Vila Aurel Mincu în stil Neoromânesc, proiectată de Arghir Culina, și un apartament Neobaroc aflat într-o clădire semnată de arhitectul armean Emil Călinescu, ambele bine întreținute, au fost scoase la vânzare la prețuri de 3,4 milioane de euro, respectiv 1,4 milioane de euro.
Vila Aurel Mincu, proiectată în 1918 de arhitectul Arghir Culina la cererea lui Aurel Mincu, este scoasă la vânzare de Artmark Historical Estate cu un preț redus de 3,4 milioane de euro, scrie News.ro.
Reședința istorică cu elemente arhitecturale deosebite este situată în zona Parcului Ioanid, pe bulevardul Dacia, cunoscută ca zonă rezidențială de lux a Bucureștiului, unde la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX au fost construite o serie de imobile, azi înscrise în Lista Monumentelor Istorice, care mai apoi au devenit sedii de ambasade, consulate sau reprezentanțe ale unor companii de renume.
Elementele de arhitectură medievală românească se îmbină cu stilul Neoromânesc oferindu-i un aer domnesc.
Silueta grandioasă a imobilului (24 de camere și 6 băi) este îmbogățită de dantelăria ancadramentelor, a frizelor, a cartușelor și a altor elemente decorative atent compuse în aspectul fațadelor.
Clădirea, într-o stare perfectă de conservare, preia și elemente decorative ale stilului Bizantin, având o serie de ferestre în arc cu verande pe toate laturile.
Interiorul este de asemenea copleșitor, începând cu intrarea monumentală, pereții placați cu lemn masiv sculptat, tavanele pictate și ornate cu lemn. Ancadramentul intrării este continuat de trei ferestre cu arce-acoladă care se sprijină pe coloane neoromânești.
Salonul de onoare, împodobit cu coloane din marmură și tavan decorat cu muluri aurite, oferă o priveliște panoramică și asigură accesul către toate camerele de la parter. În partea din spate a reședinței principale (corpul A) se află o replică la scară mai mică, corpul B, care în perioada interbelică avea destinația de reședință a personalului auxiliar. Corpul B păstrează aceeași notă arhitecturală dulce, cu ancadramente dantelate și alte elemente neoromânești cu influențe bizantine. În curtea frumos amenajată descoperim și un foișor construit în același stil, parte a întregului ansamblu, un loc ideal pentru a citi o carte și a servi un ceai.
Clădirea este disponibilă și la închiriere la prețul de 8.000 euro/ lună pentru activități de birou și la prețul de 10.000 euro/ lună pentru activități de restaurant.
Apartament Neobaroc într-o clădire semnată de arhitectul armean Emil Călinescu
Un apartament Neobaroc cu cinci camere, afalt într-o vilă istorică din București construită la 1946, se vinde la 1,4 milioane de euro.
Clădirea este semnată de arhitectul armean Emil Călinescu (1903-1981) și cuprinde doar două apartamente, desfășurate pe întreaga suprafață a fiecărui nivel. Fiecare apartament beneficiază și de terenul de 698 mp, împărțit în indiviziune, precum și de jumătate din demisol și mansardă. Imobilul este în perfectă condiție, în urma renovării din anul 2019, potrivit Artmark Historical Estate.
Accesul la etajul unu se face printr-o ușă masivă din fier, de pe scara interioară din marmură roz. Zona de zi ocupă o suprafață generoasă și este bine delimitată de dormitoare.
Actuala scenografie neobarocă a spațiilor îmbină elemente istorice, atent restaurate: coloane și șemineu de marmură, piatră naturală, lemn masiv, stucaturi îmbrăcate în foiță de aur și picturi murale.
Pereții negri din zona de zi pun în valoare spațiul amplu și conferă un aer aparte interiorului. Candelabrele, mânerele aurii ale ușilor, ornamentele plafoanelor și celelalte detalii de sorginte clasică adaugă o notă distinctă apartamentului. Terasa spațioasă accesibilă din living este acoperită, putând fi transformată în zonă de luat masa pe timpul verii.
În curtea liberă ce măsoară 450 metri pătrați pot fi parcate două mașini. Proprietatea, aflată într-un cartier cochet și liniștit, are suprafața desfășurată pe întreg etaj.