Cineastul italian Bernardo Bertolucci, cunoscut pentru filme ca „Ultimul împărat/ The Last Emperor” și „Il conformista”, recompensat cu două premii Oscar, dar și cu un Palme d'Or onorific, a murit luni, la vârsta de 77 de ani.
Bertolucci a murit în dimineața zilei de luni din cauza unui cancer, potrivit agentei lui, Flavia Schiavi, scrie News.ro.
Născut pe 16 martie 1941, în Parma, Bernardo Bertolucci a fost regizor, scenarist și producător. Cunoscut și pentru titluri ca „Last Tango in Paris” (1972), „Little Buddha” (1993), „Stealing Beauty” (1996) și „The Dreamers” (2003), este considerat cel mai mare autor italian al generației sale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
A început mai întâi prin a realiza scurtmetraje pe 16 mm, precum „Morte di un maiale" și „La teleferica" (1956-1957), turnate în casa lui din Casarola.
Înscris la Facultatea de Literatură Modernă a Universității La Sapienza din Roma, a abandonat studiile pentru a se dedica cinamatografiei.
Decisivă pentru cariera lui a fost prietenia cu Pier Paolo Pasolini. Prima slujbă a sa (oferită de producătorul Cino Del Duca) a fost cea de asistent de regie al lui Pasolini pentru pelicula „Accattone" (1961), cu Franco Citti și Adriana Asti, cu care s-a căsătorit mai apoi.
În 1962, la vârsta de 22 de ani, a regizat primul lui lungmetraj, „La commare secca”, un thriller despre uciderea unei prostituate. Au urmat 24 de filme, din postura de scenarist și regizor.
„Ultimul tango la Paris/ Last Tango in Paris” (1972), cu Marlon Brando, Maria Schneider și Jean-Pierre Leaud, a stârnit controverse. Bertolucci a fost criticat de-a lungul anilor pentru că i-a ascuns actriței Maria Schneider detalii privind scena violului din film, pentru a obține de la aceasta o reacție cât mai veridică. Cineastul a recunoscut că s-a purtat oribil față de actriță la acel moment, însă a negat că are regrete.
„Ultimul împărat” (1987), adaptarea autobiografiei lui Aisin-Gioro Puyi, a fost premiat cu nouă trofee ale Academiei americane, iar Bertolucci a primit două dintre acestea.
Acesta a fost primul lungmetraj autorizat de guvernul Chinei să fie filmat în Orașul Interzis. A fost primul film occidental realizat în China, despre China, cu întreaga susținere a autorităților, după 1949.
Din palmaresul său fac parte un Glob de Aur, un trofeu BAFTA, unul Donostia (San Sebastián), BFI Fellowship, un César și două David Di Donatello. Bertolucci a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei Europene de Film, Leopard of Honor la Locarno și Leul de Aur pentru întreaga carieră (Veneția). În 2013, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.