Oamenii de știință au întocmit o listă cu plante mai puțin cunoscute care ar putea fi în meniu până în 2050, scrie BBC.
În viitor, ați putea lua micul dejun cu banane false sau gustați fructe de copac pandanus, scrie News.ro.
Războiul din Ucraina a evidențiat pericolele dependenței de câteva recolte comercializate la nivel global.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu 90% din calorii provenind din doar 15 culturi, experții de la Royal Botanic Gardens din Kew, Londra, caută ingrediente pentru dietele pe viitor.
Schimbările climatice cresc riscul unor "șocuri alimentare" severe, în cazul în care recoltele nu se fac și prețurile produselor de bază cresc rapid în întreaga lume.
Diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile pentru a atenua foamea, pentru a aborda pierderea biodiversității și pentru a ajuta la adaptarea la schimbările climatice, spune cercetătorul Sam Pirinon.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea"Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi câteva dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului”, spune el.
Din cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și utilizate pentru hrană.
Pandanusul (Pandanus tectorius) este un copac mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aroma mâncărurile dulci și sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite.
Arborele poate tolera condiții dificile, inclusiv secetă și vânturi puternice
Boabe de fasole
Fasolea, sau legumele, sunt un alt "aliment al viitorului". Sunt ieftine, bogate în proteine și vitamine B și sunt adaptate la o gamă largă de medii, de la țărmurile oceanelor până la versanții muntilor.
Există 20.000 de specii de legume în lume, dar folosim doar o mână. Se crede că există sute în sălbăticie, încă necunoscute oamenilor de știință.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadăFasolea morama (Tylosema esculentum) este un aliment de bază în unele părți din Botswana, Namibia și Africa de Sud, unde boabele sunt fierte cu porumb sau măcinate într-o pulbere pentru a face terci sau o băutură asemănătoare cu cacao.
Nu toate legumele sunt comestibile, dar experții explorează proprietățile diferitelor specii pentru a vedea care dintre ele ar putea oferi hrană și nutrienți.
Cereale sălbatice
Cerealele, care provin din ierburi, au și ele o diversitate uriașă, cu peste 10.000 de specii - oferind o mulțime de potențial pentru alimente noi.
Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cușcuș, terci și băuturi. Planta poate tolera condițiile uscate.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbăriEnset sau "banana falsă" este o "rudă" apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei.
Fructul plantei asemănător bananei este necomestibil, dar tulpinile și rădăcinile amidonoase pot fi fermentate și folosite pentru a face terci și pâine.
Studiile sugerează că are potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume care se încălzește.