Muzeele din Veneția - închise încă trei luni. Decizia provoacă nemulțumire

Muzeele din Veneția - închise încă trei luni. Decizia provoacă nemulțumire
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 ian 2021

Decizia primarului Veneției de a prelungi cu trei luni închiderea muzeelor din oraș din cauza pandemiei a provocat nemulțumiri în Italia, fapt care a determinat mai multe personalități din lumea culturală să semneze o petiție, informează AFP.

Decizia lui Luigi Brugnaro, ales din partea La Liga (extrema dreaptă), este considerată "gravă" și "de neînțeles" în contextul în care majoritatea muzeelor italiene speră să-și deschidă porțile începând cu 15 ianuarie", se arată în textul petiției care a fost semnat, printre alții, de istoricul Salvatore Settis, criticul de artă Vittorio Sgarbi sau directoarea Galeriei de Artă Modernă din Genova Maria Gloria Giubilei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
„Wonder Woman 1984” s-a menținut pe primul loc în box office-ul nord-american de weekend CITEȘTE ȘI „Wonder Woman 1984” s-a menținut pe primul loc în box office-ul nord-american de weekend

În lipsa unei dispoziții a primarului, Veneția, a cărei atracție turistică este în mare parte bazată pe muzeele sale de renume internațional, ar trebui să închidă până la 1 aprilie bijuterii precum Palatul Dogilor sau Muzeul Correr, ambele situate în emblematica Piață San Marco.

În total, aproape 400 de salariați din muzeele municipale vor fi în șomaj tehnic.

În paralel cu poziția în favoarea redeschiderii muzeelor, semnatarii cer o dezbatere despre tipul de turism care s-ar potrivi unui oraș unic precum Veneția.

"Oprirea neașteptată, tragică și totală a fluxului de turiști din cauza pandemiei cere o remiză radicală a politicii turistice, este vorba despre o ocazie unică pentru a lua o nouă direcție în favoarea unui turism de calitate", scriu ei, în contextul în care de ani se vorbește despre ravagiile din cauza turismului de masă în Cetatea Dogilor.

Veneția este pustie de la debutul pandemiei de Covid-19. În Italia, turismul reprezintă 13% din PIB și 15% din locurile de muncă, dar economia Cetății Dogilor este încă dependentă de acest sector, în care lucrează 65% din populația locală.

Centrul istoric al Veneției nu are mai mult de 52.000 de locuitori, dintr-un total de 260.000 iar migrația localnicilor către continent continuă, favorizată de un cost al vieții mai puțin crescut și atracția pentru o viață cotidiană mai comodă.       

viewscnt
Afla mai multe despre
venetia
muzee