România are cei mai puțini angajați în domeniul culturii din Uniunea Europeană, fiind urmată de Slovacia și Bulgaria, relevă o analiză Eurostat, publicată marți.
Ponderea românilor angajați în domeniul culturii în numărul total de angajați este de doar 1,6%, în creștere, totuși, față de nivelul din 2011, de 1,4%.
În Uniunea Europeană, circa 8,4 milioane de persoane lucrau, în 2016, în domeniul culturii, 3,7% din numărul total de angajați la nivelul blocului comunitar. Numărul celor care lucrează în acest domeniu a urmat o tendință ascendentă în utimii ani. Astfel, UE avea, în 2016, cu 7% mai mulți angajați în domeniul cultural față de 2011, însă ponderea acestora a crescut cu doar 0,1 puncte procentuale, de la 3,6%.
CITEȘTE ȘI Producătorul de chitare Gibson, sub amenințarea falimentuluiAproximativ 60% dintre europenii care lucrează în domeniul culturii au un nivel terțiar de educație, ponderea acestora fiind de aproape două ori mai mare decât în cazul numărului totalul de persoane angajate. Aproape jumătate dintre angajații din cultură lucrează pe cont propriu, iar 54% dintre angajații din acest domeniu sunt bărbați.
România se află printre ultimele locuri în Uniunea Europeană și în funcție de procentul celor care frecventează evenimente culturale live, cum sunt piesele de teatru, concertele sau spectacole de balet. Potrivit datelor colectate de Eurostat în 2015, doar 7% dintre români participaseră la minimum 4 spectacole live în ultimele 12 luni. Grecia și Polonia sunt singurele țări unde procentul celor care frecventează spectacole live este mai mic decât în România, situându-se la 4,6%, respectiv 3,7%.