Actorul Mitică Popescu a încetat din viață, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias din Capitală, medicul Silvius Negoiță.
Conform sursei citate, actorul a avut ”probleme cardiace, pe fondul multiplelor comorbidități”.
Mitică Popescu avea 86 de ani.
Mitică Popescu, unul dintre cei mai mari actori români de film, radio, teatru, televiziune, va rămâne în memoria publicului Cocoșilă, rol memorabil în filmul "Moromeții" de Stere Gulea. Cătălina Buzoianu, Dragoș Galgoțiu sau Mircea Danelicu, Alexandru Tatos, Dinu Cocea, Geo Saizescu au fost regizorii care l-au distribuit în piese și filme de referință. A primit Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER din 2009.
Actorul Mitică Popescu s-a născut pe 2 decembrie 1936 la București.
Biografia sa menționează și faptul că a fost închis la Jilava, apoi la Periprava, în închisoarea din Balta Brăilei, la Salcia, într-o colonie de muncă, unde va lucra la dig, la canalele de desecare. În noiembrie 1961, va fi eliberat din închisoare.
CITEȘTE ȘI VIDEO Prima TV: Preparatele din porc, la mare cinste pe masa românilorÎn anul 1963, i s-a permis să dea un nou examen la Teatru, grație unor oameni care l-au apreciat în primii doi ani de facultate iar în anul 1967, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București.
A urcat pe scena Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara, apoi a jucat, timp de aproape șase ani, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.
În anul 1973, va debuta, în București, la Teatrul Mic, în piesa "Philadelphia ești a mea" de Brian Friel, regia Sorana Coroamă Stanca.
În anul 1974, a jucat în spectacolul ”Matca” de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata Leopoldina Bălănuță, cu care avea să se căsătorească. În piesă, Mitică Popescu interpreta rolul logodnicului Leopoldinei.Cei doi s-au căsătorit pe 2 iunie 1977. El avea 40 de ani și ea 42, iar cununia religioasă a fost oficiată de tatăl ei, preot, chiar în casa lor din Focșani.
Mitică Popescu a realizat roluri de excepție în piesele de teatru "Cititorul de contor" de Paul Everac (1976), regia Paul Everac, "Să îmbrăcăm pe cei goi" de Pirandello (1978), regia Cătălina Buzoianu, "Maestrul și Margareta" de Bulgakov (1980), regia Cătălina Buzoianu, "Niște țărani” de Dinu Săraru (1981), regia Cătălina Buzoianu, "O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord" de Eduard Radzinski (1986), regia Dragoș Galgoțiu, "Pescărușul" de Cehov (1993), regia Cătălina Buzoianu, "Cum vă place" de William Shakespeare (1996), regia Nona Ciobanu, "Sonata fantomelor" de August Strindberg (1999), regia Cătălina Buzoianu, "Școala femeilor" de Moliere (1999), regia Alexandru Dabija, "Slugă la doi stăpâni" de Carlo Goldoni (1999), regia Mihai Constantin Ranin, "Viitorul e maculatură" de Vlad Zografi (2000), regia Nona Ciobanu, "Alex și Morris" de Michael Elkin (2004), alături de regretatul Ștefan Iordache, regia Gelu Colceag, sau "Colonia îngerilor" de Ștefan Caraman (2007), regia Nona Ciobanu.
Actorul cu o filmografie diversă, de la producții de comedie până la drame care au încântat generații de cinefili.
A debutat în film în „Dincolo de nisipuri” (1974). Va rămâne memorabil în cariera sa cinematografică rolul lui Cocoșilă din filmul ”Moromeții” (1987), de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu.
Un alt rol de referință este cel din "Vânătoarea de vulpi" (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului "Niște țărani", de Dinu Săraru.
Filmografia sa mai include roluri în filme precum "Stejar, extremă urgență" (regia Dinu Cocea, 1974), "Mere roșii" (regia Alexandru Tatos, 1976), "De ce trag clopotele, Mitică?" (regia Lucian Pintilie, 1981), "Înghițitorul de săbii" (regia Alexa Visarion, 1981), "Glissando" (regia Mircea Daneliuc, 1985), "Căsătorie cu repetiție" (regia Virgil Calotescu, 1985), "Secretul armei…secrete" (regia Alexandru Tatos, 1988), "Cel mai iubit dintre pământeni" (regia Șerban Marinescu, 1993), "Dulcea saună a morții" (regia Andrei Blaier, 2003), "Păcală se întoarce" (regia Geo Saizescu, 2006), "Ticăloșii" (regia Șerban Marinescu, 2007), "Umilință" (regia Cătălin Apostol, 2011).
„În «Gustul și culoarea fericirii» a fost primul meu rol principal. Șantierul unde a fost filmat este undeva prin Bucureștii Noi și, de câte ori trec prin zona aceea, îmi amintesc cu nostalgie. Nu mi-a fost greu la filmări, pentru că eram obișnuit de la teatru să studiez cu multă atenție textul, iar echipa a fost foarte bună”, povestea marele actor.
CITEȘTE ȘI Fost star al lui Real Madrid se mută în RomâniaLegat de filmările pentru „Vânătoarea de vulpi”, Mitică Popescu își amintea că atunci l-a cunoscut pe regizorul Mircea Danieliuc și că acesta vorbise deja cu Dinu Săraru ca să fie ales în distribuție.
Un "actor de mare farmec personal, sarcasmul pigmentându-i cu strălucire creațiile complexe, deopotrivă dramatice, comice și muzicale, alături de aparițiile în emisiunile de divertisment, îi întrețin marea popularitate de vedeta națională", se arată pe site-ul Teatrului Mic.
La Teatrul Național Radiofonic, printre piesele în care a jucat se numără: „Dictatorul” de Alexandru Kirițescu, adaptarea radiofonică de Doina Papp, regia artistică Dan Puican (1999), „Aelita” sau „Declinul lui Marte” de Aleksi Nikolayevich Tolstoi, dramatizarea radiofonică de Camelia Stănescu, regia artistică Cristian Munteanu (1992), „Arden din Fevershaw” de autor anonim englez din secolul al XVI-lea, traducerea Leon Levițchi, adaptarea radiofonică de Cristian Munteanu, regia artistică Cristian Munteanu (1992), „Ketty se mărită” de Michael Sayers, adaptarea radiofonică de Dan Puican, regia artistică Dan Puican (1987), „Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Nelle Harper Lee, dramatizarea radiofonică de Josetta Dan, regia artistică Dan Puican (1984), „Coloana nesfârșită” de Mircea Eliade, adaptarea radiofonică de Alma Grecu, regia artistică Titel Constantinescu (1981), „Cheia succesului” sau „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, muzical de Edmond Deda, adaptare Edmond Deda, regia artistică Ion Vova (1988), „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, adaptare radiofonică de Dan Damian, regia artistică Dan Puican (1994) sau „Tatăl nostru care ești în supermarket…” de Petre Barbu, regia artistică Atila Vizauer (2004).
A fost gazda emisiunii "D'ale lui Mitică", una din cele mai longevive emisiuni ale Televiziunii Române.