Isărescu spune că majorarea dobânzii de azi se va vedea și în ratele la credit

Isărescu spune că majorarea dobânzii de azi se va vedea și în ratele la credit
scris 7 feb 2018

Rata ROBOR la 3 luni va urma în perioada următoare creșterea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale anunțată astăzi de BNR, spune guvernatorul Mugur Isărescu. Acesta încearcă să minimizeze efectele unei astfel de evoluții, pe care o califică drept marginală în raport cu ratele istorice.

Românii cu credite în lei trebuie să se pregătească pentru plata unor rate lunare mai mari. Inflația în creștere a atras primele măsuri din partea BNR, care a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în doi pași, dobânda de politică monetară la 2,25%.

Urmărește-ne și pe Google News

“Cred că ROBOR la 3 luni va urma, într-o anumită perioadă de timp, majorarea de astăzi și, în consecință, creditele în lei se vor scumpi marginal. De ce spun marginal? Pentru că majorările nu sunt de amploare. Dobânda la creditele în lei s-a situat la 5-6%, știm de unde am plecat”, spune Isărescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Andrei Dudoiu, director general adjunct al Băncii Transilvania, pleacă din bancă după 15 ani pentru proiecte personale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Andrei Dudoiu, director general adjunct al Băncii Transilvania, pleacă din bancă după 15 ani pentru proiecte personale

Rata ROBOR la 3 luni, relevantă pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a crescut de la 0,9% în vară la 1,8% în octombrie, pe seama unui deficit de lichiditate în sistemul bancar și a creșterii ratei inflației. ROBOR a continuat ascensiunea până la un maxim de 2,2% la începutul lunii decembrie și a coborât apoi treptat în jurul a 2%, după ce statul a umplut piața de bani prin cheltuielile aferente deficitului și rambursările de credite către bănci.

Isărescu spune că majorarea dobânzii de azi se va vedea și în ratele la credit

BNR a redus, în mai mulți pași, coridorul din jurul dobânzii cheie pentru facilitatea de depozit/credit, astfel că dobânzile în piață n-ar trebui să sară de intervalul de 1,25 – 3,25%.

Băncile au plasat în ianuarie, în medie, depozite overnight de 14,7 miliarde de lei la BNR, pentru care au încasat o dobândă de circa 1%.

BNR poate duce o politică monetară și mai strictă și să influențeze și mai mult prețurile din economie dacă trage lichiditatea din bănci prin operațiuni de tip reverse repo sau atragere de depozite cu maturitatea la o săptămână. Aceste operațiuni, la care BNR nu a mai apelat din 2011, se fac la dobânda de politică monetară, care devine astfel plafonul de jos al dobânzilor din piață – spre comparație, ROBOR la 1 săptămână este cotat la 1,29%.

Isărescu spune că BNR vrea să păstreze flexibilitatea intervențiilor prin operațiuni de piață și că există discuții în cadrul Consiliului de Administrație dacă dobânzile din piață trebuie aduse mai aproape de dobânda cheie.

Guvernatorul a indicat, pe de altă parte, că se așteaptă ca lichiditatea să fie absorbită natural în termen de câteva luni, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
robor 3 luni
crestere inflatie
crestere rate