoare, Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchez și Sufrageria Regală Cotroceni vor putea fi vizitate gratuit, în intervalul orar 18.00 - 24.00 (ora de intrare a ultimului vizitator).

Noapte Albă în District40

Cartierul cultural District40 va întâmpina publicul cu instalatii de lumini și sunete, instalații interactive cu căști neuronale, video mapping, experiențe AR, lectură performativă, proiecții de filme și tururi ghidate.

District40 este un proiect ARCEN de interconectare a potențialului cultural și creativ existent într-o serie de zone istorice ale Bucureștiului: Cartierul Icoanei - Ioanid - bdul. Dacia - Piața Rosetti - Piața Gemeni - bdul. Magheru, în vederea reactivării culturale, sociale și economice a unui întreg țesut urban reprezentativ al capitalei.

Proiectul District40 se referă la reactivarea în următorii ani a cartierului Icoanei, 40 fiind numărul zonei protejate, conform legii.

“În zona Icoanei sunt poate cele mai multe spații culturale din București: Institutul Francez, Institutul Goethe, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Țăndărică, Școala Centrală, Rezidența Scena9, multe birouri de arhitectură, librării, agenții de publicitate, ong-uri, redacții. Acesta este motivul pentru care ne-am gândit să realizăm un proiect care să poarte numele de District40”, a mărturisit Edmond Niculușcă, președintele Asociației.

Cu ocazia Nopții Muzeelor, ARCEN interconectează între orele 20.00 și 02.00 Școala Centrală, Rezidența Scena9, Institutul Francez și Librăria Cărturești, patru repere culturale ale Bucureștiului, cu publicuri și comunități distincte într-un program comun, reactivând străzile din jurul Grădinii Icoanei.

La Școala Centrală, vizitatorii care vor păși în edificiu vor trăi o experiență audio-vizuală: orele de pian, de canto care au avut loc altădată aici vor fi ascultate în continuu pe holuri, precum și vocea Regelui care anunța începerea Războiului și transformarea școlii în spital.

De Noaptea Muzeelor, va fi redeschis și Muzeul Școlii Centrale, care a fost înființat în 1977.

Tema abordată de ARCEN în acest an este “Memoria”: memoria arhitecturii și a orașului, memoria contemporană, memoria sunetelor și vocilor, memoria afectivă și memoria ideilor.

Curțile celor patru spații participante în proiectul District40 vor fi deschise și vor deveni popasuri pentru vizitatorii de la Noaptea Muzeelor. ARCEN lansează cu ocazia Nopții Muzeelor și Harta și site-ul District40, dar și District40 - Revistă de Cartier Cultural care “îl va avea pe copertă pe cel mai bătrân locuitor al cartierului Icoanei, trăiește de 70 de ani aici”, Mihai Șora. Filosoful a fost întrebat ce vede de 70 de ani în fiecare dimineață pe fereastra din cameră.

Ediția a XIV-a a Nopții Muzeelor se apropie de comunitățile creative, spun organizatorii. "Muzeelor nu le mai e teamă de competitori, de mall-uri, pentru că muzeele consideră că spațiile comerciale sunt o sursă bună de atragere a publicului către ele. Dacă anul trecut evenimentul a adunat 2.382 de consemnări media, "o cifră de neatins de un alt eveniment cultural românesc", după cum a precizat Dragoș Neamu, directorul Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR), anul acesta am introdus un element nou de promovare, am realizat 10 filme documentare despre 10 muzee din București deocamdată. Este o formă de a chema oamenii către noi. Vrem să recidivăm la anul, cu alte muzee din țară”. Poveștile muzeelor filmate sunt povestite de actrița Maia Morgenstern.

One Night Gallery

O expoziție intinerantă, semnată de Raluca Băraru, în care arta se apropie de spectatori printr-o experiență multisenzorială care folosește realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul, va fi prezentată, pe 19 mai, de către One Night Gallery la Teatrul Odeon. Samsung s-a alăturat proiectului One Night Gallery prin platforma Culturesc 100. Astfel, vizitatorii care vor descărca aplicația Culturesc 100, din Google Play, vor avea ocazia să experimenteze o parte din lucrări în realitate augmentată.

Cei care vor include One Night Gallery în circuitul Nopții Muzeelor vor putea explora în VR universul Ralucăi Băraru, odată cu reprezentația live a artistei, urmând ca înregistrarea 360 a performance-ului să poată fi vizualizată ulterior doar în aplicație.

Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"

De Noaptea Muzeelor, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" vor putea fi vizitate între orele 18.30 și 02.00: Sala de expoziție, Pinacoteca și Galeria, Gliptoteca, Colecția de machete în ipsos,  Sala Frescelor, Galeria Arhitecților Români Creatori de Patrimoniu.

Muzeul Național „George Enescu”

Concerte și recitaluri la Muzeul Național „George Enescu”, între orele 18.00 și 24.30, expoziție temporară „Centenar Geologie” la Muzeul Național de Geologie dar și „Mobee”, expoziție "Mobilă despre Cutremure", prin care sunt transmise informații actuale și avizate referitoare la ce sunt cutremurele, cum ne pot afecta și ce putem să facem pentru a ne proteja de efectele lor prin intermediul tehnologiilor moderne. Accesul gratuit este între orele 18.00 și 24.00 (ultima intrare). Aerodromul Pipera, astăzi Muzeul Național al Aviației Române, va găzdui, între orele 14.00 și 22.00, spectacol de teatru, concert pop-rock, folk.

Foișorul de Foc

Muzeul Național al Pompierilor, care va intra într-un proces de renovare până în anul 2021, invită publicul să vadă cinci piese de Matei Vișniec. Foișorul de Foc este deschis pentru vizitare între orele 17.00 - 01.00.

Memoria Marii Uniri în Muzeul Bellu

Evenimentul este dedicat memoriei Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și vizează descoperirea de către vizitatori a principalelor personalități militare, politice și culturale care au contribuit la înfăptuirea României Mari și odihnesc în prezent în Cimitirul Șerban Vodă-Bellu. Pe întreagă durata evenimentului, între orele 17-24, vor fi organizate tururi ghidate la mormintele personalităților vizate - vizitatorii fiind implicați într-un concurs de cultură generală, iar în fața capelei mari a cimitirului va fi amplasată o scenă unde se va desfășura programul artistic, constând din reprezentații de muzică, proiecții de filme documentare și piesă de teatru.

MNTR

La Muzeul Național al Țăranului Român, vizitatorii pot vedea expoziția temporară “Așa văzut-a Zaharia", improvizații într-o lume captivă (în Sala Foaier de la orele 18.00 la 00.00), regimul nocturn în viața țărănească - “Povești etnologice cu Șerban Anghelescu” (între orele 18.00 - 19.00), animație muzicală cu Taraful lui Șandorică din Soporu din Câmpie (între orele 19.00 - 22.00) și proiecții de filme documentare etno/ antropologice (între orele 23.00 - 2.00). 

MNLR

Noaptea Muzeelor va debuta la Muzeul Național al Literaturii Române cu evenimente pentru copii: între 18.00 și 20.00, cei mici și foarte mici sunt așteptați la un atelier de lectură și animație, iar copiii între 8 și 12 ani sunt așteptați un atelier de creativitate. Vom continua cu concerte de muzică, recitaluri de poezie, scriere creativă și jocuri de improvizație într-un dialog permanent cu publicul vizitator.

Arhivele Naționale Române

Printre alți prieteni al Nopții Muzeelor, Arhivele Naționale ale României prezintă expoziția "Viața pe front reflectată în scrieri personale”, un proiect specific, fundamentat pe documente de arhivă depistate în rețeaua națională a A.N.R.

Proiectul își propune să reflecte viața românilor din anii participării României la Primul Război Mondial, din mai multe perspective umane. Astfel, intrarea României în război și decizia mobilizării este vizualizată prin memorii - multe încă inedite - ale unor scriitori, medici, preoți, cercetași și prizonieri români. Un panou este rezervat prezentării personalității, faptelor și deciziilor conducătorilor militari români. Soldați și ofițeri români, realizări și eșecuri militare, convingeri, discursuri, fotografii sunt evidențiate în panourile “Memorii de război” și “Scrisori de pe front”. Este inclusă și ilustrarea implicării Casei Regale a României în război, și nici o selecție de poezii ale soldaților de pe front. ANR sunt deschise între orele 19.00 și 02.00.

Galeria Țiriac Collection

Inaugurată în luna noiembrie 2013, galeria Țiriac Collection este prima colecție privată ce reunește modele impresionante de vehicule și motociclete, produse începând cu anul 1899.

Vizitatorii vor regăsi peste 30 de mărci auto și moto renumite, precum Jaguar, Mercedes-Benz, Rolls Royce, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson și Indian Scout.

Totodată, galeria Țiriac Collection pune la dispoziție publicului informații utile despre istoria mărcilor și a modelelor auto expuse. Galeria Țiriac Collection ocupă o suprafață de peste 4.300 mp și se află în Otopeni, vizavi de aeroportul Henri Coandă.

Galeria este singura colecție privată din lume care deține cele șase modele ale seriei Rolls Royce Phantom, produse până în anul 1972, inclusiv o unitate din seria a IV-a, cea mai exclusivistă generație Rolls Royce construită vreodată. Doar 18 astfel de vehicule au fost produse între 1950 și 1956 și au fost destinate, inițial, familiilor regale și șefilor de state. Cel mai vechi exponat al colecției este un Hurtu 3 1/2 Quadricycle, fabricat în 1899, unul dintre cele doar șapte exemplare care mai există în prezent. Acces gratuit între orele 17.00 și 00.00.

Muzeul Parfumului

Muzeul Parfumului (Calea Dorobanților nr.172) reprezintă o colecție de peste 6.000 de obiecte și accesorii de parfumerie, exponate originale de relevanță mondială, dar și sticle autentice românești din diferite perioade.

Unul dintre exponate este cel preferat de Regele Carol I al României: Apa de Colonia. Muzeul este deschis pe 19 mai între orele 10.00 - 02.00.

Cea de-a XIV-a ediție a Programului European "Noaptea Muzeelor" este inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, și este patronat, în mod tradițional, de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), și are o anvergură internațională urmărind menținerea interesului pentru cultură.

viewscnt
Afla mai multe despre
oferte
noaptea muzeelor