A fost identificat ingredientul secret din picturile lui Leonardo da Vinci

A fost identificat ingredientul secret din picturile lui Leonardo da Vinci
scris 15 apr 2023

„Vechii maeștri”, precum Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli și Rembrandt, ar fi putut folosi proteine, în special gălbenuș de ou, în picturile lor în ulei, potrivit unui nou studiu, citat de CNN.

Cantități de urme de reziduuri de proteine au fost detectate de mult timp în picturile clasice în ulei, deși acestea erau adesea atribuite contaminării. Un nou studiu publicat marți în revista Nature Communications a constatat că includerea a fost probabil intenționată – și aruncă o lumină asupra cunoștințelor tehnice ale vechilor maeștri, cei mai pricepuți pictori europeni din secolele al XVI-lea, al XVII-lea sau începutul secolului al XVIII-lea, și asupra modului în care aceștia își pregăteau vopselele, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
Oina - declarată sportul național al României. Când va fi Ziua Națională a Oinei CITEȘTE ȘI Oina - declarată sportul național al României. Când va fi Ziua Națională a Oinei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Există foarte puține surse scrise despre acest lucru și nu a mai fost realizată nicio lucrare științifică care să investigheze subiectul cu o asemenea profunzime”, a declarat autorul studiului, Ophélie Ranquet, de la Institutul de inginerie a proceselor mecanice și mecanică de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania, într-un interviu telefonic. „Rezultatele noastre arată că, chiar și cu o cantitate foarte mică de gălbenuș de ou, se poate obține o schimbare uimitoare a proprietăților vopselei de ulei, demonstrând modul în care ar fi putut fi benefică pentru artiști.”

Se pare că simpla adăugare a unor gălbenușuri de ou în operele lor ar fi putut avea efecte de lungă durată, care au depășit simpla estetică.

Ouă vs. ulei

În comparație cu mediul formulat de egiptenii antici numit tempera – care combină gălbenușul de ou cu pigmenți sub formă de pudră și apă – vopseaua de ulei creează culori mai intense, permite tranziții de culoare foarte netede și se usucă mult mai repede, astfel încât poate fi folosită timp de mai multe zile după ce a fost preparată. Cu toate acestea, vopseaua de ulei, care folosește ulei de in sau de șofrănel în loc de apă, are și dezavantaje, inclusiv faptul că este mai susceptibilă la întunecarea culorii și la deteriorarea cauzată de expunerea la lumină.

VIDEO INEDIT Arnold Schwarzenegger a reparat o groapă în asfalt, care ...nu trebuia însă acoperită CITEȘTE ȘI VIDEO INEDIT Arnold Schwarzenegger a reparat o groapă în asfalt, care ...nu trebuia însă acoperită

Deoarece fabricarea vopselei era un proces artizanal și experimental, este posibil ca vechii maeștri să fi adăugat gălbenușul de ou, un ingredient familiar, la noul tip de vopsea, care a apărut pentru prima dată în secolul al VII-lea în Asia Centrală înainte de a se răspândi în Europa de Nord în Evul Mediu și în Italia în timpul Renașterii. În cadrul studiului, cercetătorii au recreat procesul de fabricare a vopselei folosind patru ingrediente – gălbenuș de ou, apă distilată, ulei de in și pigment – pentru a amesteca două culori populare și semnificative din punct de vedere istoric, albul de plumb și albastrul ultramarin.

„Adăugarea gălbenușului de ou este benefică, deoarece poate regla proprietățile acestor vopsele într-un mod drastic”, a declarat Ranquet, „De exemplu, arătând îmbătrânirea în mod diferit: Vopseaua are nevoie de mai mult timp pentru a se oxida, din cauza antioxidanților conținuți în gălbenuș”.

Reacțiile chimice dintre ulei, pigment și proteinele din gălbenuș afectează în mod direct comportamentul și vâscozitatea vopselei. „De exemplu, pigmentul alb de plumb este destul de sensibil la umiditate, dar dacă îl acoperiți cu un strat de proteine, acesta devine mult mai rezistent la ea, făcând ca vopseaua să fie destul de ușor de aplicat”, a spus Ranquet.

„Pe de altă parte, dacă ați dori ceva mai rigid fără a fi nevoie să adăugați mult pigment, cu un pic de gălbenuș de ou puteți crea o vopsea de impasto ridicat”, a adăugat ea, referindu-se la o tehnică de pictură în care vopseaua este așezată într-o tușă suficient de groasă încât să fie încă vizibile loviturile de pensulă. Folosirea de mai puțin pigment ar fi fost de dorit cu secole în urmă, când anumiți pigmenți – cum ar fi lapislazuli, care era folosit pentru a face albastru ultramarin – erau mai scumpi decât aurul, potrivit lui Ranquet.

FOTO Un militar a leșinat în timpul discursului susținut de Ciucă CITEȘTE ȘI FOTO Un militar a leșinat în timpul discursului susținut de Ciucă

O dovadă directă a efectului gălbenușului de ou în vopseaua de ulei, sau a lipsei acestuia, poate fi văzută în „Madona cu garoafe” a lui Leonardo da Vinci, una dintre picturile observate în timpul studiului. Expusă în prezent la Alte Pinakothek din München, Germania, lucrarea prezintă riduri evidente pe fața Mariei și a copilului.

„Vopseaua de ulei începe să se usuce de la suprafață în jos, motiv pentru care se încrețește”, a spus Ranquet.

Unul dintre motivele încrețirii poate fi o cantitate insuficientă de pigmenți în vopsea, iar studiul a arătat că acest efect ar putea fi evitat prin adăugarea de gălbenuș de ou: „Este destul de uimitor, pentru că aveți aceeași cantitate de pigmenți în vopsea, dar prezența gălbenușului de ou schimbă totul”.

FOTO Adrian Ghenie - O nouă lovitură, pe piața asiatică CITEȘTE ȘI FOTO Adrian Ghenie - O nouă lovitură, pe piața asiatică

Deoarece încrețirea apare în câteva zile, este probabil ca Leonardo și alți maeștri vechi să fi prins acest efect special, precum și alte proprietăți benefice suplimentare ale gălbenușului de ou în vopseaua de ulei, inclusiv rezistența la umiditate. „Madona cu garoafe” este una dintre primele picturi ale lui Leonardo, creată într-o perioadă în care este posibil ca acesta să fi încercat încă să stăpânească mediul nou popular pe atunci al picturii în ulei.

O nouă înțelegere a clasicilor

O altă pictură observată în timpul studiului a fost „Plângerea asupra lui Hristos mort”, de Botticelli, expusă, de asemenea, la Alte Pinakothek. Lucrarea este realizată în cea mai mare parte cu tempera, dar pentru fundal și unele elemente secundare a fost folosită vopseaua în ulei.

VIDEO Mike Tyson și-a deschis o cafenea cu produse din canabis la Amsterdam CITEȘTE ȘI VIDEO Mike Tyson și-a deschis o cafenea cu produse din canabis la Amsterdam

„Știam că unele părți ale picturilor prezintă lovituri de pensulă care sunt tipice pentru ceea ce numim o pictură în ulei, și totuși am detectat prezența proteinelor”, a declarat Ranquet. „Deoarece este o cantitate foarte mică și sunt greu de detectat, acest lucru ar putea fi respins ca fiind o contaminare: În ateliere, artiștii foloseau multe lucruri diferite și poate că ouăle erau doar de la tempera”.

Cu toate acestea, deoarece adăugarea gălbenușului de ou a avut efecte atât de dezirabile asupra vopselei de ulei, prezența proteinelor în lucrare ar putea fi în schimb un indiciu al utilizării deliberate, a sugerat studiul. Ranquet speră că aceste constatări preliminare ar putea atrage mai multă curiozitate față de acest subiect puțin studiat.

Maria Perla Colombini, profesor de chimie analitică la Universitatea din Pisa, Italia, care nu a fost implicată în studiu, a fost de acord. „Această lucrare interesantă oferă un nou scenariu pentru înțelegerea vechilor tehnici de pictură”, a declarat ea într-un e-mail.

Finlanda, cea mai fericită țară din lume, vrea să aducă străini la un masterclass gratuit despre fericire. Patru zile în stațiune de lux CITEȘTE ȘI Finlanda, cea mai fericită țară din lume, vrea să aducă străini la un masterclass gratuit despre fericire. Patru zile în stațiune de lux

„Grupul de cercetare, care raportează rezultatele de la nivel molecular până la scară macroscopică, contribuie la o nouă cunoaștere în ceea ce privește utilizarea gălbenușului de ou și a lianților de ulei. Ei nu urmăresc mai mult simpla identificare a materialelor folosite de vechii maeștri, ci explică modul în care aceștia puteau produce efecte minunate și strălucitoare prin utilizarea și amestecul puținelor materiale naturale disponibile. Ei încearcă să descopere secretele vechilor rețete despre care se scrie puțin sau deloc”, a adăugat ea.

„Aceste noi cunoștințe contribuie nu numai la o mai bună conservare și prezervare a operelor de artă, ci și la o mai bună înțelegere a istoriei artei”.

viewscnt
Afla mai multe despre
vinci
picturi