CEO-ul Raiffeisen Bank România, olandezul Steven van Groningen (62 de ani), implicat deja într-un proiect imobiliaro-agricol lângă Cluj, și cei doi fii ai săi, Jan (30) și Sijmen (27), au înființat în București o firmă ce are ca obiect principal de activitate distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, Steven, Jan și Sijmen van Groningen sunt fondatori ai societății Ginescu&Sons SRL, calitatea de administrator la firmă fiind deținută de Jan van Groningen, fiul cel mare al directorului general Raiffeisen, care este deja de 4 ani acționar indirect și la un restaurant de lux din Floreasca.
Sediul social al noii firme a fost stabilit la adresa de domiciliu a familiei van Groningen din centrul Capitalei, respectiv într-un imobil (foto) construit în 1933 după planurile marelui arhitect român Gheorghe Simotta, cel care a proiectat Palatul Patriarhiei din Dealul Mitropoliei.
CITEȘTE ȘI Guvernul caută hoteluri și pensiuni pe care să le închirieze pentru carantină sub pazăCei trei par pregătiți să înceapă rapid activitatea Ginescu&Sons, capitalul social de pornire al firmei fiind de 100.000 de lei, vărsat integral.
Steven van Groningen mai este acționar minoritar la firma Șoimeni Parc din satul Băbuțiu, comuna Vultureni, situată la circa 30 de kilometri de Cluj, ce are în proiect construirea unui ansamblu rezidențial masiv în satul respectiv. Șoimeni Parc este controlată de o entitate juridică înregistrată în statul american cu statut de "paradis" fiscal și corporativ Delaware, Eurovillage LLC, cu peste 94% din capital.
Unul dintre administratorii Șoimeni Parc SA este omul de afaceri american din Cluj Don Lothrop, fost partener în mai multe fonduri de investiții din SUA de tip venture capital care finanțează start-up-uri tehnologice în Sillicon Valley. Lothrop este proprietar al publicației românești PressOne și fondator al ONG-ului de acțiune civică Romania One. Eurovillage LLC îi are printre acționari, alături de Don Lothrop, și pe Mark Gitenstein, fost ambasador SUA la București.
CITEȘTE ȘI VIDEO În plină criză, șefa DSV Timiș demisă pentru probleme de exprimareFiul cel mare al lui Steven van Groningen, Jan van Groningen, deține 50% din părțile sociale ale firmei cu profil imobiliar Rossimo Real Estate SRL, care la rândul ei controlează 35% din restaurantul de lux din Floreasca Fish House by Zoran, deschis în 2016. Restaurantul a terminat anul 2018 cu un profit net de peste jumătate de milion de lei, la un rulaj de circa 3,4 milioane lei.
La Rossimo Real Estate, Jan van Groningen este partener cu croata Ana Salic, fondatoarea (în 2001) și proprietara directă (până la finalul lui 2005) a fostului lider al pieței locale a pariurilor sportive Astra Bettings, intrat în faliment în 2011 și radiat în 2018. Astra Bettings, care ajunsese în 2008 la un rulaj anual de peste 278 milioane lei, și-a pierdut licența de organizator de jocuri de noroc în 2009, din cauza datoriilor restante la buget. La momentul radierii, în 2018, firma avea datorii totale la stat de peste 65 milioane lei.
Ana Salic, partenera lui Jan van Groningen, și soțul ei Renato Salic dețin în prezent firma Rave Exim SRL, acționară la firmele de jocuri de noroc Premium Slots Company și X Gaming, Renato Salic fiind și în conducerea companiei cu același profil Superbet Holding.
CITEȘTE ȘI Ieftinirea puternică a petrolului va aduce o inflație mai mică, dar și mai mult spațiu pentru BNR să lase cursul să crească - INGÎn octombrie 2018, Jan van Groningen a fost condamnat la 11 luni de închisoare pentru că a condus mașina sub influența alcoolului (660 grame de bere, potrivit propriilor declarații) în primăvara anului 2017, respectiv cu o alcoolemie de 1,43‰. Instanța a dispus însă atunci amânarea aplicării pedepsei închisorii, dictând un termen de supraveghere de doi ani, care a inclus 30 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității la Administrația Domeniului Public al Sectorului 1 București.
"În favoarea inculpatului, instanța observă că acesta este o persoanǎ deosebit de bine integratǎ în societate, aspect ce rezultǎ din înscrisurile în circumstanțiere atașate dosarului cauzei. Astfel, inculpatul are studii superioare, fiind absolvent al University of Westminster și Nyenrode New Business School. În prezent, inculpatul este acționar al societății Rossimo Real Estate SRL, societate care a renovat o clădire monument istoric ce se afla în patrimoniul cultural și care deține restaurantul Fish House by Zoran. Totodată, din înscrisurile depuse rezultă că inculpatul a participat ca voluntar la activitățile organizate de United Way România, o fundație care are drept misiune îmbunătățirea calității vieții în comunitate prin încurajarea donațiilor individuale, corporatiste și a voluntariatului, aspecte care întăresc opinia instanței în sensul că inculpatul van Groningen Jan Wessel este o persoană integrată și implicată în societate. Din fișa de cazier judiciar a inculpatului reiese că acesta nu are antecedente penale, aflându-se la primul contact cu legea penală, aspect ce denotǎ caracterul izolat al încǎlcǎrii normelor penale", se arată în motivarea deciziei instanței.
Mezinul lui Steven van Groningen, Sijmen van Groningen, absolvent al Universității din Groningen cu diplomă în afaceri internaționale, lucrează la firma olandeză de consultanță Boer&Croon, făcând parte din echipa de "tineri executivi"a acesteia, poziție din care s-a ocupat și de un proiect imobiliar al celei mai importante companii bursiere a industriei de flori din Olanda, Royal Flora Holland. Anterior, a lucrat pentru KMPG și Ernst&Young. Potrivit CV-ului său, în perioada 2010-2015 a practicat canotajul de performanță, făcând parte inclusiv din echipa națională a Olandei.