Isărescu va discuta cu Teodorovici despre taxa bancară doar în Comitetul de Supraveghere Macroprudențială, pentru care va convoca sesiune extraordinară și va face propuneri

Isărescu va discuta cu Teodorovici despre taxa bancară doar în Comitetul de Supraveghere Macroprudențială, pentru care va convoca sesiune extraordinară și va face propuneri
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 ian 2019

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că va convoca de urgență Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM), pe care îl conduce și din care face parte și ministrul de Finanțe, pentru a discuta impactul noilor taxe introduse de Guvern asupra sistemului financiar. Anterior ministrul Orlando Teodorovici a declarat că-l va invita pe Isărescu la Finanțe să explice dacă banca centrală face presiuni pentru ca ROBOR să nu scadă, însă guvernatorul nu vede rostul discuțiilor "la o șuetă".

Guvernul a introdus o taxă progresivă pe activele financiare bancare, stabilită în funcție de nivelul ratelor interbancare (ROBOR) peste un prag de 2%. BNR a calculat un impact substanțial a noii taxe asupra sistemului bancar.

Urmărește-ne și pe Google News

„Ne-a luat și pe noi prin surprindere trăsnaia.”, spune guvernatorul Mugur Isărescu, care a criticat faptul că decizia a fost luată în pragul Crăciunului, fără a fi discutată cu industria bancară și fără să-i fie calculat impactul.

Dincolo de nivelul taxei, pentru BNR este preocupant că aceasta este legată de evoluția ratelor interbancare, ceea ce ar putea duce la scăderea eficienței politicii monetare, explică Isărescu.

Anterior, ministrul Finanțelor declara că vrea să discute cu Isărescu pentru că „aude din piață că sunt presiuni ale Băncii Naționale, către bănci, pentru a nu scădea ROBOR”. 

„Ce presiuni? Păi ăsta e instrumentul nostru. Mișcăm dobânda în sus și în jos”, spune Isărescu.

„ROBOR este un indice pe piața monetară, esențială pentru transmiterea politicii monetară. El nu se poate plimba decât în jurul dobânzii BNR. Nu noi am legat creditele populației de ROBOR”, adaugă el.

Ratele ROBOR care sunt utilizate la calculul dobânzilor variabile la credite au crescut de la sub 1% în 2017 la peste 3% anul trecut.

Guvernatorul spune că va discuta în cadrul legal, la CNSM. „Să discutăm în cadru legal, nu facem șuetă la televizor, pe grafice colorate. Ăstea sunt lucruri serioase, e vorba de miliarde de euro impact”, spune Isărescu, amintind că are dreptul conform legii să facă propuneri și sugestii, deși nu poate BNR să modifice direct Ordonanța

Există încă neclarități privind impactul noii legislații fiscale, inclusiv a formei de aplicare, dacă taxa va fi anuală sau trimestrială.

„Avem dreptul să facem, conform legii, propuneri, sugestii. Nu putem noi să modificăm Ordonanța. Putem să cerem lămuriri Ministerului, noi, Comitetul”, spune Isărescu.

Din Comitetul de Supraveghere Macropruențială fac parte câte trei reprezentanți ai BNR, Finanțelor și Autorității de Supraveghere Financiară.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
teodorovici
bnr
taxa active
taxa bancara