Agenția spațială chineză a intrat pe ultima sută de metri înainte de lansarea, prevăzută vineri, 7 decembrie, a misiunii robotice Chang'e 4 de aselenizare pe fața nevăzută a Lunii, prima misiune de aselenizare în emisfera selenară pe care nu o putem vedea niciodată de pe Pământ, conform unui material publicat joi de SPACE.com.
Misiunea Chang'e 4 va fi lansată cu ajutorul unei rachete portante Long March 3B, vineri, la ora 18:30 GMT (sâmbătă, 8 decembrie, 2:30 A.M., ora Chinei), arată Agerpres.
Planurile Beijingului privind explorarea selenară nu se opresc însă la misiunea Chang'e 4. După aceasta există proiectele unor serii de misiuni robotice la suprafața Lunii care vor pregăti o aselenizare cu echipaj uman peste aproximativ 15 ani. Cheia reușitei acestor proiecte este construcția rachetei portante Long March 9, ce ar urma să fie testată în zbor undeva în intervalul 2028 - 2030. Această rachetă ce va fi cu adevărat uriașă, va avea capacitatea de a transporta spre Lună echipaje umane în capsule mai mari și mai grele decât cele folosite în perioada programului american Apollo din anii '60 - '70.
CITEȘTE ȘI FOTO Instagram lansează Close Friends, o listă privată pentru distribuirea conținutuluiOlanda participă la această misiune cu un spectrometru radio pe frecvențe joase.