Racheta europeană Vega, operată de Arianespace, lansează 53 de sateliți americani mici, concurând SpaceX și Rocket Lab pe piața din SUA

Racheta europeană Vega, operată de Arianespace, lansează 53 de sateliți americani mici, concurând SpaceX și Rocket Lab pe piața din SUA
scris 20 iun 2020

Racheta europenă Vega, operată de compania Arianespace, lansează sâmbătă, în Guiana Franceză, o serie de sateliți americani mici, într-o misiune care reprezintă o concurență străină pentru companii precum SpaceX și Rocket Lab, relatează CNBC.

“Vega este o soluție foarte importantă pentru cererea în creștere, în special din Statele Unite, pentru accesul la  spațiu al sateliților mici”,  declarat vicepreședintele pentru vânzări al Arianespace, Stella Guillen, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Vega va transporta 53 de sateliți, această lansare fiind prima demonstrație de o asemenea anvergură a rachetei Vega.

Uniunea Europeană prelungește cu 6 luni sancțiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană prelungește cu 6 luni sancțiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei

Racheta Vega, construită de producătorul aerospațial italian Avio și operată de compania franceză Arianespace, are la bază companii multinaționale europene. Dar, după aproape un an de la un hiatus care a urmat unei lansări nereușite, Arianespace speră că revenirea Vega va ajuta compania să aibă acces la o parte mai mare din piața americană a sateliților mici, care este în creștere.

“Vega este atât de importantă din multe motive și mai ales pentru piața sateliților mici. Ne face capabili să transportăm orice încărcătură, pe orice orbită, oricând”,  declarat Guillen.

Racheta a fost lansată ultima oară în iulie 2019, dar nu a reușit să ajungă pe orbită, din cauza unei defecțiuni care a făcut ca Vega să să rupă la două minute de la lansare.

Cea de-a 16-a lansare a rachetei, sprogramată să aibă loc sâmbătă, în Guiana Franceză, reprezintă revenirea Vega după luni de  zile în care Avio a diagnosticat sursa defecțiunii.

În plus, Vega va transporta 53 de sateliți, o practică tot mai folosită în industrie, cunoscută sub numele de “ridesharing”. Aceasta va fi prima demonstrație a transportorului de sateliți  al Arianespace.

”Această lansare a Vega este importantă pentru că nu este ușor să lansezi mai mulți sateliți diferiți, tot felul de aplicații diferite, într-o singură lansare”, a arătat Guillen.

Guillen a adăugat că Arianespace a înregistrat o creștere a lansărilor de sateliți mici pe an, începând din 2017.

Potrivit firmei de analiză Bryce Space and Technology, anul trecut au fost lansați 389 de sateliți mici. Din totalul lansărilor globale, 45% au fost de sateliți mici, aproape dublu față de proporția de 24% înregistrată în 2012.

Sateliții mici sunt considerați a fi nave spațiale care au până la 400 de kilograme.

Progresele tehnologice au contribuit la reducerea costurilor și mărimii sateliților, care sunt capabili să efectueze sarcini precum transmiterea de imagini, comunicații, cercetări științifice și multe altele.

“Vega și Vega-C au fost dezvoltate pentru piața sateliților mici”, a spus Guillen. Aceasta a subliniat că majoritatea celor 53 de sateliți care vor fi transportați sâmbătă de Vega sunt americani, respectiv 39, construiți de companiile Mxar, Planet, Spire și Swarm.

Arianespace intenționează să stabilească prețurile ambelor versiuni de rachete la circa 40 de milioane de dolari per lansare.

Vega poate ridica pe orbită până la 1.500 de kilograme, iar Vega-C până la 2.200 de kilograme.

În funcția de capacitate și preț, Vega se află între racheta mai puternică Falcon 9 a SpaceX, al cărei preț a fost stabilit la 62 de milioane de dolari pentru transportarea pe orbită a unei încărcături de 18.200 de kilograme, și racheta mai mică Electron a Rocket Lab, care poate ridica pe orbită 150 de kilograme, pentru aproximativ 7 milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
vega
arianespace