Politica fiscală privind dividendele a contribuit la decapitalizarea firmelor și le-a vulnerabilizat în fața băncilor

Politica fiscală privind dividendele a contribuit la decapitalizarea firmelor și le-a vulnerabilizat în fața băncilor

Sursa foto: Leremy / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 feb 2018

Stimulați de reducerea impozitului pe dividende, acționarii au scos din firmele românești peste 43 miliarde lei, în anul 2016, însă asiguratorii de credit de la Coface îi avertizează pe antreprenori că-și distrug structura bilanțieră. Își măresc dependența de bănci și fragilitatea, în contextul majorării dobânzilor.

Eliminarea impozitului pe dividende, preconizată într-o primă fază de actuala putere, nu reprezintă o soluție adecvată actualului stadiu al economiei românești în care companiile sunt slab capitalizate, spun reprezentanții Coface, lider în piața asigurărilor de credit comercial. Deja antreprenorii au reacționat la stimulentul din Codul fiscal adoptat în anul 2015 care a micșorat impozitul pe dividende la 5%, de la 16% și și-au luat banii acasă.

Urmărește-ne și pe Google News

Nu mai puțin de 43 miliarde de lei au ieșit sub formă de dividende din firmele românești în anul 2016, în contul câștigurilor obținute în 2015 și a profiturile nerepartizate în anii anteriori. Este o decapitalizare care va afecta mediul de afaceri românesc, spune Eugen Anicescu, Country Manager la Coface. De fapt, structura bilanțieră devine mult mai slabă, pentru că societatea oricum va avea nevoie de bani și va apela într-un procentaj mai mare la credit în raport cu capitalurile proprii.

Guvernul vrea 200 de milioane de euro și de pe piața românească, după ce a împrumutat 2 miliarde de euro de pe piețele externe CITEȘTE ȘI Guvernul vrea 200 de milioane de euro și de pe piața românească, după ce a împrumutat 2 miliarde de euro de pe piețele externe

Este un fenomen care va pune presiune pe finanțare, cu atât mai mult cu cât pentru perioada următoare este anticipat un ciclu de majorare a dobânzilor. Astăzi, Banca Națională a României a majorat dobânda-cheie la 2,25%, de la 2,00%, a doua operare în această direcție după mutarea de la sfârșitul anului trecut, prima după o staționare îndelungată a reperului costului de finanțare la banca centrală la 1,75%.

„Anreprenorii nu sunt conștienți de importanța capitalizării”, a declarat Anicescu, răspunzând la o întrebare a Profit.ro. Într-o politică prea laxă, băncile au finanțat companiile românești la dobânzi de 2-3% pentru capitalul de lucru, iar firmele s-au obișnuit cu costuri reduse ale creditului. Multe, însă, riscă să devină necompetitive în contextul unor dobânzi semnificativ peste nivelurile actuale. „Creșterea dobânzilor va avea un impact asupra comportamentului de plată a companiilor și asupra sănătății financiare a acestora”, a conchis Anicescu.

Fenomenul semnalat de Coface nu a ocolit nici societățile de stat, guvernul fiind criticat de o serie de analiști pentru felul cum a decapitalizat companiile unde este acționar majoritar, solicitând sub formă de dividende 90% din profitul net realizat în anul 2016, cărora li se adaugă dividende din câștigurile nerepartizate în anii anteriori în valoare totală de 1,34 miliarde lei (aproximativ 290 milioane euro), conform datelor agregate de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
coface
banci
credit
dividende