Legea asigurărilor obligatorii de locuințe va fi schimbată

Legea asigurărilor obligatorii de locuințe va fi schimbată
scris 20 mai 2019

Viitoarele polițe obligatorii pentru locuințe vor include, pe lângă riscul de cutremur, inundații și alunecări de teren, și pe cel de furtună, a anunțat Cristian Roșu, responsabil cu sectorul Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

“Lucrăm la modificarea legislației asigurărilor și vrem să introducem riscul de furtună în polițele PAD. De asemenea, vrem să introducem posibilitatea ca PAID, societatea care emite polițele obligatorii pentru locuințe, și asigurătorii să vândă direct polițe PAD”, a spus Roșu.

Urmărește-ne și pe Google News

Acționariatul PAID va fi deschis oricărei persoane fizice și/sau juridice.

“Vom ridica și pragul maxim de deținere în acționariat, de la 15% la 25%, dar nu mai mult de 30% din capitalul social al PAID”, a mai spus reprezentantul ASF.

Surpriză: Poșta - blocată în instanță. Intrarea în insolvență a brokerului său de asigurări, refuzată CITEȘTE ȘI Surpriză: Poșta - blocată în instanță. Intrarea în insolvență a brokerului său de asigurări, refuzată

În octombrie 2013, fostul vicepreședinte ASF Daniel Tudor, responsabil cu sectorul Asigurări, anunța că PAID ar putea fi capitalizată prin listarea la Bursa de Valori București.

 

Cu un capital social de 19,342 milioane de lei, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a fost înființat în septembrie 2009.

Cei mai mari acționari ai companiei sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Societatea se află în proces de înlocuire a acționariatului, generat de falimentele celor doi acționari Astra și Carpatica. Astra Asigurări, prin KPMG Restructuring, a inițiat vânzarea acțiunilor deținute la PAID.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

Fondul locativ național numără aproximativ 8,9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%.

Proprietarii care nu își asigură locuințele sunt pasibili să fie amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.

Efectul preluării Bancpost asupra Eurolife ERB România: subscrierile au scăzut cu 75% în 2018 CITEȘTE ȘI Efectul preluării Bancpost asupra Eurolife ERB România: subscrierile au scăzut cu 75% în 2018

La finele anului 2018, PAID avea un portofoliu de 1,704 milioane de contracte în vigoare, în creștere cu 0,7% față de 2017.

Anul trecut, societatea a plătit despăgubiri totale de 3,32 milioane de lei pentru 451 dosare de daună, comparativ cu 2,89 milioane de lei pentru 559 dosare în 2017.

Subscrierile companiei au atins 153,4 milioane de lei, de la 149,2 milioane de lei în 2017.

Strategia companiei pentru perioada 2017 - 2021 urmărește, printre altele, creșterea gradului de penetrare al asigurărilor obligatorii de locuințe de la circa 19% în anul 2016 la circa 25% în anul 2021, prin forțe proprii, distribuitori și modificări legislative și demersuri pentru modificarea Legii 260/2008, astfel încât aceasta să își atingă scopul pentru care a fost înființată.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
paid
pad
locuinte
furtuna
risc