Bursa românească închide cu un declin total de 4% o săptămână în care a fost bântuită din nou de fantoma desființării fondurilor de pensii

Bursa românească închide cu un declin total de 4% o săptămână în care a fost bântuită din nou de fantoma desființării fondurilor de pensii

Sursa foto: Supakitmod / dreamstime.com

scris 18 mai 2018

Cumpărătorii s-au retras masiv din cotații având în vedere incertitudinea legată de soarta Pilonului II de pensii, iar în această săptămână la BVB am consemnat 5 sesiuni de tranzacționare „roșii” consecutive.

Bursa de la București a mers din mai rău în mai rău de la începutul acestei luni, trecând de la o etapă a volumelor reduse, la un declin abrupt al cotațiilor, chiar cu picaje consistente pe anumite titluri. Consensul profesioniștilor pieței și investitorilor contactați de Profit.ro este că societățile listate au raportat în ansamblu rezultate financiare semestriale bune, dar acestea nu sunt susținute de o reacție favorabilă a investitorilor care încă sunt măcinați de incertitudini.

Urmărește-ne și pe Google News

În piață este așteptată o rezoluție a autorităților privind fodurile de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii pentru a se vedea parametrii în care se va afla piața având în vedere că entitățile de la așa-numitul Pilon II de pensii reprezentau cel mai constant cumpărător de acțiuni de la BVB. Fondurile de pensii nu se angajează în achiziții importante de pachete în această perioadă, pentru că nu știu pe ce bani vor conta în viitorul apropiat, conform unor multiple surse din piață contactate de Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Farmaceutica Remedia Deva, afaceri cu o treime mai mari și profit net dublu la T1 CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia Deva, afaceri cu o treime mai mari și profit net dublu la T1

Efectul este în cascadă. Investitorii instituționali străini și-au sistat și ei cumpărările pentru că nu ștu ce se va întâmpla cu fondurile de pensii românești, cea mai importantă contraparte locală a lor de la BVB. La rândul lor, investitorii de retail nu-și asumă să prindă „cuțitul în cădere” și lasă cotațiile să alunece, în așteptarea ca o direcție pozitivă să fie dată de jucătorii mari.

Acesta este contextul unui tablou „roșu” aprins pe piața de capital românească. Indicele compozit BET Plus a coborât astăzi cu 1,20%, iar indicele reprezentativ BET a avut o dinamică similară și a închis la nivelul de 8.409,70 de puncte. Din punct de vedere tehnic, cotația „a spart” succesiv mai multe praguri de suport unde se puteau regrupa investitorii, dar și nivelul la care au terminat săptămâna este unul logic, respectiv retragerea Fibonacci de 61,8% a ultimului impuls ascendent, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească închide cu un declin total de 4% o săptămână în care a fost bântuită din nou de fantoma desființării fondurilor de pensii

Este o cădere cu forță, toate cele 5 sesiuni de tranzacționare ale acestei săptămâni fiind de deprecieri. O declararație recentă a ministrului Finanțelor Publice Eugen Teodorovici potrivit căreia până la finalul semestrului va fi comunicată o soluție privind fondurile de pensii. Jucători din piață nu știu la ce să se aștepte și de aceea iau mâna de pe butoane. Sentimentul este negativ în contextul în care în opinia publică sunt vehiculate chiar și variante maximaliste cum ar fi reducerea la zero a contribuțiilor pentru Pilonul II. Totuși, liderul majorității parlamentare, Liviu Dragnea, a calificat aceste ipoteză drept „o prostie și o minciună”.

Tonul deprecierilor este dat de acțiunile bancare

Sceptici, investitorii aleg că este mai prudent să vadpă ce se întâmplă. Cererea de acțiuni s-a subțiat în acesta condiții. Unde acțiunile permit o lichiditate, apar și ordinele de vânzare, iar Impulsul negativ este dat chiar de acțiuni blue-chip. Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, nu mai puțin de 41,49% din rulajul de 30,48 milioane lei (6,58 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de schimburile în valoare de 12,65 milioane lei pe acțiunile bancare.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 1,83%, până la prețul de 2,4100 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 9,19 milioane lei. Cotația este deja cu 12,04% sub maximul la închidere de 2,7400 lei/acțiune consemnat la finalul lunii trecute, însă încă mai conferă instituției de credit o capitalizare de 10,46 miliarde lei (2,26 milioane euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,19%, până la prețul de 13,34 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,45 milioane lei.

Vânzări consistente și pe segmentul energetic

Vânzările au fost nediscriminate. Pe lângă faptul că au fost afectate acțiuni ale unor companii care au raportat rezultate în creștere la T1, la fel sectorul energetic a fost „pedepsit” în pofida faptului că în această săptămână la Londra prețul țițeiului Brent a depășit pragul de psihologic de 80,00 dolari/baril pentru prima dată în ultimii 3 ani și jumătate.

Astăzi, povestea s-a repetat, iar indicele energetic BET-NG de la BVB a suferit un recul de 1,35%, în ton cu cel mai important titlu din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP) care a pierdut 1,29%, până la prețul de 0,3445 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,52 milioane lei.

Pe o activitate de tranzacționare chiar mai bună, de 3,07 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat puternic, -1,39%, închizând la prețul de 35,60 lei/acțiune. Producătorul de gaze naturale a raportat marți reducerea profitului net trimestrial cu 10%, la jumătate de miliard de lei.

Titlurile Transgaz au dat peste bord o mare parte din avansul consemnat ieri, pierzând astăzi 2,46%, până la prețul de 376,50 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de aproximativ 1,42 milioane lei. Miercuri seara, transportatorul de gaze naturale a notificat piața că Ministerul Economiei, cu o deținere de 58,5% din acțiuni a formulat o cerere de completare a convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 7 iunie cu o propunere pentru distribuirea unui dividend brut de 45,38 lei/acțiune, echivalentul a 90% din câștigul atribuibil obținut în anul 2017. La prețul consemnat la finalul sesiunii de azi, randamentul net al dividendului respectiv – pentru care există o propunere concurentă din partea  Consiliului de Administrație vizând un dividend de 25,22 lei/acțiune – s-ar ridica la 11,45%.

De vânzări nu sunt ferite nici acțiunile Nuclearelectrica (SNN), deși producătorul de energie nucleară care operează centrala de la Cernavodă a raportat la T1 o majorare cu peste 50% a profitului net, la 190,00 milioane lei. Titlurile companiei s-au depreciat astăzi cu 1,92%, până la prețul de 8,19 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,03 milioane lei, peste media obișnuită a lichidității pe acest emitent.

În derivă sunt acțiunile Electrica (EL). Deși azi au consemnat o revenire tehnică de 0,97%, pe un rulaj de aproximativ 731.000 de lei, titlurile distribuitorului de energie electrică au închis la prețul de 10,40 lei/acțiune, doar marginal peste minimul de la listarea acestui emitent în vara anului 2014 și până în prezent. Electrica a închis primul trimestru cu un profit net de 59 milioane lei, comparativ cu pierderea de 51 milioane lei de la T1 2017.

Acțiunile Fondului Proprietatea sfidează piața și rămân în zona maximelor din piața reglementată

Un pansament au avut investitorii de la BVB care au inclus în portofoliile lor acțiuni Fondul Proprietatea (FP), acestea având o evoluție atenuată față de piață. Chiar și în sesiunea negativă de astăzi, titlurile Fondului au staționat pe nivelul de preț de 0,9670 lei/acțiune, pe transferuri de 3,03 milioane lei, fiind aproape de maximul din piața reglementată. La acest nivel de preț, titlurile se tranzacționează cu un discount de 24,39% față de valoarea unitară a activului net raportată la 1,2790 lei/acțiune pentru finalul lunii aprilie, aferentă unui activ net de 9,46 miliarde lei. Prin contrast, titlurile SIF au avut o sesiune negativă, fapt care a tras în jos indicele fiannciar BET-FI, care a coborât cu 1,03%, la 38.165,10 puncte.

O nouă „jucărie” la BVB

Astăzi au fost aduse la cota Bursei de Valori București obligațiuni ale Globalworth Real Estate Investment Limited, fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, cel mai mare proprietar de spații de birouri din România. Emisiunea în valoare de 550 milioane de euro este a 2-a după una de o valoare similară listată în vara anului trecut. Titlurile listate astăzi vor putea fi decontate în euro și sunt prutătoare ale unei dobânzi fie de 3,00%, scadența fiind stabilită pentru anul 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
globalworth
banca transilvania
brd
romgaz
omv petrom
transgaz
bvb
bursa
nuclearelectrica