Isărescu, avertizează Executivul că taxarea băncilor în funcție de ROBOR va afecta flexibilitatea și eficiența politicii monetare, nu independența BNR: "Ceea ce, ca să spun direct, nu va ajuta Guvernul!"

Isărescu, avertizează Executivul că taxarea băncilor în funcție de ROBOR va afecta flexibilitatea și eficiența politicii monetare, nu independența BNR: "Ceea ce, ca să spun direct, nu va ajuta Guvernul!"
scris 8 ian 2019

Guvernatorul Mugur Isărescu consideră că taxarea activelor bancare în funcție de nivelul dobânzilor din piața interbancară nu va afecta independența BNR ci eficiența politicii monetare, lucru ce nu va ajuta Guvernul.

Guvernul a introdus o taxă progresivă pe activele financiare bancare, stabilită în funcție de nivelul ratelor interbancare (ROBOR) peste un prag de 2%. Întrebat dacă o astfel de taxă e de natură să afecteze independența băncii centrale, guvernatorul Isărescu spune că va fi redusă eficiența băncii centrale.

Urmărește-ne și pe Google News

„Nu independența va fi afectată ci flexibilitatea și eficiența politicii monetare. Ceea ce, ca s-o spun direct, nu va ajuta Guvernul”, spune guvernatorul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Printr-o calibrare bună a politicii monetare BNR a redus inflația de la peste 5% la sub 3,5%, lucru pe care l-a făcut cu o dobândă cheie de doar 2,5%, explică guvernatorul. "Dar să ne amintim, câți prognozau prin vară că vom rămâne cu rata nemajorată și că vom reuși să dăm inflația în jos? Acest lucru s-a reușit pentru că am avut o anumită flexibilitate și eficiență a politicii monetare. Or, când vii cu măsuri din acestea, scade eficiența politicii monetare. Noi ne vom vedea de treabă, nu avem restricții legate de deciziile noastre. Vom fi însă mult mai atenți de cât de eficientă va fi o măsură sau alta", a avertizat Isărescu.

Isărescu: Roborul scade de vreo două luni încoace, nu are nicio legătură cu ”taxa pe lăcomie” CITEȘTE ȘI Isărescu: Roborul scade de vreo două luni încoace, nu are nicio legătură cu ”taxa pe lăcomie”

Într-o analiză trimisă Ministerului Finanțelor pe prima formă a Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal, BNR estima pierderi foarte ridicate pentru băncile din România, ba chiar și un necesar de recapitalizare a unora. Cotele de impozitare au fost redus de Guvern în forma adoptată.

Isărescu spune că banca centrală lucrează la o nouă analiză de impact, deși aceasta ar fi trebuit să fie realizată de legiuitor înainte de publicarea legii.

BNR a decis, în prima ședință de politică monetară din 2019, menținerea dobânzii cheie la 2,5% pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
robor
taxa robor
taxa lacomie
taxa banci