Întârziere în Parlament, restaurantele și hotelurile nu vor plăti din ianuarie impozitul forfetar

Întârziere în Parlament, restaurantele și hotelurile nu vor plăti din ianuarie impozitul forfetar
scris 14 dec 2015

Noul sistem de impozitare pentru restaurante și hoteluri nu va mai fi aplicat începând cu prima zi a anului viitor, ci cel mai devreme din primăvara anului viitor, posibil din luna martie, deoarece actul normativ care va introduce noile impozite nu a fost încă aprobat de către Parlament.

Noul sistem de impunere a fost inițiat în Parlament, sub forma unei propuneri legislative privind impozitul specific unor activități, cu intenția să fie aplicat începând cu luna ianuarie a anului viitor. Pentru aceasta, actul normativ trebuia însă să fie aprobat de ambele Camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne și pe Google News

Până la acest moment, documentul a fost avizat favorabil de către comisia economică și cea de buget din Senat, cu posibilitatea să fie aprobat săptămâna viitoare în plenul Senatului. Parlamentarii vor intra însă în vacanță în luna ianuarie, astfel că proiectul va putea fi discutat și în Camera Deputaților doar din luna februarie, motiv pentru care noile impozite nu vor putea fi introduse mai devreme de primăvara anului viitor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Inițiatorul actului normativ, deputatul Mircea-Titus Dobre, a declarat pentru Profit.ro că proiectul este înregistrat spre dezbatere în regim de urgență și va deveni aplicabil probabil în luna martie a anului viitor.

Profit.ro a anunțat, la începutul lunii noiembrie, că restaurantele, pizzeriile și shaormeriile din centrul Bucureștiului vor plăti, în baza viitorului sistem, un impozit anual pornind de la peste 11.000 lei, în cazul unităților cu suprafață de până la 30 metri pătrați, și depășind 38.000 lei, pentru unități foarte mari, de peste 800 metri pătrați, sume comparabile urmând să achite și localurile din centrul celorlalte mari orașe, precum Brașov, Constanța, Cluj-Napoca. Pentru baruri și discoteci, cel mai mic impozitul anual în București va depăși 5.300 lei, iar în stațiuni vor fi impozite diferențiate între litoral și zona montană.

De asemenea, un hotel clasificat cu una sau două stele din centrul Bucureștiului va plăti un impozit anual de 223 lei pe loc de cazare în timp ce un hotel de lux, 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, în timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orașe vor pleca de la 135 lei/loc și vor ajunge la circa 580-650 lei/loc. Pensiunile din orașe vor fi taxate cu circa 100 lei mai puțin, impozitele din stațiunile turistice vor fi mai mici, în schimb hotelurile de 3-5 stele de la periferia micilor orașe vor plăti mai mult ca în municipii.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
hoteluri
impozit
parlament