JLL: Tranzacții imobiliare de 630 milioane euro, în diverse stadii de negociere în piață

JLL: Tranzacții imobiliare de 630 milioane euro, în diverse stadii de negociere în piață
scris 18 ian 2017

Percepția asupra pieței imobiliare din România este una pozitivă, în prezent fiind în diferite stadii de negociere tranzacții cu o valoare aproximativ 630 milioane de euro”, a declarat Silviana Petre Badea, National Director, Head of Capital Markets JLL Romania.

”Fundamentele pieței rămân robuste. Estimările macroeconomice pentru România sunt pozitive. România a fost cea mai performantă țară din UE din punct de vedere al cresterii PIB-ului estimată pentru 2016 (4,8%) și este de așteptat să își mențină această poziție și în 2017, în ciuda unei scăderi a ritmului de creștere. Cererea din partea chiriașilor se situează la niveluri record pe toate segmentele pieței. Numărul proprietăților disponibile la vânzare este în creștere și există o diferență importantă între randamentele ce pot fi obținute din investiții în România comparativ cu cele din Polonia și Cehia. Pe de altă parte, în ceea ce privește finanțarea bancară, termenii și condițiile s-au îmbunătățit semnificativ în ultimul an apropiindu-se de cele din țările mai mature din Europa Centrală și de Est”, spune Silviana Petre Badea.

Urmărește-ne și pe Google News

Nivelul randamentelor se situează în jurul a 7,5% pentru proiectele de birouri, în timp ce pe piața industrial acestea sunt de 9%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacția începutului de an: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, vor clădirile de birouri AFI 1, 2, 3, 4 & 5. Au semnat deja scrisoarea de intenție pentru cumpărare CITEȘTE ȘI Tranzacția începutului de an: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, vor clădirile de birouri AFI 1, 2, 3, 4 & 5. Au semnat deja scrisoarea de intenție pentru cumpărare

”Randamentele la birouri și industrial s-au menținut constante în ultimele 12 luni, în timp ce la proiectele de retail acestea s-au comprimat cu 25 de puncte de bază în 2016. În prezent există presiune pe randamente, iar în acest an am putea vedea comprimări semnificative pe segmentul industrial, fiind posibile, de asemenea, ușoare scăderi și pe birouri și retail, ceea ce se va traduce intr-o creștere a prețurilor”, a precizat Silviana Petre Badea.

În România, volumul investițional din 2016 este estimat la 900 de milioane de euro, cu 35% mai mare decât cel înregistrat în 2015 (663 milioane de euro). Numărul tranzacțiilor a fost ușor mai redus, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unei tranzacții a crescut, arată JLL.

Bucureștiul a cumultat peste 70% din volumul total al investițiilor, mai puțin decât în 2015, trend care arată o oarecare îmbunătățire a lichidității în orașele secundare.

Tranzacțiile cu spații de birouri au dominat volumele (45%), în timp ce segmentele de retail și industrial au cumulat câte circa 26% din total fiecare. Cele mai mari tranzacții de anul trecut au fost achiziția a 26,88% din acțiunile companiei Globalworth de către grupul sud-african Growthpoint, pentru aproximtaiv 186 milioane de euro, achiziția P3 Logistic Park de către GIC, fondul suveran de investiții al statului Singapore, în cadrul unei tranzacții pan-europene3. Prel și preluarea Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru un total de 100 milioane de euro.

Anul trecut a marcat intrarea unor nume noi pe piața imobiliară locală, fie prin achiziția unor platforme regionale, fie prin preluarea unor active individuale. Printre aceștia Logicor (divizia industrială europeană a Blackstone), GIC, PPF și Growthpoint.

Potrivit JLL, România performează bine, însă volumele sunt încă departe de a atinge potențialul pieței

Volumul investițiilor imobiliare în Europa Centrală și de Est în 2016 a depășit 12,5 miliarde de euro, în creștere cu 42% față de 2015, marcând cel mai ridicat nivel înregistrat din 2007 încoace (15,81 miliarde de euro).

De altfel, anul 2016 a fost unul al recordurilor la nivelul majorității țărilor din regiune, în Cehia și Slovacia înregistrându-se maxime istorice, în timp ce volumele din Polonia, Ungaria și Europa de Sud-Est au avut de asemenea niveluri record.

Polonia a atras 36% din volumul investițiilor in regiune, aceasta fiind urmată de Cehia cu 29%, de Ungaria cu 13%, de regiunea Europei de Sud-Est – 8%, de Romania – 7% și de Slovacia cu 7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
jll
tranzacții
imobiliare